Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Czy jeśli pacjent zglosi sie do poradnii kardiologicznej i bedzie mial wykonane Echo serca ( konkretnie Echo z Dopllerem) to jak sie bedzie rozliczało te 12 punktów? Czy całośc wizyty bedzie jako 12 czy tez bedzie to specjalistyczna N-tego stopnia, czy tez wizyta specjalistyczna 1go stopnia a dodatkowo Echo serca za 12 ( czyli wyjdzie 15,5)
Czyli rozumiem ze jesli nie bede mial od 2012 dodatkowej umowy na AOSK to orpcz wizyty Ntego stopnia bede rownoczenie mogł wykazywać swiadczenia odrębne
Hmm, ciekawe, że jeszcze nie przyczepili się do tego echa. W zeszłym roku rozwiązywali umowy ze wszystkimi, którzy robili echo z dopplerem i wykazywali jako kosztochłonne.
Spójrz proszę kilka wpisów wstecz - ten problem wyjaśnił mi Paweł.Zarządzeniem 55 Prezesa NFZ wprowadzono zmianę taką, że echokardiografia zniknęła z wykazu W3 listy badań dodatkowych (zał. 3), a pojawiła się jako świadczenie odrębne (zał. 2). Rozliczyłem to już - przeszło i już mam rachunek, więc sposób jest pewny.Dotychczas było tak:- procedura ICD-9 - echokardiografia 88.721- stawka grupera - 13 (bo waga punktowa świadczenia specjalistycznego 3-go stopnia wynosi 1)- punkt umowy - W13 świadczenie specjalistyczne 3-go stopniaW efekcie wartość świadczenia 13 punktów.Teraz rozliczyłem tak:- procedura ICD-9 - echokardiografia 88.721- stawka grupera 1 (bo waga punktowa świadczenia odrębnego echokardiografia wynosi 10)- punkt umowy - EchokardiografiaW efekcie wartość świadczenia 10 punktów.Pozdrawiam