collapse

Reklama

Autor Wątek: JGP w specjalistyce  (Przeczytany 187989 razy)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: JGP w specjalistyce
« Odpowiedź #315 dnia: Listopada 03, 2011, 16:53:33 pm »
Echokardiografię rozliczasz jako Dopplera?

Czy jeśli pacjent zglosi sie do poradnii kardiologicznej i bedzie mial wykonane Echo serca ( konkretnie Echo z Dopllerem) to jak sie bedzie rozliczało te 12 punktów? Czy całośc wizyty bedzie jako 12 czy tez bedzie to specjalistyczna N-tego stopnia, czy tez wizyta specjalistyczna 1go stopnia a dodatkowo Echo serca za 12 ( czyli wyjdzie 15,5)

Wysyłasz pacjenta na badanie. I jeżeli samemu wykonujesz na swoim sprzęcie to po prostu wykazujesz poradę 3 stopnia. jeżeli nie masz swojego sprzętu tylko wysyłasz do pracowni diagnostycznej. To płacisz normalnie za wykonane badanie i rozliczasz poradę 3 stopnia.

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #316 dnia: Listopada 03, 2011, 23:18:29 pm »
Może ktoś podpowie jak teraz w takim razie rozliczać echokardiografię? I co to jest katalog świadczeń odrębnych?

Offline Ekert

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • NZOZ Poznan (POZ+AOS)
« Odpowiedź #317 dnia: Listopada 04, 2011, 00:17:48 am »
Spójrz proszę kilka wpisów wstecz - ten problem wyjaśnił mi Paweł.
Zarządzeniem 55 Prezesa NFZ wprowadzono zmianę taką, że echokardiografia zniknęła z wykazu W3 listy badań dodatkowych (zał. 3), a pojawiła się jako świadczenie odrębne (zał. 2). Rozliczyłem to już - przeszło i już mam rachunek, więc sposób jest pewny.

Dotychczas było tak:
- procedura ICD-9 - echokardiografia 88.721
- stawka grupera - 13 (bo waga punktowa świadczenia specjalistycznego 3-go stopnia wynosi 1)
- punkt umowy - W13 świadczenie specjalistyczne 3-go stopnia
W efekcie wartość świadczenia 13 punktów.

Teraz rozliczyłem tak:
- stawka grupera 1 (bo waga punktowa świadczenia odrębnego echokardiografia wynosi 10)
- punkt umowy - Echokardiografia
W efekcie wartość świadczenia 10 punktów.

Pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich

Offline mlutek

• Super Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #318 dnia: Listopada 04, 2011, 08:27:44 am »
Ok rozumiem; tylko ze moje pytanie dotyczyło kontraktowania na 2012r. konkretnie "Jak będzie z tymi świadczeniami odrębnymi". ale wydaje mi sie ze juz kolega powyżej mi wyjaśnił.
Jeśli chodzi o Echokardiografie to procedura 88.721 dotyczy tylko wykonania zwykłego tzn USG Serca, Echa bez opcji Dopplera. Na Echo Serca z Dopplerem do konca 2011 ja mam dodatkową umowę jako AOSK ( badania amb kosztochłonne)
Jesli ktos nie mial podpisaną umowę na EchoKardiografie bez dopplera to faktycznie mozna było to wykazac jako W13,
Obecnie wiec rozumiem ze bedzie to bardziej korzystne, chociaz dla tych co mieli umowę na AOSK to chyba jednak mniej korzystne.
Czyli rozumiem ze jesli nie bede mial od 2012 dodatkowej umowy na AOSK to orpcz wizyty Ntego stopnia bede rownoczenie mogł wykazywać swiadczenia odrębne

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #319 dnia: Listopada 04, 2011, 08:38:21 am »
Hmm, ciekawe, że jeszcze nie przyczepili się do tego echa. W zeszłym roku rozwiązywali umowy ze wszystkimi, którzy robili echo z dopplerem i wykazywali jako kosztochłonne.

Czyli rozumiem ze jesli nie bede mial od 2012 dodatkowej umowy na AOSK to orpcz wizyty Ntego stopnia bede rownoczenie mogł wykazywać swiadczenia odrębne

Nie tego samego dnia.

Offline mlutek

• Super Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #320 dnia: Listopada 04, 2011, 10:16:56 am »
Hmm, ciekawe, że jeszcze nie przyczepili się do tego echa. W zeszłym roku rozwiązywali umowy ze wszystkimi, którzy robili echo z dopplerem i wykazywali jako kosztochłonne.

Dokladnie Nie jest to Echokardiografia a Konkretnie jest to Badania Ultrasonograficzne - Doppler Duplex ktore pokazuje przepływy wewnatrz sercowe, w zwykłym Echu niekoniecznie musi byc taka opcja.
Obecnie w zwiazku ze zmianą jak widac zmienili to pewnie doszli do wniosku ze obecne aparatu mają opcje dopplera....
W takim razie jak jest obecnie rozwiazana opcja wizyty i wykonania na niej Badania EchoKardiograficznego skoro nie mozna ich łaczyc. Moze w zwiazku z przesunieciem Echa mozna to połaczyc z wizytą.
W sumie przy takim podejsciu NFZ podczas wizyty nie bedzie sie oplacało wykonywac swiadczeń odrębnych. Jesli nie bedzie mozna postawic osatecznej diagnozy a musi byc to poparte wizyta z echem to jak to bedzie mozna rozliczyc. Moze sa wlasnie jakies odejścia od tej umowy i bedzie mozna je wykazywac

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #321 dnia: Listopada 04, 2011, 10:30:18 am »
Nie tłumacz mi co to za badanie bo dobrze wiem, jakie to jest. I zapewniam cię, że nie tylko u was wykonuje się takie badania. Centrala Funduszu twierdzi, że nie można wykonywać takich badań w ramach Badania Ultrasonograficzne - Doppler Duplex.

A co do rozliczania to nie licz, że będzie inaczej. Albo porada albo USG. A jak nie pasuje to nie ma obowiązku podpisywania umowy.

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #322 dnia: Listopada 04, 2011, 11:12:23 am »
Spójrz proszę kilka wpisów wstecz - ten problem wyjaśnił mi Paweł.
Zarządzeniem 55 Prezesa NFZ wprowadzono zmianę taką, że echokardiografia zniknęła z wykazu W3 listy badań dodatkowych (zał. 3), a pojawiła się jako świadczenie odrębne (zał. 2). Rozliczyłem to już - przeszło i już mam rachunek, więc sposób jest pewny.

Dotychczas było tak:
- stawka grupera - 13 (bo waga punktowa świadczenia specjalistycznego 3-go stopnia wynosi 1)
- punkt umowy - W13 świadczenie specjalistyczne 3-go stopnia
W efekcie wartość świadczenia 13 punktów.

Teraz rozliczyłem tak:
- stawka grupera 1 (bo waga punktowa świadczenia odrębnego echokardiografia wynosi 10)
- punkt umowy - Echokardiografia
W efekcie wartość świadczenia 10 punktów.

Pozdrawiam

Domyślam się że tak powinno być ale jak mam wybrać punkt umowy Echokardiografia skoro go nie mam w umowie? Czekać na aneks?

Offline wk

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #323 dnia: Listopada 04, 2011, 11:33:42 am »
Tak, zaczekaj na aneks, pobierz umx i wtedy będziesz miał możliwość dodania echo.

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #324 dnia: Listopada 04, 2011, 11:44:45 am »
Dzięki, zdziwiłem się bo kolega pisał że już to rozliczył a ja jak znam mazowiecki oddział to październikowe wizyty rozliczę w grudniu.

Offline wk

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #325 dnia: Listopada 04, 2011, 12:01:24 pm »
Dokładnie, wszystko zależy od OW NFZ :)

Offline kofitos

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #326 dnia: Listopada 21, 2011, 11:14:46 am »
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jakie procedury należy obecnie (od listopada) wykazywać przy świadczeniach W11 i W21. Do tej pory była to, np. procedura 89.00.

Offline Ekert

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • NZOZ Poznan (POZ+AOS)
« Odpowiedź #327 dnia: Listopada 21, 2011, 11:39:55 am »
Zał. 3 do zarz. nr 55/2011/DSOZ Prezesa NFZ z dn. 30.09.2011 r. - zgodnie z definicją świadczenia
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2011, 11:43:53 am wysłana przez Ekert »
Pozdrawiam wszystkich

Offline kofitos

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #328 dnia: Listopada 21, 2011, 12:09:28 pm »
Dziękuję, tyle to wiem. Chodzi mi o icd 9, ponieważ do tej pory przechodziło z procedurą 89.00, teraz wszystkie swiadczenia z ta procedurą zostały odrzucone.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #329 dnia: Listopada 21, 2011, 12:15:09 pm »
A jaki powód odrzucenia? Może trzeba zadzwonić i się dowiedzieć dlaczego?

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 598
  • Kropka Ukrytych: 1
  • Kropka Użytkowników: 7
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]