collapse

Reklama

Autor Wątek: JGP w specjalistyce  (Przeczytany 187983 razy)

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
Odp: JGP w specjalistyce
« Odpowiedź #300 dnia: Września 12, 2011, 21:12:40 pm »
Zarządzenie Nr 29/2011/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 14 czerwca 2011 r.
w § 14. 6. Nie kwalifikuje się do rozliczenia świadczenia specjalistycznego, dotyczącego tego samego problemu zdrowotnego, udzielonego w danym zakresie świadczeń, przez tego samego świadczeniodawcę, w okresie 30 dni przed wykonaniem świadczenia specjalistycznego kompleksowego.
Czyli ograniczenie działa tylko przy kolejności : najpierw por.specjalistyczna , a po niej (do 30 dni) por.kompleksowa dotycząca tego samego problemu zdrowotnego. W sytuacji opisanej przez sylwcie to ograniczenie nie ma zastosowania.

Offline fabian

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #301 dnia: Września 15, 2011, 14:56:24 pm »
Witam wszystkich,
Mam pytanie odnośnie wpisywania zlecenia
Czy wystarczy raz wpisać zlecenie do specjalisty i przy następnych wizytach to pole zostawić puste czy musi być ono wypełnione bo już zgłupiałem.

!!!
Bartosz Dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2011, 13:41:24 pm wysłana przez fabian »

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #302 dnia: Września 15, 2011, 15:40:12 pm »
Zawsze należy wpisać zlecenie.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline abc

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
« Odpowiedź #303 dnia: Września 19, 2011, 13:29:25 pm »
I STAŁO SIE...JGP ZOSTAnie BARDZIEJ "UDOSKONALONE". Co myślicie o new projekcie zarządzenia?
Pozdrawiam
Abc

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #304 dnia: Września 19, 2011, 13:55:19 pm »
I STAŁO SIE...JGP ZOSTAnie BARDZIEJ "UDOSKONALONE". Co myślicie o new projekcie zarządzenia?

super ... zaczynało mi się nudzić i nie wiedziałem za co się wziąć ale dzięki NFZ znowu będzie co robić :-D
ja pie#%$#& ...

a Kamsoft jak sie musi cieszyć .. nowe Rozporządzenie MZ zmieniające ICD9 pod JGP z ktorego trzeba ręcznie wyłuskać zmiany
i do tego nowości z NFZ w "projekcie" który jest projektem do 30.09 a od 1.10 ma być gotowe i działające właściwe Zarządzenia,
pytanie czy w tej samej formie co projekt .. na pewno jakieś zmianki się trafią i będzie trzeba na szybko dziergać to w programie ..

pozdrawiam

Offline abc

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
« Odpowiedź #305 dnia: Września 20, 2011, 11:58:23 am »

Entuzjazm rozpiera nas wewnętrznie:D
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2011, 12:00:40 pm wysłana przez abc »
Pozdrawiam
Abc

Offline agnesaga

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #306 dnia: Września 22, 2011, 15:52:01 pm »
Witam,
Odnośnie projektu zarządzenia Prezesa NFZ, czy ktoś z Państwa zwrócił uwagę na zmianę
 "2)   w §14 ust. 3 - wyrazy: ?Świadczenie specjalistyczne kompleksowe podlega rozliczeniu po podjęciu decyzji diagnostycznej i terapeutycznej wobec świadczeniobiorcy [?],? zastępuje się wyrazami: ?Świadczenie specjalistyczne kompleksowe lub świadczenie specjalistyczne podlega rozliczeniu po podjęciu decyzji diagnostycznej i terapeutycznej wobec świadczeniobiorcy [?]?."
Czy skutkami tej zmiany będzie możliwość rozliczenia świadczenia specjalistycznego dopiero na koniec diagnostyki problemu zdrowotnego? tzn. pacjent będzie u nas 2 czy 3 razy ponieważ  będzie trzeba zlecić kolejne badania i dopiero za 4 razem lekarz będzie wstanie  podjęć decyzję diagnostyczną i terapeutyczną wobec świadczeniobiorcy.

Co Państwo o tym sądzą?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2011, 14:03:43 pm wysłana przez agnesaga »

Offline ziomalski

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #307 dnia: Września 27, 2011, 21:51:16 pm »
raczej nie sądzę żeby to coś zmieniło z uwagi na to, że nfz przy wszystkich takich wrzutach które robi ma świadomość, że odległość między wizytami w różnych specjalnościach jest bardzo różna.
to może by miao miejsce kiedy startowalibyśmy z kolejkami od zera ale to nie jest realne

ciekawe ie będzie kontroli po zmianach bowiem jak widać po zmianach sporo ludzi kombinowało sprawę ukrócili i pewnie posypią sie kary za nierzetelne wypełnianie dokumentacji.

Offline urszulka

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #308 dnia: Października 19, 2011, 10:54:56 am »
Czy można gdzieś na forum zamieszczać ogłoszenie o fajnych szkoleniach ? Czy można utworzyć taki temat gdzie będziemy wrzucać terminy szkoleń ?

Offline Ekert

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • NZOZ Poznan (POZ+AOS)
Czy coś się zmieniło w wersjach gruperów
« Odpowiedź #309 dnia: Listopada 02, 2011, 10:40:51 am »
Kochani - zgłupiałem po otrzymaniu zwrotki do raportu statystycznego. Obsługuję małą poradnię kardiologiczną, dwieście paru pacjentów miesięcznie - więc nie wykupywałem grupera. Za radą kogoś z forum (nie pamiętam kogo) wpisywałem "cokolwiek" w wersję grupera, w konkretnym przypadku "AOS", i przechodziło. Teraz zrobiłem tak samo, ale w raporcie zwrotnym zaliczyli mi tak wpisane świadczenia specjalistyczne z listy W12, a świadczenia z listy W13 są odrzucone i zaopatrzone błędem "Do rozliczenia wskazano niewłaściwą grupę JGP".
Proszę o pomoc - co się takiego stało?
Od razu podam, że te odrzucone świadczenia, to porady kardiologiczne z wykonaniem echokardiografii 88.721
Pozdrawiam wszystkich

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #310 dnia: Listopada 02, 2011, 11:18:35 am »
Zarządzenie Nr 55/2011/DSOZ od 01.10
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=3&dzialnr=12&artnr=4604

echokardiografia w katalogu świadczeń odrębnych

Zarządzenie Nr 69/2011/DSOZ od 01.11
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=3&dzialnr=12&artnr=4638

Trzeba pilnować przepisów ;)

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #311 dnia: Listopada 02, 2011, 11:20:03 am »
W 13 to konieczność wykazania co najmniej 2 procedury z listy W2 lub jednej z W3. Sprawdź to...
Edward z Kętrzyna

Offline Ekert

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • NZOZ Poznan (POZ+AOS)
« Odpowiedź #312 dnia: Listopada 02, 2011, 11:49:14 am »
Dziękuję Pawle - prawdopodobnie siedzisz bliżej służby zdrowia, niż ja. I dzięki Ci za pomoc. Dobrze Ci mówić "pilnować przepisów" - niestety ja jestem tylko "informatykiem na przychodne" i jak mi pani doktor nie powie, że się coś zmieniło, to przecież ja tego nie śledzę. No ale jak ona nie wie, to ja mogę tylko polegać na pomocy przyjaciół.
Edwardzie - dobrze mówisz: "...lub jednej z W3". Echokardiografia wcześniej była procedurą z W3, więc wszystko przechodziło dobrze. No a teraz, co wiem dzięki Pawłowi, echokardiografia jest odrębnym świadczeniem, więc nie mogło przejść.
Dzięki raz jeszcze - za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam wszystkich

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #313 dnia: Listopada 02, 2011, 12:10:38 pm »
Czytnik RSS jest tu pomocny :)

Offline mlutek

• Super Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #314 dnia: Listopada 03, 2011, 16:04:53 pm »
Ok, ale rozumiem ze jeszcze nie zmienily sie rozliczenia w ramach badań AOSK. Czyli Echokardiografia z Dopplerem nadal moze byc do konca roku rozliczana z 2giej umowy- AOSK
Nie moge sie doczytac jak to bedzie w 2012r, moze ktos mi wyjaśni. Czy jeśli pacjent zglosi sie do poradnii kardiologicznej i bedzie mial wykonane Echo serca ( konkretnie Echo z Dopllerem) to jak sie bedzie rozliczało te 12 punktów? Czy całośc wizyty bedzie jako 12 czy tez bedzie to specjalistyczna N-tego stopnia, czy tez wizyta specjalistyczna 1go stopnia a dodatkowo Echo serca za 12 ( czyli wyjdzie 15,5)
Podobna opcja jest chyba z testem wysiłkowym?
Jesli NFZ bedzie płacił tylko za same wykonane badania to jest to znaczne ograniczenie dla nich kosztów, a ponadto każda placówka bedzie musiala miec odpwoiedni sprzęt.
dzieki za wyjasnienie
Pozdrawiam

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 608
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]