collapse

Reklama

Autor Wątek: JGP w specjalistyce  (Przeczytany 188045 razy)

Offline chaczyk

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
  • PEPE
Odp: JGP w specjalistyce
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 28, 2011, 00:08:02 am »
Myślę że generalnie technicznie będzie wyglądało tak samo, tylko trzeba zapoznać się z rozporządzeniem nr 29/2011/DSOZ oraz zapoznać się z załącznikami nr 5a, 5b, 7. Dobrze by pewnie było aby lekarze te załączniki znali to wtedy będzie łatwiej i im i nam.
chaczyk

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
Odp: jgp w specjalistyce
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 28, 2011, 00:24:50 am »
ciekawe czy kamsoft udostępni jakiś mini gruperek za mini kwotę ;)

Stawiam, że będzie za 200.

Cena licencji na gruper AOS to 143.50 PLN brutto.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline ziomalski

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 28, 2011, 00:28:10 am »
1. CZy warto kupić gruper? tak - ułatwi sprawę zwlaszcza w typach świadczeń
2. srednio raz na kwartał będa zmiany bo nfz źle powyceniał procedury
3. KAsy nie ma, a nfz chce leczyć  - jak ktoś chce mięć więcej płacone niż za 3,5 to musi cos zlecić, a nie jak do tej pory wizyta recepturowa za  4 pkt bo zapytano pacjenta czy dobrze się czuje
4. Jeśli ktos ma ochotę by mu przybliżyć wizję NFZ  i system rozliczanie w JGP to zapraszam na prv
lub mail marcinmaciejewski@eranet.pl

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 28, 2011, 08:25:29 am »
1. CZy warto kupić gruper? tak - ułatwi sprawę zwlaszcza w typach świadczeń

Nie macie co robić z pieniędzmi - kupujcie.

2. srednio raz na kwartał będa zmiany bo nfz źle powyceniał procedury

W SZP może i tak, tutaj co się zmieni? Stworzą kilka dodatkowych grup, zwiększą ilość pkt?
Już to słyszałem, że lekarze będą zamykać gabinety bo nie opłaca się :D
Żenada.

3. KAsy nie ma, a nfz chce leczyć  - jak ktoś chce mięć więcej płacone niż za 3,5 to musi cos zlecić, a nie jak do tej pory wizyta recepturowa za  4 pkt bo zapytano pacjenta czy dobrze się czuje

NFZ nigdy nie miał kasy. Jeżeli ktoś liczył, że od wprowadzenia JGP kasa nagle się rozmnoży to był mocno naiwny. Na puste to i Salomon nie naleje. No i recepturowa jest za 2 pkt.

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 28, 2011, 10:34:31 am »
Od poniedziałku rozpoczęły się szkolenia w Olsztynie. Był już ktoś na nim, może by coś napisał bo nie wiem czy jutro jechać, mam tyle roboty, że szok ???
Edward z Kętrzyna

Offline gringo

• Ekspert
  • Pomógł? 22
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 28, 2011, 11:07:13 am »
Od poniedziałku rozpoczęły się szkolenia w Olsztynie. Był już ktoś na nim, może by coś napisał bo nie wiem czy jutro jechać, mam tyle roboty, że szok ???

Mam nadzieję, że NFZ udostępni materiały ze szkolenia na swoich serwerach, jak onegdaj bywało...
Ja na pierwszy termin się nie załapałem, pójdę na drugi. Wiele sobie nie obiecuję po tym szkoleniu....
Przepraszamy. Taras widokowy nieczynny. Najbliższy czynny taras widokowy dla odprowadzających we Wrocławiu!

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 28, 2011, 11:22:54 am »
witam

Byłem wczoraj na szkoleniu w Krakowie..
Dowiedzieliśmy się z niego głównie tego, że MOW NFZ nic nie wie .. dostali coś z centrali i mają to wdrożyć :-/
Szkolenie wyglądało komicznie, bo postawili przed publiką jakąś bogu ducha winną kobietę która miała odczytać slajdy i odpowiedzieć na pytania
Mieszała się z tym wszystkim okrutnie a na większość pytań nie miała odpowiedzi ..
Namieszała już w końcu tak, że nikt nie wiedział czy całość Zarządzenia 29/2011/DSOZ zaczyna obowiązywać od 01.07 czy tylko porady zabiegowe ..
A wszystko chyba dlatego, że pomyliła Zarządzenie Prezesa NFZ z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 27.05.2011 w którym rzeczywiście część
rzeczy dotyczących AOS (załącznik nr 3 bodajże) wchodzi w życie 01.07.2011 a reszta dopiero 01.01.2012

Z ciekawostek
- kompleksówka raz w życiu na dany "problem zdrowotny" - co Pani tłumaczyła, że "problem zdrowotny" może obejmować kilka kodów ICD10 ale oczywiście nie potrafiła podać podstawy prawnej ani żadnego zestawienia tych "problemów"
- w przypadku świadczeń które kiedyś mogły być wykazywane z krotnością (jakieś badania czy zabiegi bodajże), teraz można rozliczyć tylko 1 w danym dniu (czyli kolejne pacjent ma gratis ..)
- jeżeli chcemy rozliczyć kompleksówke do której potrzebne są różne badania ze skierowań to pacjent może nawet kilka razy być u lekarza i dopiero ostatnią wizytę możemy wykazać (kolejne gratisy..) - ciekawe czy nie można by tego ugryźć tak, żeby wcześniej wystawiać specjalistyczne za 3,5 ale bez wykazania badań a badania zebrać i wykazać dopiero z kompleksówką (oczywiście trzeba uważać, żeby specjalistyczna miała większy odstęp przed kompleksową niż 30dni) bo jak nie to .. ja bym kompleksówki wykazywał z przedziałem dni w których się cała "akcja" odbywała - w końcu taka jest prawda, że porada i cały proces diagnostyczny trwał od - do.
- braki w katalogach dotyczące alergologii (odczulanie), reumatologii (blokady) i kupa kupa innych braków

innymi słowy .. NFZ utrzymuje swój standard pracy i wdrażania nowości .. burdel jak zawsze :-/

pozdrawiam

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwca 28, 2011, 11:42:28 am »
- kompleksówka raz w życiu na dany "problem zdrowotny" - co Pani tłumaczyła, że "problem zdrowotny" może obejmować kilka kodów ICD10 ale oczywiście nie potrafiła podać podstawy prawnej ani żadnego zestawienia tych "problemów"

No tak to wygląda z zarządzenia, że jedna kompleksówka w życiu.

- w przypadku świadczeń które kiedyś mogły być wykazywane z krotnością (jakieś badania czy zabiegi bodajże), teraz można rozliczyć tylko 1 w danym dniu (czyli kolejne pacjent ma gratis ..)

Czyli co, pacjent miał 4 nakłucia w biopsji a płacą za jedno?

- jeżeli chcemy rozliczyć kompleksówke do której potrzebne są różne badania ze skierowań to pacjent może nawet kilka razy być u lekarza i dopiero ostatnią wizytę możemy wykazać (kolejne gratisy..) - ciekawe czy nie można by tego ugryźć tak, żeby wcześniej wystawiać specjalistyczne za 3,5 ale bez wykazania badań a badania zebrać i wykazać dopiero z kompleksówką (oczywiście trzeba uważać, żeby specjalistyczna miała większy odstęp przed kompleksową niż 30dni) bo jak nie to .. ja bym kompleksówki wykazywał z przedziałem dni w których się cała "akcja" odbywała - w końcu taka jest prawda, że porada i cały proces diagnostyczny trwał od - do.

I tutaj pojawia się najważniejsze pytanie. Co jeżeli pacjent nie wróci do nas z wynikami badań?
Dostaniesz fakturę do zapłacenia za badania a nie możesz wykazać żadnej wizyty?

Offline Zdrowy

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwca 28, 2011, 12:55:24 pm »
I tutaj pojawia się najważniejsze pytanie. Co jeżeli pacjent nie wróci do nas z wynikami badań?
Dostaniesz fakturę do zapłacenia za badania a nie możesz wykazać żadnej wizyty?

Na szkoleniu w Warszawie mówiono, że w takiej sytuacji można wykazać świadczenie z datą ostatniego kontaktu pacjenta z placówką. I generalnie, żeby datę świadczenia traktować jako datę rozliczenia, która nie musi się pokrywać z datą z dokumentacji medycznej. Ciekawe jak się do tego mają harmonogramy personelu.

Dodatkowo mówiono, że jeśli pacjent wykonana badania w jednej placówce i ona je rozliczy, pójdzie do drugiej i powtórzy te badania (a ich powtórzenie nie będzie konieczne ze względów medycznych), to druga placówka nie dostanie za nie kasy.

Offline gringo

• Ekspert
  • Pomógł? 22
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #84 dnia: Czerwca 28, 2011, 13:54:57 pm »
Przepraszamy. Taras widokowy nieczynny. Najbliższy czynny taras widokowy dla odprowadzających we Wrocławiu!

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwca 28, 2011, 14:19:15 pm »
Super gringo, o takie coś mi chodziło :-)
Edward z Kętrzyna

Offline gringo

• Ekspert
  • Pomógł? 22
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #86 dnia: Czerwca 28, 2011, 14:34:27 pm »
nie wiem, czy to do jakieś grupy zabiegowej należy, wykonywane w poradni chirurgii onkologicznej...

5.05.00.0000046 Biopsja Cienkoigłowa Jednej Zmiany Ogniskowej Z Użyciem Techniki Obrazowej Z Badaniem Cytologicznym (2-4 Rozmazy).

Wg tej rozpiski nie ma tego  ???

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #87 dnia: Czerwca 28, 2011, 15:40:09 pm »
Zależy czego ma być ta biopsja.

Offline gringo

• Ekspert
  • Pomógł? 22
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwca 28, 2011, 16:02:33 pm »
Zależy czego ma być ta biopsja.

ICD10 D24 Nowotwór Niezłośliwy Sutka

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #89 dnia: Czerwca 28, 2011, 16:03:51 pm »
Z17 Świadczenia zabiegowe - grupa 17   
85.111   Przezskórna cienkoigłowa biopsja piersi
85.113   Przezskórna gruboigłowa biopsja piersi

Z18 Świadczenia zabiegowe - grupa 18   
85.112   Przezskórna cienkoigłowa biopsja piersi ? celowana
85.114   Przezskórna gruboigłowa biopsja piersi ? celowana

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 687
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]