collapse

Reklama

Autor Wątek: Zmieniono programy terapeutyczne w rehabilitacji na cykle  (Przeczytany 82278 razy)

Offline kotek

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
Odp: Zmieniono programy terapeutyczne w rehabilitacji na cykle
« Odpowiedź #90 dnia: Lutego 07, 2011, 19:26:59 pm »
Witam, jak przedstawia się sprawa wpisywania kodów ICD 9 jeśli teraz trzeba tworzyć cykle? musi być wpisany kod ICD 9 dla każdego dnia i każdej usługi osobno?

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #91 dnia: Lutego 07, 2011, 20:26:07 pm »
W takim razie co robić? Zostawić to. Wygenerować raport statystyczny i wysłać do NFZ?

Czy trzeba zakładać drugi temat?

Jak sobie wpisałeś wartość uczestników minimalnych i maksymalnych 1 to co się dziwisz, że masz błąd. Jak wpisujecie każdy dzień zabiegowy jako jeden dzień zabiegowy to należy wpisać 10. Bo tak naprawdę program liczy zestawy świadczeń. I teraz najważniejsze, jak byście czytali poprzednie wątki to byście wiedzieli że te dane nie są przekazywane w raporcie statystycznym do NFZ.

Witam, jak przedstawia się sprawa wpisywania kodów ICD 9 jeśli teraz trzeba tworzyć cykle? musi być wpisany kod ICD 9 dla każdego dnia i każdej usługi osobno?

Tak. Dlatego lepiej świadczenia wpisywać w jednym zestawie świadczeń zgodnie z informacją na stronach CNFZ.

Moim zdanie zaznaczając "cykl" patrzymy na daty,jezeli pacjent ma 5 zabiegów na jednym skierowaniu i wszystkie wykonywane są w tych samych dniach np: 11.01-24.01 to owszem wykazujemy 1 cykl z data koncową 24.01 (10 dni), ale jezeli ktorys z zabiegow zaczyna pozniej np zabieg B (18.01 - 31.01) to nalezy przy zabiegu B zaznaczyc kolejny cykl z data 31.01.Byc moze sie mylę,nie wiem ??? 

Pozdrawiam
Kasia:)

jestem za, skoro Fundusz finansuje 10 dni zabiegowych w cyklu to 11 dzień trzeba wsadzić w nowy cykl.

Fajna zabawa, źle przygotowana zmiana w rozliczaniu, tysiące interpretacji, mętne i sprzeczne wyjaśnienia samego NFZ, odsyłanie do Zarządzeń, z których nic nie wynika.

Tak naprawdę to nikt w OWNFZ nie będzie sprawdzał tych cykli, ważne żeby pojawiła się informacji o cyklu w zestawie świadczeń.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #92 dnia: Lutego 07, 2011, 20:31:20 pm »
Skoro nikt nie będzie sprawdzał to czy pacjentach przechodzących mogę machnąć sobie dwa cykle? :P

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 07, 2011, 20:37:22 pm »
Skoro nikt nie będzie sprawdzał to czy pacjentach przechodzących mogę machnąć sobie dwa cykle? :P

I pięć sobie możesz machnąć ... ważne żeby w zestawie świadczeń była informacja o cyklu
Pozdrawiam
Bartosz

Offline kotek

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #94 dnia: Lutego 07, 2011, 21:06:12 pm »
odnośnie tych cykli, pytam dlatego bo gdy poprawiałem usługi tworząc cykle, poprawiłem na próbę 2 osoby (każda po 4 zabiegi przez 10 dni) i zwyczajnie zapomniałem o kodach icd, w tych zapisach zostały te które były tam na początku np. prądy interferencyjne i po generacji na SZOI pokazało mi zero błędów no ale wiadomo, że ktoś może sobie o tym przypomnieć później. Czyli jeśli mam osobę 10 dni x 4 zabiegi dziennie to w tabeli icd 9 będę miał 40 wpisów? i jeszcze jedno, u części osób mam np. 2 laseroterapie w ciągu jednego dnia, po wpisaniu kodów icd kspps pokazało mi ostrzeżenie ze kody icd 9 sie powielają (wpisuje kod icd dla każdego zabiegu osobno), zmiany zaakceptowałem, rozumiem ze na szoi nie będzie z tym problemu?
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2011, 21:36:58 pm wysłana przez kotek »

Offline rehmonia

• Specjalista
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #95 dnia: Lutego 07, 2011, 21:13:49 pm »
Witam,
Poprawiam cykle w module rehabilitacja i wykonuję to w taki oto sposób:
Wyszukuję pacjenta klikam na tą osobę - usuwam produkt jednostkowy - wciskam przycisk - Filtruj następnie dodaję cykl i wciskam - zamień cykl i dodaje mi dane dla tego danego pacjenta na wszystkie zabiegi.
Ale potem aby wrócic do pełnej listy pacjentów ponownie wciskam filtruj i wtedy program zawiesza się na ok 2 min aż wyświetli całą listę pacjentów i bedę mogła powtórzyć tą procedurę poprawiania dla kolejnych pacjentów. Czy wykonuję to właściwie?

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #96 dnia: Lutego 07, 2011, 22:02:38 pm »
odnośnie tych cykli, pytam dlatego bo gdy poprawiałem usługi tworząc cykle, poprawiłem na próbę 2 osoby (każda po 4 zabiegi przez 10 dni) i zwyczajnie zapomniałem o kodach icd, w tych zapisach zostały te które były tam na początku np. prądy interferencyjne i po generacji na SZOI pokazało mi zero błędów no ale wiadomo, że ktoś może sobie o tym przypomnieć później. Czyli jeśli mam osobę 10 dni x 4 zabiegi dziennie to w tabeli icd 9 będę miał 40 wpisów? i jeszcze jedno, u części osób mam np. 2 laseroterapie w ciągu jednego dnia, po wpisaniu kodów icd kspps pokazało mi ostrzeżenie ze kody icd 9 sie powielają (wpisuje kod icd dla każdego zabiegu osobno), zmiany zaakceptowałem, rozumiem ze na szoi nie będzie z tym problemu?

Wystarczy jedna procedura ICD9 w zestawie świadczeń i SZOI zaakceptuje.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline kotek

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #97 dnia: Lutego 07, 2011, 22:09:57 pm »
zgadza się, ale nie wiem czy później nie będę musiał wpisywać kodów icd, trochę mnie martwi to.

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #98 dnia: Lutego 07, 2011, 22:57:40 pm »
To sobie Bazie Usług medycznych (BUM) w module rozliczenia -> słowniki, przypisz sobie procedury ICD9 do pozycji rozliczeniowych,a później w module serwis -> raportowanie do OWNFZ -> uzupełnianie wykonanych procedur medycznych.

Oczywiście kopia bazy danych przed użyciem narzędzia serwisowego.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline Marcinek

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
  • Wielkopolska REH
« Odpowiedź #99 dnia: Lutego 08, 2011, 09:22:54 am »
Witam,
Poprawiam cykle w module rehabilitacja i wykonuję to w taki oto sposób:
Wyszukuję pacjenta klikam na tą osobę - usuwam produkt jednostkowy - wciskam przycisk - Filtruj następnie dodaję cykl i wciskam - zamień cykl i dodaje mi dane dla tego danego pacjenta na wszystkie zabiegi.
Ale potem aby wrócic do pełnej listy pacjentów ponownie wciskam filtruj i wtedy program zawiesza się na ok 2 min aż wyświetli całą listę pacjentów i bedę mogła powtórzyć tą procedurę poprawiania dla kolejnych pacjentów. Czy wykonuję to właściwie?

Możesz użyć funkcji Pokaż rezygnacje wciskając 2 x Ctrl + R

Offline rehmonia

• Specjalista
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #100 dnia: Lutego 08, 2011, 09:44:11 am »
Dziekuję

Offline rehmonia

• Specjalista
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #101 dnia: Lutego 08, 2011, 16:06:51 pm »
Chciałabym się tylko upewnić czy dobrze rozumiem:
Jeśli pacjent rozpoczął zabiegi 25.01 2011 a skończy je w lutym to nie podaję daty zakończenia cyklu, ponieważ nie wiem kiedy pacjent dokładnie je skończy.
Więc wysyłam raport statystyczny za styczeń , gdy bedę  rozliczać tego pacjenta w lutym wyszukuję ponownie jego cykl i dopiero wtedy wpisuję datę zakpończenia cyklu?

Offline PoX

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #102 dnia: Lutego 08, 2011, 20:11:47 pm »
Panowie czy moduł Rehabilitacja (który okazuje się jedynym szybkim ratunkiem) przy uzupełnianiu cykli w już wystawionych świadczeniach przydaje się jeszcze do czegoś od strony praktycznej ?  :P
bo to co napisał Kamsoft na swojej stronie to niezbyt zachęca a muszę przekonać swojego prezesa do zakupu tego modułu (a nie powiem mu że nie mam siły poprawiać tego ręcznie  ;D ) , proszę o jakieś  jakieś sugestie  :)

Offline Marcinek

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
  • Wielkopolska REH
« Odpowiedź #103 dnia: Lutego 08, 2011, 20:45:24 pm »
Pox, a w jaki sposób wprowadzasz do tej pory? Ja kupiłem moduł REH, bo jest o wiele wygodniejszy od szablonów (chociaż to może moje subiektywne odczucie). Wprowadzasz usługi wpisując wszystkie dane dot. pacjenta tzn. pesel, zlecenie, usługi (wszystkie na raz), ICD-9 (jeżeli masz w BUM przypisane to wyskakują automatycznie), cykl. Po uzupełnieniu tego wszystkiego używając myszki zaznaczasz dni, w których dany pacjent był i wciskasz F2 DODAJ. Ot cała filozofia. Moduł jest w miarę szybki i wygodny.

Offline rehmonia

• Specjalista
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 09, 2011, 07:44:16 am »
Chciałabym się tylko upewnić czy dobrze rozumiem:
Jeśli pacjent rozpoczął zabiegi 25.01 2011 a skończy je w lutym to nie podaję daty zakończenia cyklu, ponieważ nie wiem kiedy pacjent dokładnie je skończy.
Więc wysyłam raport statystyczny za styczeń , gdy bedę  rozliczać tego pacjenta w lutym wyszukuję ponownie jego cykl i dopiero wtedy wpisuję datę zakpończenia cyklu?
Czy w lutym uzupełniam to jako nowy cykl.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 581
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]