collapse

Reklama

Autor Wątek: Zmieniono programy terapeutyczne w rehabilitacji na cykle  (Przeczytany 82284 razy)

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
  • Warmińsko - Mazurski OW
Odp: Zmieniono programy terapeutyczne w rehabilitacji na cykle
« Odpowiedź #75 dnia: Lutego 07, 2011, 11:03:34 am »
Z tego co ja rozumiem to w podanym przez Ciebie przykładzie masz po 10 dni zabiegowych dla A i B...a cykl trwa 15 dni....
Pozdrawiam

Piotr

Offline Dariusz Pawłowski

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? -2
  • w: Podkarpacki OW
    • Biurko Przeciwpancerne
« Odpowiedź #76 dnia: Lutego 07, 2011, 11:22:51 am »
@Piotr29
moje pierwsze założenie było takie, że mam 2 cykle: A i B, każde po 10 dni zabiegowych.
założenie jest błędne, a wyjaśnienia wciąż sprzeczne.
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2011, 11:24:57 am wysłana przez Dariusz Pawłowski »

Offline łcm lubań

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #77 dnia: Lutego 07, 2011, 11:29:30 am »
1. Czy 15 dni zabiegowych mam rozbić na dwa cykle?
Według mnie jeżeli pacjent ma przykładowo na jednym skierowaniu zlecony zabieg A od 11.01-24.01 (10 dni) i zabieg B od 18.01-31.01 (10 dni) = 15 dni zabiegowych (11.01 - 31.01) to powinno się wykazać 2 cykle dla produktu A (data konca 24.01) i B (data konca 31.01).

Kasia:)

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 07, 2011, 11:38:36 am »
Cytat: Dorota Mańkowska
Departament Świadczeń Opieki Zdrowotnej
Sekcja ds. Opieki Psychiatrycznej, Leczenia Uzależnień, Rehabilitacji Leczniczej i Opieki Długoterminowej
Sprawozdawania świadczeń w roku 2011 w zakresie fizjoterapii ambulatoryjnej następuje na zasadzie:  każdy dzień oddzielnie.

Nie jestem pewien, czy umiem czytać.

Napisała, że "tak" czy napisała, że "nie"?
W mailu było chyba 10 pytań, odpowiedź bardzo lakoniczna (usunąłem tylko informację, gdzie definiuje się cykl) dotyczyła chyba pytania:
"Jak należy sprawozdawać ciąg zabiegów, jako zbiór wizyt czy wizytę wielodniową?"

Każdy dzień oddzielnie? Chyba każdy zabieg oddzielnie, data początku produktu = dacie końca produktu. Zresztą dzisiaj wyszła aktualizacja informacji i interpretacja pozostaje taka sama jak pierwotnie.

http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=0&dzialnr=2&artnr=4374

"do 10 dni zabiegowych" - ja zadzwoniłem do moje oddziału i interpretacja jest taka że jeśli zabieg nie był zrealizowany z powodu awarii sprzętu, czyli przyczyn niezależnych od pacjenta to należy udzielić świadczenia i przedłużyć cykl.

Według mnie jeżeli pacjent ma przykładowo na jednym skierowaniu zlecony zabieg A od 11.01-24.01 (10 dni) i zabieg B od 18.01-31.01 (10 dni) = 15 dni zabiegowych (11.01 - 31.01) to powinno się wykazać 2 cykle dla produktu A (data konca 24.01) i B (data konca 31.01).

Skierowanie jest na cykl zabiegów. Chyba że jest wprost napisane przez lekarza że zleca dwa cykle na jednym skierowaniu to wtedy taka interpretacja jest prawidłowa.

Interpretujecie to tak że jeżeli jest na skierowaniu 5 zabiegów to jest 5 oddzielnych cykli, a to nie prawda. Jedno skierowanie = jeden cykl, chyba że lekarz na skierowaniu zlecił dwa cykle, np. na dwa oddzielne zabiegi.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline łcm lubań

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 07, 2011, 12:00:36 pm »

Zgadza się skierowanie jest na cykl zabiegów,ale, w przypadku reh.amb gdzie pracuję, niektorzy pacjenci, w wyniku braku miejsc, maja np drugi zabieg (B) zlecany po tygodniu i tak jak napisalam wczesniej, zaczną go np od 18.01 (pacjent chodzi na to samo skierowanie), wiec w takim przypadku nie mozemy wykazac jednego cyklu z data konca 31.01,ponieważ bedzie to znaczyło,ze cykl trwa 15 dni a nie 10 dni.

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? -2
    • Biurko Przeciwpancerne
« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 07, 2011, 12:59:51 pm »
@Bartosz
wyjaśnij mi to zdanie:
Interpretujecie to tak że jeżeli jest na skierowaniu 5 zabiegów to jest 5 oddzielnych cykli, a to nie prawda. Jedno skierowanie = jeden cykl, chyba że lekarz na skierowaniu zlecił dwa cykle, np. na dwa oddzielne zabiegi.

może lepiej napisać to tak:
Interpretujecie to tak że jest na 1 skierowaniu 5 zabiegów = 5 oddzielnych cykli, a to nie prawda.
Jedno skierowanie = jeden cykl,
chyba że lekarz na 1 skierowaniu zlecił 5 cykli, np. na 5 oddzielnych zabiegów.
Gdzie widziałeś skierowanie na cykle? Jak to wygląda na papierowym skierowaniu?
na stronie
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=0&dzialnr=2&artnr=4373&b=1
jest wyjaśnienie:
Zgodnie z definicją cyklu zawartą w ww. rozporządzeniu są to świadczenia udzielone w warunkach ambulatoryjnych, w tym w warunkach domowych, z intencją wykonania określonego zestawu procedur medycznych w określonym czasie. Wprowadzenie parametru ma umożliwić grupowanie świadczeń udzielanych na rzecz jednego Świadczeniobiorcy, realizowanych w ramach jednego cyklu/procesu leczenia. Służy do tego identyfikator, jednoznaczny w ramach  instalacji Świadczeniodawcy i danego elementu (tu: cyklu). Wymagany jest dla świadczeń, których realizacja zgodnie z zapisami odnośnych zarządzeń odbywa się w ramach cyklu leczenia. Dla świadczeń udzielonych danemu Pacjentowi w ramach jednego cyklu leczenia przypisuje się ten sam identyfikator, w formacie  zdefiniowanym w ww. Zarządzeniu.

A stąd wniosek, że wizyty mogą być jednodniowe, byleby były spięte tym samym id-sesji.
Uffffffffff...
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2011, 13:21:05 pm wysłana przez Dariusz Pawłowski »

Offline łcm lubań

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 07, 2011, 13:22:05 pm »
Moim zdanie zaznaczając "cykl" patrzymy na daty,jezeli pacjent ma 5 zabiegów na jednym skierowaniu i wszystkie wykonywane są w tych samych dniach np: 11.01-24.01 to owszem wykazujemy 1 cykl z data koncową 24.01 (10 dni), ale jezeli ktorys z zabiegow zaczyna pozniej np zabieg B (18.01 - 31.01) to nalezy przy zabiegu B zaznaczyc kolejny cykl z data 31.01.Byc moze sie mylę,nie wiem ??? 

Pozdrawiam

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #82 dnia: Lutego 07, 2011, 13:25:27 pm »
@Bartosz
wyjaśnij mi to zdanie:

może lepiej napisać to tak:
Interpretujecie to tak że jest na 1 skierowaniu 5 zabiegów = 5 oddzielnych cykli, a to nie prawda.
Jedno skierowanie = jeden cykl,
chyba że lekarz na 1 skierowaniu zlecił 5 cykli, np. na 5 oddzielnych zabiegów.
Gdzie widziałeś skierowanie na cykle? Jak to wygląda na papierowym skierowaniu?

Zarządzenie Nr  53/2010/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 2 września 2010 r. w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w  rodzaju rehabilitacja lecznicza § 9 UST. 2
Podstawą realizacji świadczeń w gabinecie rehabilitacji,  zakładzie rehabilitacji lub zakładzie fizjoterapii jest skierowanie na cykl zabiegów, które powinno zawierać elementy określone w załączniku Nr 1 do rozporządzenia w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu rehabilitacji leczniczej.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline mauzer

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #83 dnia: Lutego 07, 2011, 14:02:18 pm »
Mam problem. Kiedy przypisywałem po raz 10 danemu pacjentowi raz obrany cykl wyskoczył mi komunikat:Sesja przekroczyła maksymalna liczbę uczetników (2/1). Cóż to może znaczyć?

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? -2
    • Biurko Przeciwpancerne
« Odpowiedź #84 dnia: Lutego 07, 2011, 14:07:19 pm »
Mam problem. Kiedy przypisywałem po raz 10 danemu pacjentowi raz obrany cykl wyskoczył mi komunikat:Sesja przekroczyła maksymalna liczbę uczetników (2/1). Cóż to może znaczyć?
pewnie dodałeś innego pacjenta (sprawdź pesel)

@Bartosz
to wykręt...

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? -2
    • Biurko Przeciwpancerne
« Odpowiedź #85 dnia: Lutego 07, 2011, 14:10:18 pm »
Moim zdanie zaznaczając "cykl" patrzymy na daty,jezeli pacjent ma 5 zabiegów na jednym skierowaniu i wszystkie wykonywane są w tych samych dniach np: 11.01-24.01 to owszem wykazujemy 1 cykl z data koncową 24.01 (10 dni), ale jezeli ktorys z zabiegow zaczyna pozniej np zabieg B (18.01 - 31.01) to nalezy przy zabiegu B zaznaczyc kolejny cykl z data 31.01.Byc moze sie mylę,nie wiem ??? 

Pozdrawiam

jestem za, skoro Fundusz finansuje 10 dni zabiegowych w cyklu to 11 dzień trzeba wsadzić w nowy cykl.

Fajna zabawa, źle przygotowana zmiana w rozliczaniu, tysiące interpretacji, mętne i sprzeczne wyjaśnienia samego NFZ, odsyłanie do Zarządzeń, z których nic nie wynika.

Offline mauzer

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #86 dnia: Lutego 07, 2011, 14:10:55 pm »
Nie. Właśnie jest to jeden i ten sam pacjent.

Offline łcm lubań

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 07, 2011, 14:32:22 pm »

Hi,hi mi tez cos takiego sie pokazuje,a kazdemu pacjentowi przypisuję inna nazwe w cyklu.Faktycznie fajna zabawa,czekam aż  Fundusz coś ciekawego znów wymysli zeby nam ułatwić pracę i żebyśmy się przypadkiem nie nudzili hi,hi???

Proszę nie używać czerwonego
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2011, 17:21:59 pm wysłana przez Paweł »

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? -2
    • Biurko Przeciwpancerne
« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 07, 2011, 14:36:42 pm »
pewnie producent w warunkach zapytań SQL wstawił <10 zamiast <=10
Fundusz tu nie winny, a komunikat zmyłka :D

Offline mauzer

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 07, 2011, 14:47:39 pm »
W takim razie co robić? Zostawić to. Wygenerować raport statystyczny i wysłać do NFZ?

Czy trzeba zakładać drugi temat?
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2011, 17:20:58 pm wysłana przez Paweł »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 559
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]