Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Cytat: Dorota Mańkowska Departament Świadczeń Opieki ZdrowotnejSekcja ds. Opieki Psychiatrycznej, Leczenia Uzależnień, Rehabilitacji Leczniczej i Opieki DługoterminowejSprawozdawania świadczeń w roku 2011 w zakresie fizjoterapii ambulatoryjnej następuje na zasadzie: każdy dzień oddzielnie.Nie jestem pewien, czy umiem czytać.Napisała, że "tak" czy napisała, że "nie"?W mailu było chyba 10 pytań, odpowiedź bardzo lakoniczna (usunąłem tylko informację, gdzie definiuje się cykl) dotyczyła chyba pytania:"Jak należy sprawozdawać ciąg zabiegów, jako zbiór wizyt czy wizytę wielodniową?"
Sprawozdawania świadczeń w roku 2011 w zakresie fizjoterapii ambulatoryjnej następuje na zasadzie: każdy dzień oddzielnie.
1. Czy 15 dni zabiegowych mam rozbić na dwa cykle? Według mnie jeżeli pacjent ma przykładowo na jednym skierowaniu zlecony zabieg A od 11.01-24.01 (10 dni) i zabieg B od 18.01-31.01 (10 dni) = 15 dni zabiegowych (11.01 - 31.01) to powinno się wykazać 2 cykle dla produktu A (data konca 24.01) i B (data konca 31.01).
Zgodnie z definicją cyklu zawartą w ww. rozporządzeniu są to świadczenia udzielone w warunkach ambulatoryjnych, w tym w warunkach domowych, z intencją wykonania określonego zestawu procedur medycznych w określonym czasie. Wprowadzenie parametru ma umożliwić grupowanie świadczeń udzielanych na rzecz jednego Świadczeniobiorcy, realizowanych w ramach jednego cyklu/procesu leczenia. Służy do tego identyfikator, jednoznaczny w ramach instalacji Świadczeniodawcy i danego elementu (tu: cyklu). Wymagany jest dla świadczeń, których realizacja zgodnie z zapisami odnośnych zarządzeń odbywa się w ramach cyklu leczenia. Dla świadczeń udzielonych danemu Pacjentowi w ramach jednego cyklu leczenia przypisuje się ten sam identyfikator, w formacie zdefiniowanym w ww. Zarządzeniu.
@Bartoszwyjaśnij mi to zdanie:Interpretujecie to tak że jeżeli jest na skierowaniu 5 zabiegów to jest 5 oddzielnych cykli, a to nie prawda. Jedno skierowanie = jeden cykl, chyba że lekarz na skierowaniu zlecił dwa cykle, np. na dwa oddzielne zabiegi.może lepiej napisać to tak:Interpretujecie to tak że jest na 1 skierowaniu 5 zabiegów = 5 oddzielnych cykli, a to nie prawda. Jedno skierowanie = jeden cykl, chyba że lekarz na 1 skierowaniu zlecił 5 cykli, np. na 5 oddzielnych zabiegów.Gdzie widziałeś skierowanie na cykle? Jak to wygląda na papierowym skierowaniu?
Mam problem. Kiedy przypisywałem po raz 10 danemu pacjentowi raz obrany cykl wyskoczył mi komunikat:Sesja przekroczyła maksymalna liczbę uczetników (2/1). Cóż to może znaczyć?
Moim zdanie zaznaczając "cykl" patrzymy na daty,jezeli pacjent ma 5 zabiegów na jednym skierowaniu i wszystkie wykonywane są w tych samych dniach np: 11.01-24.01 to owszem wykazujemy 1 cykl z data koncową 24.01 (10 dni), ale jezeli ktorys z zabiegow zaczyna pozniej np zabieg B (18.01 - 31.01) to nalezy przy zabiegu B zaznaczyc kolejny cykl z data 31.01.Byc moze sie mylę,nie wiem PozdrawiamKasia:)