collapse

Reklama

Autor Wątek: JGP w specjalistyce  (Przeczytany 188052 razy)

Offline Zdrowy

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
  • Mazowiecki OW
Odp: JGP w specjalistyce
« Odpowiedź #120 dnia: Lipca 04, 2011, 12:47:22 pm »
Czy świadczenia specjalistyczne dotyczące tego samego problemu zdrowotnego, które wymaga dwóch wizyt (np. ze względu na wykonanie badań laboratoryjnych) musi być rozliczane po zakończeniu leczenia (czyli po drugiej wizycie) czy też może być rozliczone jako dwa odrębne świadczenia specjalistyczne po każdej wizycie?

Jako jedno świadczenie po drugiej wizycie, ew. jako dwie wizyty I typu.

Cytat ze szkolenia:
"Jeśli pacjent, którego dzisiaj dokładnie badacie, nie wiecie co mu dokładnie jest, zlecacie mu trzy proste badania, przychodzi z tymi badaniami i mówicie mu, że jest zdrowy, to możecie wykazać go za 3,5 pkt w jednym i 3,5 pkt w drugim, albo zgodnie z logiką tego co my chcemy za 7pkt. przy drugiej wizycie."

Offline mlutek

• Super Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #121 dnia: Lipca 04, 2011, 16:39:46 pm »
Ok ale niby dlaczego wszystko jako jedna wizyta lub jako 2 wizyty po 3,5 punkta? gdzie w takim wypadku koszty badań?
Pozatym podczas I-wszej wizyty moga byc wypisane takze recepty i tez wtedy nie bedzie mozna rozliczyc takiej wizyty?
Jestes tego pewny czy strzelasz bo ja nie widze nigdzie w materiałach informacyjnych. W przypadku II porady kompleksowej ma to uzasadnienie ale w przypadku specjalistycznych chyba  nie do końca.

Offline JEDWABNIK

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #122 dnia: Lipca 04, 2011, 17:14:52 pm »
MAM TEN SAM PROBLEM.
1. JAK MAM WYKAZYWAĆ WIZYTY W OKULISTYCE CHODZI O TO, ŻE NA I WIZYCIE NIC NIE STWIERDZAM I ZLECAM BADANIA, KTÓRE WYKONUJĘ U SIEBIE (GDX,POLE, OCT) CZY TĄ PIERWSZĄ MOGĘ WYKAZAĆ JAKĄ SPECJALISTYCZNĄ I DALEJ TAK SAMO TE BADANIA KOMPLEKSOWYMI  CZY MUSZĘ CZEKAĆ NA WYNIKI SUMOWAĆ I ROZLICZAĆ JAKO KOMPLEKSOWĄ?

2. WIECIE CZY GDZIEŚ JEST DOSTĘPNA INSTRUKCJA DOT. KS PPS. GRUPERA NIE WYKUPUJĘ (Z TEGO CO WIEM NIE JEST TO KONIECZNE) ALE NIE WIEM JAK WPISYWAĆ TYCH PACJENTÓW? POMOCY

Offline JEDWABNIK

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #123 dnia: Lipca 04, 2011, 17:18:49 pm »
MAM TEN SAM PROBLEM.
1. JAK MAM WYKAZYWAĆ WIZYTY W OKULISTYCE CHODZI O TO, ŻE NA I WIZYCIE NIC NIE STWIERDZAM I ZLECAM BADANIA, KTÓRE WYKONUJĘ U SIEBIE (GDX,POLE, OCT) CZY TĄ PIERWSZĄ MOGĘ WYKAZAĆ JAKĄ SPECJALISTYCZNĄ I DALEJ TAK SAMO TE BADANIA SPECJALISTYCZNYMI CZY MUSZĘ CZEKAĆ NA WYNIKI SUMOWAĆ I ROZLICZAĆ JAKO KOMPLEKSOWĄ?

2. WIECIE CZY GDZIEŚ JEST DOSTĘPNA INSTRUKCJA DOT. KS PPS. GRUPERA NIE WYKUPUJĘ (Z TEGO CO WIEM NIE JEST TO KONIECZNE) ALE NIE WIEM JAK WPISYWAĆ TYCH PACJENTÓW? POMOCY

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #124 dnia: Lipca 04, 2011, 17:27:19 pm »
Ciężko w tym wszystkim się połapać ??? Pomału coś odpowiadają na stronie NFZ Warmińsko-Mazurskim. Wyczytałem coś takiego:
"Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

Treść:

Jak rozliczyć poradę w zakresie onkologii lub ginekologii, podczas której dokonano oceny badania cytologicznego nie wykonywanego w ramach programu profilaktycznego, a na koszt zlecającego?

Odpowiedź:

Badanie cytologiczne możliwe jest do wykazania jako procedura:

91.447 Badanie mikroskopowe materiału biologicznego ? badanie cytologiczne ? jest
to procedura znajdująca się na liście W2. Wykonując wyłącznie powyższą procedurę istnieje możliwość rozliczenia świadczenia W12 Świadczenie specjalistyczne 2-go typu, którego warunkami sterującymi grupą jest wykazanie co najmniej 3 procedur z listy W1 lub jednej procedury z listy W2

W poradni Kardiologicznej brak jest testów wysiłkowych procedury od 89.41 do 89.50. Nie powinno być wykonywane w poradni kardiologicznej ?

Odpowiedź:

Próba wysiłkowa rozliczana jest w ramach ASDK jako badanie diagnostyczne kosztochłonne i nie powinno być sprawozdawane w ramach AOS 1.

Moje pytanie jest następujące: a mianowicie jeśli zgłosi się pacjent i na pierwszej wizycie mogę postawić diagnozę dla pacjenta (zgłosił sie ze swoją dokumentacją medyczną, badaniami itp) i chcę pacjenta rozliczyć jako wizyta W11 (1-go typu) to czy podaję jakiś kod procedury ICD-9. Pacjent badany podmiotowo i przedmiotowo, bez wykonywania dodatkowych badań.

Odpowiedź:

Według najnowszej wersji ICD9 PL tj. wersji 5.11 z dnia 1.07.2011 roku, należy wykazać procedurę: 89.00 - Porada lekarska, konsultacja, asysta.
Edward z Kętrzyna

Offline Zdrowy

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #125 dnia: Lipca 04, 2011, 18:32:58 pm »
Jestes tego pewny czy strzelasz bo ja nie widze nigdzie w materiałach informacyjnych. W przypadku II porady kompleksowej ma to uzasadnienie ale w przypadku specjalistycznych chyba  nie do końca.

Powtarzam to co mówiono na szkoleniu. Kolejny cytat:
"Przy świadczeniu specjalistycznym 3,5 pkt a przy świadczeniu
kompleksowym 6 pkt to tak naprawdę jest to wycena pracy lekarza.
Wszystkie dodatkowe pieniądze jeśli świadczenie specjalistyczne II
typu jest wycenione na 7 pkt, to dodatkowe 3,5 pkt jest za diagnostykę
i wtedy pierwszej wizyty nie wykazujemy, tylko wykazujemy drugą kiedy
pacjent wraca z badaniami."

Offline koderka

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #126 dnia: Lipca 04, 2011, 18:49:46 pm »
W zarządzeniu jest napisane:
Świadczenie specjalistyczne komleksowe podlega rozliczeniu po podjęciu decyzji diagnostycznej i terapeutycznej wobec świadczeniobiorcy, wraz ze skompletowaniem wynikó procedur diagnostycznychwymaganych w charakterystykach poszczególnych świadczeń. Nie podlegają odrębnemu rozliczeniu wizyt w poradni związane ze zleceniem i dostarczaniem kolejnych wyników badań dodatkowych.
 KOMPLEKSOWE A NIE SPECJALISTYCZNE
Czyli co specjalistyczne łączymy... I 3,5 pkt II 7 pkt jak mam wynik?

Offline Zdrowy

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #127 dnia: Lipca 04, 2011, 19:07:10 pm »
Czyli co specjalistyczne łączymy... I 3,5 pkt II 7 pkt jak mam wynik?

Nie łączymy, jeśli na pierwszej wizycie lekarz jedynie zleca badania. Jak rozliczysz pierwszą wizytę za 3,5 pkt. to drugą możesz też tylko za 3,5 pkt., niezależnie od wykonanych badań. Na szkoleniu MOW wałkowano to z każdej strony podając różne przykłady. Nieważne są przepisy tylko ich interpretacja przez NFZ, a ta jest w tym przypadku jasna.
« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2011, 19:09:59 pm wysłana przez Zdrowy »

Offline JEDWABNIK

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #128 dnia: Lipca 04, 2011, 19:40:52 pm »
ale jak na I wizycie wykonam dno oka, ciśnienie, refrakcje to podaję ją jaką specjalistyczną a badania, które zlecę swoją drogą?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #129 dnia: Lipca 04, 2011, 19:49:31 pm »
@Zdrowy

Do tego interpretacja każdego oddziału jest inna, więc sugeruję nie opierać się na tym co dzieje się w innych oddziale niż macierzysty.

Offline mlutek

• Super Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #130 dnia: Lipca 04, 2011, 20:01:08 pm »
Ok, chyba masz Pawel racje:) W kazdym oddziale cos innego piszą jak sie rozlicza pomimo ze zarzadzenie powinno byc interpretowane w jeden sposob.
Moze jest ktos z oddz. Mazowieckiego, chcialbym sie dowiedziec co na to Pan P.Nawara mi sie wydawalo ze mowil cos innego, ale moze ktos sie jeszcze wypowie. dzieki pozdrawiam

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #131 dnia: Lipca 04, 2011, 20:11:01 pm »
I tutaj pojawia się najważniejsze pytanie. Co jeżeli pacjent nie wróci do nas z wynikami badań?
Dostaniesz fakturę do zapłacenia za badania a nie możesz wykazać żadnej wizyty?

Na szkoleniu w Warszawie mówiono, że w takiej sytuacji można wykazać świadczenie z datą ostatniego kontaktu pacjenta z placówką. I generalnie, żeby datę świadczenia traktować jako datę rozliczenia, która nie musi się pokrywać z datą z dokumentacji medycznej.

U nas na "szkoleniu" powiedzieli, że jeżeli pacjent nie wrócił to peszek.

Offline kg

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #132 dnia: Lipca 05, 2011, 09:00:10 am »
Mam pytanko, czy na stronie mazowieckiego oddziału funduszu jest już ta zakładka: "Najczęściej zadawane pytania"? jeśli tak to gdzie, bo nie mogę znaleść. z góry dzięki

Offline chaczyk

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
  • PEPE
« Odpowiedź #133 dnia: Lipca 05, 2011, 09:46:57 am »
http://nfz-poznan.pl/faq/
na mazowieckiej nie widać gdzie to jest
chaczyk

Offline GoniaN2

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #134 dnia: Lipca 05, 2011, 14:30:23 pm »
I tutaj pojawia się najważniejsze pytanie. Co jeżeli pacjent nie wróci do nas z wynikami badań?
Dostaniesz fakturę do zapłacenia za badania a nie możesz wykazać żadnej wizyty?

Na szkoleniu w Warszawie mówiono, że w takiej sytuacji można wykazać świadczenie z datą ostatniego kontaktu pacjenta z placówką. I generalnie, żeby datę świadczenia traktować jako datę rozliczenia, która nie musi się pokrywać z datą z dokumentacji medycznej.

U nas na "szkoleniu" powiedzieli, że jeżeli pacjent nie wrócił to peszek.

Witam,
w Poznaniu interpretacja kierownika sekcji JGP (Paweł Lisik) była taka sama " pacjent nie wrócił- nie można go rozliczyć"

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 601
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3152 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]