Witam wszystkich. Mam problem z KSPPS tzn. czasami jak chcÄ? poprawiÄ? wprowadzone dane wy??wietla mi tak jak bym robi?? podglÄ?d czyli nie ma aktywnych okien ani przycis??w. Co mo??e byÄ? przyczynÄ?. Sprawdzi??em poprawno??Ä? bazy, zainstalowa??em jeszcze raz program i nadal to samo.
jak ci sie jakies swiadczenie otworzy do podgladu zmaiast do edycji to sprobuj na nim zrobic magiczna kombinacje CTRL+ALT+SHIFT+B
zamknac okno swiadczenia i ponownie sprobuj edycje
powinno pomoc
mi tez sie tak czasami zdaza i to nie tylko przy swiadczeniach ..
Zaznacze ??e KSPPS zainstalowany jest na serwerze ( Firebird ) i pod??Ä?czonych jest kilka ko??c??wek.
Firebird (2.0) radzi sobie calkiem przyzwoicie z KS-PPSem przy kilku-kilkunastu stanowiskach i bazie do kilkuset MB
u mnie niestety baza ma juz ponad 850MB (caly 2008 rok) i powoli zaczynaja sie coraz czestsze problemy (ale nie wiem na 100% ze to wina Firebirda)
w sumie to juz od dluzszego czasu zdazaja mi sie jaja z serwerem bazy ktory raz na jakis czas wywala sie na serwerze (abnormal termination w logu firebirda) a takze bardzo czesto firebird sypie bledem 10054 do loga (to w sumie chyab od poczatku pracy z PPSem)
Czy serwer nie wyrabia z bazÄ? danych ?
Firebird raczej jeszcze wyrabia
problem ktory opisujesz raczej nie ma nic wspolnego z samym silnikiem bazy tylko z czyms w samym PPSie
Czy czas przej??Ä? na Oracle ?
ja tez tak uznalem i poczynilem juz pierwsze kroki w tym kierunku ... jednakze nie jest to az tak proste (no chyba ze ktos chce zaczac na Oracle z czysta baza to latwiej chociaz tez jest jeden wredny bug ktory dal mi popalic .. ale to juz rozgryzlem)
jak ogarne ostatecznie temat migracji Firebird->Oracle to dam znac co i jak na forum
pozdrawiam