Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
USTAWAz dnia 27 sierpnia 2004 r.o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych
12. Dla świadczeniobiorców objętych diagnostyką mającą na celu rozpoznanie nowotworu złośliwego, zwaną dalej ?diagnostyką onkologiczną?, lub leczeniem mającym na celu wyleczenie tego nowotworu, zwanym dalej ?leczeniem onkologicznym?, świadczeniodawca prowadzi odrębną listę oczekujących na udzielenie świadczenia. Do listy tej nie stosuje się przepisów wydanych na podstawie ust. 11.13. Świadczeniodawca umieszcza świadczeniobiorcę, z wyjątkiem świadczeniobiorcy znajdującego się w stanie nagłym, na liście określonej w ust. 12, na podstawie karty diagnostyki i leczenia onkologicznego, o której mowa w art. 32a ust. 1, oraz następujących kryteriów medycznych opartych na aktualnej wiedzy medycznej:1) stanu zdrowia świadczeniobiorcy;2) rokowania co do dalszego przebiegu nowotworu;3) chorób współistniejących mających wpływ na nowotwór, z powodu którego ma być udzielone świadczenie;4) zagrożenia wystąpienia, utrwalenia lub pogłębienia niepełnosprawności.14. Przepisów ust. 12 i 13 nie stosuje się do nowotworów złośliwych skóry, z wyjątkiem czerniaka skóry.
Właśnie nie należy ufać urzędnikom,tylko wprowadzają w błąd, wymagają a sami nie wiedzą czego ,dzwoniłam do działu kolejek w nfz ,a tu taki zonk, cała nadzieja w Tobie (PiotrSz) ,jak znajdziesz czas to proszę wytłumacz jak prawidłowo prowadzić kolejkę peselową-w STM.
Dzwoniłam do nfz i tyle co się dowiedziałam to ,że w kolejkę peselową wprowadzamy tylko pacjentow pierwszorazowych,czyli tych co nie mają jeszcze karty stomatologicznej i nie mieli nigdy nic u nas leczone w naszym gabinecie,
jedynie pacjentów protetycznych nawet jak mają kartę i byli już u nas leczeni traktujemy jak pierwszorazowych,bo zapisują się na inną procedurę- protezowanie,
pacjentów bólowych ,którzy nie są w kolejce przyjmujemy jako przypadek pilny i nie musimy tym samym wykreślać ich z kolejki ,bo ich tam nie ma prawa być,
w odpowiednim czasie oprogramowanie kspps zostanie dostosowane,
raport więc nigdy praktycznie nie będzie się pokrywał z kolejką peselową,
a pierwszą kolejkę peselową wysyłamy za styczeń do 10.02.2015.
Tyle się dowiedziałam ,ale logiki tu żadnej nie widzę ,no bo co to za kolejki niekompletne.
i tutaj do ja mam do Was pytanie - czy do tej pory prowadziliście osobną kolejkę (statystykę) dla protez w przypadku jak macie umowę tylko na ogólną stomatologię
kolejki trzeba prowadzić w każdy dzień pracy świadczeniodawcy (ustawa - bez wyszczególnienia czy świadczeniodawca oznacza całą przychodnię czy daną komórkę/poradnię)
tutaj do ja mam do Was pytanie - czy do tej pory prowadziliście osobną kolejkę (statystykę) dla protez w przypadku jak macie umowę tylko na ogólną stomatologię w ramach której realizowane są protezy (ale wykonuje kto inny) - u nas wycisk i "montaż"do tej pory prowadziliśmy jedynie kolejkę do komórki organizacyjnej i nikt się nigdy nie upomniał o kolejkę na procedurę
kolejka będzie prowadzona tzw PESELowa czyli z danymi osobowymi pacjenta wysyłanymi do NFZ oraz statystyką z nich
Cytuji tutaj do ja mam do Was pytanie - czy do tej pory prowadziliście osobną kolejkę (statystykę) dla protez w przypadku jak macie umowę tylko na ogólną stomatologięU nas szła ogólna bez wyszczególnienia na protezy, a NFZ twierdził, że oddzielnie to tylko jak ma się zakres "protetyka"
Cytat: PiotrSz w Grudnia 17, 2014, 17:31:06 pmkolejki trzeba prowadzić w każdy dzień pracy świadczeniodawcy (ustawa - bez wyszczególnienia czy świadczeniodawca oznacza całą przychodnię czy daną komórkę/poradnię)A jak przychodnia ma nocną pomoc to lekarz dyżurny też będzie umawiał pacjentów do specjalistów?
<1a. Na liście oczekujących na udzielenie świadczenia nie umieszcza się świadczeniobiorców kontynuujących leczenie u danego świadczeniodawcy.><1b. Zgłoszeń i wpisów na listę oczekujących na udzielenie świadczenia dokonuje się każdego dnia w godzinach udzielania świadczeń opieki zdrowotnej przez danego świadczeniodawcę.>
Cytujtutaj do ja mam do Was pytanie - czy do tej pory prowadziliście osobną kolejkę (statystykę) dla protez w przypadku jak macie umowę tylko na ogólną stomatologię w ramach której realizowane są protezy (ale wykonuje kto inny) - u nas wycisk i "montaż"do tej pory prowadziliśmy jedynie kolejkę do komórki organizacyjnej i nikt się nigdy nie upomniał o kolejkę na proceduręGdyby było wymagane, to procedura wyświetlałaby się w szoi w zakładce "Procedury/programy do których nie przesłano kolejek". U mnie się nie wyświetla (a mam zakres protetyka).
Cytujkolejka będzie prowadzona tzw PESELowa czyli z danymi osobowymi pacjenta wysyłanymi do NFZ oraz statystyką z nichstatystyką - czy chodzi o średni czas ocz. liczby skreślonych itp ??