collapse

Reklama

Autor Wątek: kolejka stomatologiczna (i nie tylko) od stycznia 2015  (Przeczytany 105124 razy)

Offline wojciech.re

• Ekspert
  • Pomógł? 54
  • Warmińsko-Mazurski OW NFZ
Odp: kolejka stomatologiczna
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 16, 2014, 08:21:37 am »
pojawiła się struktura XML obowiązująca od 2015.
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=0&dzialnr=14&artnr=6430

o ile w obecnej wersji komunikatu mamy:

Lista osób oczekujących w kolejce --> Element przekazywany dla list osób oczekujących na świadczeniawysokospecjalistyczne lub oczekujących na świadczenia, o których mowa w załączniku nr 10 rozporządzenia

tak w obowiązującej od 2015 mamy:

Lista osób oczekujących w kolejce --> Element nieprzekazywany w przypadku //podzbior-ocz/@lb-oczekuj = 0 w innym przypadku element przekazywany obligatoryjnie dla wszystkich list dotyczących danych za miesiąc sprawozdawcy @rok >= 2015; @miesiac >= 04

więc rozumiem że kolejki PESELOWE dla wszystkich od 2015 bez względu na rodzaj świadczeń ? .od kwietnia 2015 ?

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 16, 2014, 08:36:05 am »
czyżby dali czas żeby się wyzerować :)
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 16, 2014, 08:53:28 am »
Ja tam bardziej czekam co za cuda wymocą w XMLu dla SWIAD po zmianach w AOS i POZ.. strach się bać :-/

A BTW kolejki to w niej też powinna się jeszcze conajmniej jedna zmiana w związku z w/w znaleźć..
USTAWA
z dnia 27 sierpnia 2004 r.
o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych

z najnowszymi zmianami które wchodzą od 1.01.2015 a tam między innymi art 20

12. Dla świadczeniobiorców objętych diagnostyką mającą na celu rozpoznanie nowotworu złośliwego, zwaną dalej ?diagnostyką onkologiczną?, lub leczeniem mającym na celu wyleczenie tego nowotworu, zwanym dalej ?leczeniem onkologicznym?, świadczeniodawca prowadzi odrębną listę oczekujących na udzielenie świadczenia. Do listy tej nie stosuje się przepisów wydanych na podstawie ust. 11.
13. Świadczeniodawca umieszcza świadczeniobiorcę, z wyjątkiem świadczeniobiorcy znajdującego się w stanie nagłym, na liście określonej w ust. 12, na podstawie karty diagnostyki i leczenia onkologicznego, o której mowa w art. 32a ust. 1, oraz następujących kryteriów medycznych opartych na aktualnej wiedzy medycznej:
1) stanu zdrowia świadczeniobiorcy;
2) rokowania co do dalszego przebiegu nowotworu;
3) chorób współistniejących mających wpływ na nowotwór, z powodu którego ma być udzielone świadczenie;
4) zagrożenia wystąpienia, utrwalenia lub pogłębienia niepełnosprawności.
14. Przepisów ust. 12 i 13 nie stosuje się do nowotworów złośliwych skóry, z wyjątkiem czerniaka skóry.

pozdrawiam

Offline Monia

• Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 16, 2014, 16:30:46 pm »
W związku z tym ,że również stomatologię uszczęśliwili kolejkami peselowymi od 2015 mam pytanie , co z pacjentami ,którzy nie byli w kolejce a zostaną przyjęci np. bólowi , jest takich przypadków sporo ,również znajomi , rodzina, czy muszę ich wszystkich wprowadzać jako przypadki pilne ,żeby raport zgadzał się z kolejką peselową?

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 17, 2014, 08:19:35 am »
Wiele pytań, wiele odpowiedzi, ale temat trochę poszarpany jak na "kolejka stomatologiczna"

Koledzy, którzy mają większe doświadczenie i wiedzę związaną z kolejkami :) proszę o wyjaśnienie:

1) czym dla STM będzie różniło się prowadzenie i sprawozdawanie kolejek od 1.01.2015
(do tej pory robiłem dodaj>uzupełnij>wprowadzałem wartości wyliczone z kolejki prowadzonej w zeszycie)
 2)  co z pacjentami ,którzy nie byli w kolejce a zostaną przyjęci np. bólowi , jest takich przypadków sporo ,również znajomi , rodzina, czy muszę ich wszystkich wprowadzać jako przypadki pilne ,żeby raport zgadzał się z kolejką peselową ? (dołączyłem pytanie Moni)

Dziękuję.
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline Monia

• Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 17, 2014, 13:35:39 pm »
Dzwoniłam do nfz i tyle co się dowiedziałam to ,że w kolejkę peselową wprowadzamy tylko pacjentow pierwszorazowych,czyli tych co nie mają jeszcze karty stomatologicznej i nie mieli nigdy nic u nas leczone w naszym gabinecie,jedynie pacjentów protetycznych nawet jak mają kartę i byli już u nas leczeni traktujemy jak pierwszorazowych,bo zapisują się na inną procedurę- protezowanie,pacjentów bólowych ,którzy nie są w kolejce przyjmujemy jako przypadek pilny i nie musimy tym samym wykreślać ich z kolejki ,bo ich tam nie ma prawa być,w odpowiednim czasie oprogramowanie kspps zostanie dostosowane, raport więc nigdy praktycznie nie będzie się pokrywał  z kolejką peselową ,a pierwszą kolejkę peselową wysyłamy za styczeń do 10.02.2015. Tyle się dowiedziałam ,ale logiki tu żadnej nie widzę ,no bo co to za kolejki niekompletne.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 17, 2014, 14:58:20 pm »
Obawiam się, że w tym co usłyszałaś nie ma prawie w ogóle prawdy..
Później napisze o co mi chodzi - teraz muszę lecieć!

Pozdrawiam

Offline Monia

• Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 17, 2014, 16:48:58 pm »
Właśnie nie należy ufać urzędnikom,tylko wprowadzają w błąd, wymagają a sami nie wiedzą czego ,dzwoniłam do działu kolejek w nfz ,a tu taki zonk, cała nadzieja w Tobie (PiotrSz) ,jak znajdziesz czas to proszę wytłumacz jak prawidłowo prowadzić kolejkę peselową-w STM.

Offline Zdrowy

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 17, 2014, 17:19:50 pm »
Pacjentów przyjętych w dniu zgłoszenia NIE WYKAZUJE SIĘ w kolejce oczekujących. To nie jest żadna zmiana, to obowiązuje od dawna (od zawsze?).

Co to w ogóle znaczy "jako przypadek pilny"? Jest kolejka pilnych (nie ma tu zastosowania) i jest tryb nagły.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 17, 2014, 17:31:06 pm »
Na początku zaznaczam, że wypowiadam się nt prowadzenia kolejek oczekujących ogółem a nie "specjalistycznie" dla STM ale do tej pory kolejki STM nie różniły się praktycznie niczym od większości pozostałych kolejek (np większość poradni AOS).
Poniższe wywody to tylko moja swobodna interpretacja a nie wykładnia prawna. Po wykładnię kieruję do Ustaw, Rozporządzeń, Zarządzeń i komunikatów NFZ i MZ ;-)

Właśnie nie należy ufać urzędnikom,tylko wprowadzają w błąd, wymagają a sami nie wiedzą czego ,dzwoniłam do działu kolejek w nfz ,a tu taki zonk, cała nadzieja w Tobie (PiotrSz) ,jak znajdziesz czas to proszę wytłumacz jak prawidłowo prowadzić kolejkę peselową-w STM.

Nie przeceniaj moich możliwości ;-)
Ja też dzwoniłem do działu kolejek w moim Małopolskim OW NFZ i tam rozmawiałem z naprawdę kompetentną Panią z którą już wcześniej nie raz miałem przyjemność i ona nie chciała mi dać jeszcze ostatecznie żadnej odpowiedzi nt. kolejek (nie tylko stm) w 2015 bo sami jeszcze nie wiedzą, czekają na rozmowy w MZ i na Rozporządzenie MZ w tej sprawie. Na razie nie udzielają odpowiedzi, spisują pytania świadczeniodawców i jak będą mieli oficjalne informacje to podadzą bo nie chcą narazie nikogo wprowadzać w bład.
To co wiemy na dzisiaj z Ustawy i Zarządzenia dla AOS (stm bedzie podobnie) oraz ogłoszonego 11.12 komunikatu sprawozdawczego dla kolejek:
- kolejki trzeba prowadzić elektronicznie (ustawa)
- kolejki trzeba prowadzić w każdy dzień pracy świadczeniodawcy (ustawa - bez wyszczególnienia czy świadczeniodawca oznacza całą przychodnię czy daną komórkę/poradnię)
- kolejka będzie prowadzona tzw PESELowa czyli z danymi osobowymi pacjenta wysyłanymi do NFZ oraz statystyką z nich (podobnie jak kolejki do np por kardio i rehab od jakiegoś już czasu) i tutaj nie wiadomo dokładnie od kiedy bo w pliku definiującym XML dla kolejek jest, że element lista-osob przekazujemy dla każdej sprawozdawanej kolejki dla roku >=2015 i miesiąca >=04 czyli byłoby, że od kwietnia 2015
- dodatkowa cotygodniowa statystyka z pierwszego wolnego terminu...
- i mój faworyt - osoba która utrudnia lub uniemożliwia rejestracje pacjenta do kolejki podlega karze grzywny ;-)
Na stronie Rzeszowiego i Lubelskiego NFZ były zmiany z ustawy opisane przyzwoicie
https://www.nfz-rzeszow.pl/swiadczeniodawcy/aktualnosci/kolejki-oczekujacych/komunikat-dotyczacy-zmian-w-zakresie-kolejek-oczekujacych-obowiazujacych-od-1-stycznia-2015-r,art298/

Dzwoniłam do nfz i tyle co się dowiedziałam to ,że w kolejkę peselową wprowadzamy tylko pacjentow pierwszorazowych,czyli tych co nie mają jeszcze karty stomatologicznej i nie mieli nigdy nic u nas leczone w naszym gabinecie,

a niby skąd to wymyślili ? w Ustawie tego nie ma, w Zarządzeniu dla STM chyba też (ale muszę poczytać!)
do tej pory do kolejki trafiali pacjenci "pierwszorazowi" czyli tacy którzy trafiają do poradni pierwszy raz na dany problem zdrowotny i to się nie powinno zmienić!

jedynie pacjentów protetycznych nawet jak mają kartę i byli już u nas leczeni traktujemy jak pierwszorazowych,bo zapisują się na inną procedurę- protezowanie,

kolejka na procedury protetyczne też chyba już tak wyglądała i nic się nie zmienia

i tutaj do ja mam do Was pytanie - czy do tej pory prowadziliście osobną kolejkę (statystykę) dla protez w przypadku jak macie umowę tylko na ogólną stomatologię w ramach której realizowane są protezy (ale wykonuje kto inny) - u nas wycisk i "montaż"
do tej pory prowadziliśmy jedynie kolejkę do komórki organizacyjnej i nikt się nigdy nie upomniał o kolejkę na procedurę

pacjentów bólowych ,którzy nie są w kolejce przyjmujemy jako przypadek pilny i nie musimy tym samym wykreślać ich z kolejki ,bo ich tam nie ma prawa być,

jeżeli taki pacjent zostanie przyjęty w dniu zgłoszenia to ma tryb przyjęcia nagły i wtedy nie musi być w kolejce
jeżeli jednak zgłasza się do Was pacjent pierwszorazowy (z bólem czy bez) i nie jest przyjęty w dniu zgłoszenia tylko ma wyznaczony termin to powinien trafić do kolejki!
kolejkę (od lat) prowadzimy osobno dla przypadków stabilnych i pilnych i właśnie do kolejki pilnej wsadziłbym pacjentów "bólowych" nie przyjętych w dniu zgłoszenia

w odpowiednim czasie oprogramowanie kspps zostanie dostosowane,

i tego się z NFZ dowiedziałaś ?

raport więc nigdy praktycznie nie będzie się pokrywał  z kolejką peselową,

tzn ? bo nie rozumiem..

a pierwszą kolejkę peselową wysyłamy za styczeń do 10.02.2015.

ciekawe skąd to wiedzą, skoro z komunikatu opublikowanego przez Centralę NFZ wynika, że od 4 miesiąca 2015.. (chociaż póki co nigdzie indziej o tym nie jest napisane..)

Tyle się dowiedziałam ,ale logiki tu żadnej nie widzę ,no bo co to za kolejki niekompletne.

tzn ?

Coś czuję, że dla większości świadczeniodawców którzy do tej pory wykazywali w statystykach kolejek "pogodę" rok 2015 będzie szokiem..

pozdrawiam

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 17, 2014, 22:48:02 pm »
i tutaj do ja mam do Was pytanie - czy do tej pory prowadziliście osobną kolejkę (statystykę) dla protez w przypadku jak macie umowę tylko na ogólną stomatologię

U nas szła ogólna bez wyszczególnienia na protezy, a NFZ twierdził, że oddzielnie to tylko jak ma się zakres "protetyka"

Offline Zdrowy

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 17, 2014, 22:55:05 pm »
kolejki trzeba prowadzić w każdy dzień pracy świadczeniodawcy (ustawa - bez wyszczególnienia czy świadczeniodawca oznacza całą przychodnię czy daną komórkę/poradnię)
A jak przychodnia ma nocną pomoc to lekarz dyżurny też będzie umawiał pacjentów do specjalistów?

tutaj do ja mam do Was pytanie - czy do tej pory prowadziliście osobną kolejkę (statystykę) dla protez w przypadku jak macie umowę tylko na ogólną stomatologię w ramach której realizowane są protezy (ale wykonuje kto inny) - u nas wycisk i "montaż"
do tej pory prowadziliśmy jedynie kolejkę do komórki organizacyjnej i nikt się nigdy nie upomniał o kolejkę na procedurę

Gdyby było wymagane, to procedura wyświetlałaby się w szoi w zakładce "Procedury/programy do których nie przesłano kolejek". U mnie się nie wyświetla (a mam zakres protetyka).

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 17, 2014, 23:48:48 pm »
kolejka będzie prowadzona tzw PESELowa czyli z danymi osobowymi pacjenta wysyłanymi do NFZ oraz statystyką z nich

statystyką - czy chodzi o średni czas ocz. liczby skreślonych itp ??

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 18, 2014, 10:58:45 am »
i tutaj do ja mam do Was pytanie - czy do tej pory prowadziliście osobną kolejkę (statystykę) dla protez w przypadku jak macie umowę tylko na ogólną stomatologię

U nas szła ogólna bez wyszczególnienia na protezy, a NFZ twierdził, że oddzielnie to tylko jak ma się zakres "protetyka"

też mi się tak wydaje ale nigdy to 100% wyjaśnione nie było

kolejki trzeba prowadzić w każdy dzień pracy świadczeniodawcy (ustawa - bez wyszczególnienia czy świadczeniodawca oznacza całą przychodnię czy daną komórkę/poradnię)
A jak przychodnia ma nocną pomoc to lekarz dyżurny też będzie umawiał pacjentów do specjalistów?

Jak NFZ rozkaże to OCZYWIŚCIE ! ;-)
Próbuję po prostu logicznie zinterpretować dwa nowe podpunkty art 20 które wchodzą od 1.01.2015

<1a. Na liście oczekujących na udzielenie świadczenia nie umieszcza się świadczeniobiorców kontynuujących leczenie u danego świadczeniodawcy.>
<1b. Zgłoszeń i wpisów na listę oczekujących na udzielenie świadczenia dokonuje się każdego dnia w godzinach udzielania świadczeń opieki zdrowotnej przez danego świadczeniodawcę.>

W obu podpunktach jest wymieniony świadczeniodawca  a nie zakres czy komórka..

I teraz jakie wnioski z tego wyciągnąć - jeżeli chodzi rzeczywiście o świadczeniodawcę to czy jak lekarz POZ odeśle do specjalisty w ramach tej samej przychodni to jest kontynuacja leczenie czy nie ? ;-) To samo z odesłaniem od jednego specjalisty do innego np ortopeda odsyła do reumatologa albo diabetolog do kardiologa (czy tak robią nie wiem .. ale chyba jest to możliwe).
Natomiast z 1b wynika co ? Jeżeli świadczeniodawca świadczy usługi (dla wszystkiego zbiorczo) od poniedziałku do piątku w godzinach 7-21 (rejestracja ogólna czynna 6:30-20:00) to mamy obowiązek w tych godzinach umożliwić rejestrację do wszystkich zakontraktowanych zakresów, nawet jeżeli poradnia pracuje 3 dni w tygodniu po 4 godziny?

tutaj do ja mam do Was pytanie - czy do tej pory prowadziliście osobną kolejkę (statystykę) dla protez w przypadku jak macie umowę tylko na ogólną stomatologię w ramach której realizowane są protezy (ale wykonuje kto inny) - u nas wycisk i "montaż"

Gdyby było wymagane, to procedura wyświetlałaby się w szoi w zakładce "Procedury/programy do których nie przesłano kolejek". U mnie się nie wyświetla (a mam zakres protetyka).

Też mi się tak wydaje ale nigdy nie wiadomo czy to nie aby jakaś "oczywista omyłka pisarska" i nagle nie wejdzie weryfikacja za kilka lat wstecz..

kolejka będzie prowadzona tzw PESELowa czyli z danymi osobowymi pacjenta wysyłanymi do NFZ oraz statystyką z nich

statystyką - czy chodzi o średni czas ocz. liczby skreślonych itp ??

Do tej pory dla większości poradni wymagane było sprawozdawanie tylko statystyki z kolejek czyli w skrócie - ilość oczekujących; średni rzeczywisty czas oczekiwania; ilość skreślonych w miesiącu; ilość skreślonych, zrealizowanych w miesiącu; ilość skreślonych, zrealizowanych w ostatnich 6-miesiącach.
Teraz do tego dojdzie jeszcze lista konkretnych osób z datą zapisu i datą zakończenia czekania (i powodem?)

pozdrawiam

Offline PaulinaSz

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 18, 2014, 11:24:21 am »
odpwoeidź POW NFZ na pytanie dot. kontynuacji leczenia
niech Allah będzie z nami od 1 stycznia 2015 r.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 589
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]