collapse

Reklama

Autor Wątek: kolejki  (Przeczytany 18110 razy)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: kolejki
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 30, 2013, 10:43:28 am »
Innym przykładem niedoskonałości systemu sprawozdawczości do NFZ jest przypadek gdy pacjent umieszczony w kolejce oczekujących zgłosi się do poradni i udzielone zostanie mu świadczenie a następnie tego samego dnia na przykład trafi do szpitala. W takim przypadku podczas weryfikacji raportu statystycznego taka usługa zostanie zakwestionowana przez NFZ i konieczne będzie jej usunięcie. Również w tym przypadku pacjent pozostanie na liście oczekujących z powodem skreślenie "realizacja świadczenia".

Raczej nie kwestionują porad udzielonych w dniu rozpoczęcia hospitalizacji. Jeżeli już to takie w dniu wyjścia ze szpitala :)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 30, 2013, 10:57:23 am »
Ja miałem takie świadczenia zakwestionowane u położnej w edukacji - rano położna była u pacjentki a po południu trafiła ona do szpitala.
Miałem również odrzucone w ginekologii świadczenia bo pacjentka w tym samym dniu była u innego ginekologa.

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 30, 2013, 11:32:09 am »
A jak normalka. Kto pierwszy wykaże len lepszy.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 30, 2013, 11:39:11 am »
A jak normalka. Kto pierwszy wykaże len lepszy.

jednak "co się odwlecze to nie uciecze" i ten pierwszy podczas weryfikacji wstecznej również dostanie błąd  ;D. No chyba że ten drugi usunie swoją usługę - jeśli nie to żaden nie dostanie kasy.

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 30, 2013, 11:47:03 am »
Fakt.
Bywały telefony np ze szpitali. itp.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 30, 2013, 11:53:17 am »
Gdybym ja był lekarzem to bym się kłócił  o takie pieniądze nawet w sądzie. Oczywiście bym był pewien że w razie wycelowania we mnie dział w postaci kontroli nie poniosę żadnych konsekwencji bo robię wszystko ok.

Nie chodzi tutaj o parę groszy tylko o zasady. Oni kierują wszystko do najprostszego rozwiązania informatycznego w którym możliwe są jedynie dwie odpowiedzi TAK lub NIE. A tu nie chodzi o to, żeby rzeczywistość dostosowywać do informatyki, tylko informatykę do rzeczywistości.
Ale oczywiście nikt nie będzie się dla kilku zł narażał na ewentualne kary za kilka tys.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 30, 2013, 11:56:13 am »
nie poniosę żadnych konsekwencji bo robię wszystko ok.

Na każdego znajdzie się odpowiedni paragraf :)

Offline Jarasz

• Super Specjalista
  • Pomógł? 33
  • Bydgoszcz
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 30, 2013, 13:28:30 pm »
Nie ma ludzi zdrowych - są tylko niedokładnie zdiagnozowani
Nie ma ludzi nie winnych - są tylko niedokładnie przesłuchani:)

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 02, 2013, 09:02:38 am »
Rok temu opisywałem jak to dostałem kare za to ,że w czasie pracy poświadczałem umowę u notariusza by zmienić konto bankowe.

Bo to tylko 30 minut nieobecności wobec calego dnia na dojazd do NFZ.

Kara za kartke ,że wracam za 30 min przysłaniała godziny przyjęć . OT taki niuans .

Odwołanie trafiło do Warszawy - nie moglem sie zgodzic ( DLA ZASADY) z opinia ,że czynności administracyjne niezbędne dla współpracy z NFZ nie są objete kontraktem >

itd . itp .

Dostałem po miesiącu odpowiedź z Centrali ,że sprawa skargi bedzie rozpoznana w późniejszym czasie .
Czy rok to juz ten czas ???
Szkoda gadać.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 02, 2013, 09:06:26 am »
A ile procent tej kary? Bo z tego co zauważyłem to jak jest kartka to 2% a jak nie ma to 3% :)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 02, 2013, 10:21:25 am »
A mnie zastanawia jedno - zmian dotyczących nieobecności nie przekraczających 14 dni nie trzeba zgłaszać do NFZ. Czyli zmiany harmonogramu na dany dzień o te 30 minut nie musiałeś zgłaszać a więc skąd ta kara? :)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 02, 2013, 10:39:35 am »
U nas każdą nieobecność trzeba zgłosić.
Powyżej 14 dni - zgłoszenie zmiany do umowy. (ostatnio nawet usłyszałem, że jeżeli nie zgłosisz takiej "zaplanowanej" przerwy 30 dni wcześniej to dowalają karę)
Do 14 dni - pisemko z informacją.
Jak przyjdą i zobaczą kartkę, że dzisiaj nieczynne bo lekarz ma sraczkę to i tak dostaniesz karę bo nie wysłałeś (nawet faxem) informacji o tym. A i tak nie wiem czy kary by nie było. Moja żona ma w tym temacie doświadczenia :)

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 02, 2013, 10:45:46 am »
To był pech . Bo akurat w tym dniu miałem ta wizytę umówiona z notariuszem.
Kontrolerka zadzwoniła do mnie i gdy mówię ,że będę za parę minut to "menda" powiedziała ,że wszystko OK . I nie trzeba. Potem pisemko z fotografia drzwi gabinetu na którjej to kartka zatknięta krzywo przysłaniała godziny przyjęć.
Kara 2%.
 Wtedy wywalali poprzedniego Prezesa i chciał sie wykazać . Jeździli by narobić kasy.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 02, 2013, 11:43:10 am »
U nas każdą nieobecność trzeba zgłosić.

ale opierają się na przepisach czy jest to "widzi mi się"? Bo ja znam tylko takie zapisy, które zobowiązują do powiadamiania NFZ o zmianach powyżej 14 dni. Być może są przepisy których ja nie znam.

W praktyce to i u nas trzeba każdą zmianę zgłaszać na SZOI (mam na myśli POZ) bo jak przyjdzie lekarz na 1 dzień na zastępstwo albo nawet taki który pracuje np. tylko w piątki zamieni się i przyjdzie we wtorek to podczas weryfikacji zostanie odrzucone z wiadomym komunikatem.

Jednak gdyby to dotyczyło kary, to ja bym się odwoływał a nawet poszedł do sądu. Przepisy nie zobowiązują mnie do zgłoszenia jednodniowej zmiany.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 02, 2013, 11:51:26 am »
Spoko, spoko już się tak nie napinaj internetowy hejterze :)
Nikt sobie nie da w kaszę dmuchać, pluć w twarz i robić z siebie idioty :D
A później każdy płaci karę i ma nadzieję, że skoro już u niego byli to więcej się nie pojawią. Do sądu to można sobie iść jak chodzi o grube miliony - http://www.rynekzdrowia.pl/Prawo-w-ochronie-zdrowia/WSA-po-raz-kolejny-oferty-konkurencji-do-wgladu,130178,1009.html

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 492
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 5
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9402 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3144 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]