collapse

Reklama

Autor Wątek: kolejki  (Przeczytany 18114 razy)

Offline ksok

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
kolejki
« dnia: Kwietnia 22, 2013, 19:56:18 pm »
Wie ktos o co chodzi.
 informuje, iż w okresie: styczeń-marzec 2013r. stwierdzono u Państwa różnice pomiędzy informacjami zawartymi w raporcie statystycznym w zakładce ?KOLEJKA?, a informacjami przekazanymi o osobach skreślonych z powodu realizacji świadczenia, przekazanymi w raportach z list oczekujących dla poszczególnych komórek. W związku z powyższym prosimy o niezwłoczne zweryfikowanie przekazywanych danych i zapewnienie ich spójności.
Jednocześnie informujemy, iż w przypadku stwierdzenia błędów w przekazanych informacjach o listach oczekujących za okresy powyżej 3 miesięcy, należy zwrócić się z pisemną prośbą o odblokowanie wybranych kolejek oczekujących w celu dokonania korekty przekazanych informacji poprzez portal SZOI.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
Odp: kolejki
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 22, 2013, 21:33:58 pm »
Zakładam, że używasz KS-PPS. Czy prowadzisz kolejkę w programie? Wtedy podczas wprowadzania usługi masz pole [Kolejka oczekujących] i tam wybierasz z listy oczekujących (chyba program nawet sam to podpowiada). W każdym razie w raporcie statystycznym idzie takie pole jak "data wpisania na kolejkę oczekujących" i chyba "kod przyczyny skreślenia" i jeśli w raporcie kolejki podałeś np. za styczeń 20 usuniętych z kolejki a takiej informacji nie podałeś przy usłudze to według raportu statystycznego jest 0 usuniętych.

Niestety ale KS-PPS od początku nie pozwala na "ręczne" wprowadzenie tylko tych informacji, które idą w raporcie statystycznym (data wpisu i kod) i należy kolejkę prowadzić w programie a następnie wprowadzając usługę program skreśla pacjenta z listy oczekujących i informacja o tym idzie w raporcie statystycznym.

Jeśli tak nie robiłeś to pozostaje powpisywać tych pacjentów do kolejki i poprawiać świadczenia.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2013, 21:48:20 pm wysłana przez mpi »

Offline Szary Eclipse

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 24, 2013, 06:55:06 am »
OK, to najpierw trzeba pododawać tych pacjentów do tej kolejki oczekujacych (wpisac date wpisania, przyjecia itp). I potem mam kazde swiadczenie z okresu styczen - marzec ( z tego mam bledy niby) edytowac i w polu "kolejka" wybrac pacjenta z tej listy oczekujacych, tak?
a potem co? jeszcze raz wyslac wszystkie statystyczne?

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 24, 2013, 08:01:55 am »
Według mnie tak. Przy czy do kolejki wpisujesz nie datę przyjęcia a z tego co pamiętam datę planowanego przyjęcia. Całość musi się zgadzać z tym co wysłałaś raportem kolejki. Albo wysłać nową kolejkę.

Offline BozenaM

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
  • Podlaskie
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 28, 2013, 22:23:47 pm »
Witam,

Dostałam taką samą informację jak ksok.

Od dawna prowadzę kolejkę w programie i przy rejestracji świadczenia zawsze jest wybierane przez program "data wpisania na kolejkę oczekujących" a następnie wprowadzając usługę program skreśla pacjenta z listy oczekujących i informacja o tym idzie w raporcie statystycznym.

Może ktoś wie jak mam się odnieść do tej informacji co poprawić?

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 29, 2013, 07:37:57 am »
A raport kolejki robisz samodzielnie czy program automatycznie uzupełnia pola? Nie dopisujesz nic samemu? Np. przypadki pilne?

Offline BozenaM

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
  • Podlaskie
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 29, 2013, 11:44:51 am »
Program automatycznie uzupełnia pola, nic sama nie dopisuję.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 29, 2013, 15:30:38 pm »
To nic mi do głowy nie przychodzi poza błędem programu.
A jak wejdziesz w rejestracja->lista pacjentów oczekujących i ustawisz daty na dany miesiąc (np 2013-01-01 do 2013-01-31) zaznaczysz "Pokaż również usunięte" a powód skreślenie "realizacja świadczenia" następnie klikniesz w prawym dolnym rogu na kalkulator to sprawdź liczbę i czy ona się zgadza z tym co jest w raporcie kolejki za dany miesiąc.

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 29, 2013, 16:06:48 pm »
To na pewno błąd programu. Napisz do Kamsoftu.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 29, 2013, 16:53:25 pm »
Lepiej żeby to nie był błąd programu bo wszyscy będziemy musieli poprawki robić. A to będzie pracochłonne.

Offline BozenaM

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
  • Podlaskie
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 29, 2013, 19:17:38 pm »
Niestety liczba pokazana w rejestracja->lista pacjentów oczekujących nie zgadza się z tym co jest w raporcie kolejki.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 29, 2013, 19:36:05 pm »
ja sprawdziłem u siebie za styczeń i się zgadza. Oczywiście miałem tylko przypadki stabilne. Jeśli masz dodatkowo pilne to musisz to uwzględnić przy filtrowaniu i podliczaniu. Jeśli nie masz pilnych i Ci się nie zgadza to widzę tylko dwie możliwości: albo wprowadziłaś ręczne poprawki do tego co wygenerował ks-pps w raporcie kolejki, albo zrobiłaś raport kolejki a potem jeszcze dopisywałaś jakieś usługi za dany miesiąc dla pacjentów z kolejki. A prawidłowo robisz kolejkę? Od 1 do 10 wskazując poprzedni miesiąc? Sprawdź czy nowa kolejka za dany okres zawiera już prawidłowe liczby. Jeśli tak to pozostaje pismo o odblokowanie i ponowne wysłanie raportów kolejek.

Offline BozenaM

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
  • Podlaskie
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 29, 2013, 22:01:58 pm »
Przejrzałam ręcznie styczeń dzień po dniu i kolejkę i świadczenia i znalazłam błędy. W jednym przypadku pacjent w kolejce z wizytą domową nie został skreślony z kolejki jako zrealizowane świadczenie i "zniknął" z terminarza i listy oczekujących, a w raporcie statystycznym został wykazany, a gdy chciałam go ponownie dodać do kolejki to pojawiał się komunikat, że taki pacjent jest już zapisany w kolejkę.
W innym przypadku pacjent był wpisany w kolejkę (bez potwierdzenia eWUŚ), nie został wykazany w raporcie statystycznym a program skreślił go w kolejce jako zrealizowane świadczenie.

Na razie muszę zająć się bieżącym miesiącem, ale już wiem mniej więcej o co chodzi i jak szukać błędów.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 29, 2013, 23:35:49 pm »
Ale jaja - czułem że będą kłopoty.
O tyle ile problem z wizytą domową to może jest jakiś błąd programu i w AOS wystąpi w niewielkiej ilości to opisany przez Ciebie drugi problem nasunął mi inne. Kłopoty będą również z pacjentami, którzy zostali odrzuceni z jakichkolwiek przyczyn i nie mamy możliwości poprawienia np. w tym samym dniu udzielone świadczenie w innej poradni czy też rozpoczęcie pobytu w szpitalu. W takim przypadku usuwamy usługi i skąd potem to pamiętać? Pozostaje jedynie ręczne porównywanie usuniętych z kolejki z wysłanymi świadczeniami ale jak tego jest po kilkaset pozycji?
Ja myślę, że w takiej sytuacji najpierw należy spróbować pismem wyjaśniającym np.

W odpowiedzi na pismo nr .............. z dnia .............. / w odpowiedzi na komunikat na SZOI z dnia ............. dotyczący różnic pomiędzy informacjami zawartymi w raporcie statystycznym w zakładce "KOLEJKA", a informacjami przekazanymi o osobach skreślonych z powodu realizacji świadczenia, przekazanymi w raportach z list oczekujących dla poszczególnych komórek, informuję że zarówno raporty statystyczne jak i raporty z list oczekujących zawierają prawidłowe dane a różnice pomiędzy nimi wynikają z niedoskonałości systemu sprawozdawczości opracowanego przez NFZ.
Dla przykładu podam, że pacjentowi który był wpisany na listę oczekujących została udzielona usługa w ramach NFZ jednak uprawnienia pacjenta nie zostały w danym dniu sprawdzone w eWUŚ co zostało zauważone dopiero na koniec miesiąca podczas tworzenia raportu statystycznego. Program którego używam nie wykazał tej usługi w raporcie ze względu na brak uprawnień z danego dnia. Nawet gdyby ten pacjent znalazł się w raporcie to usługa by została odrzucona na SZOI już na etapie importu raportu statystycznego. Jednak usługa została faktycznie wykonana w ramach NFZ i pacjent został skreślony z kolejki. Nie mogę wybrać w takim przypadku innej przyczyny skreślenia pacjenta z listy oczekujących, gdyż będzie się to mijało z prawdą. Z oczywistych względów nie mam również możliwości ingerowania w prowadzoną w programie komputerowym listę oczekujących.
Innym przykładem niedoskonałości systemu sprawozdawczości do NFZ jest przypadek gdy pacjent umieszczony w kolejce oczekujących zgłosi się do poradni i udzielone zostanie mu świadczenie a następnie tego samego dnia na przykład trafi do szpitala. W takim przypadku podczas weryfikacji raportu statystycznego taka usługa zostanie zakwestionowana przez NFZ i konieczne będzie jej usunięcie. Również w tym przypadku pacjent pozostanie na liście oczekujących z powodem skreślenie "realizacja świadczenia".
Podsumowując, proszę o uznanie występujących różnic pomiędzy raportami statystycznymi a raportami list oczekujących, gdyż powstają one niezależnie od prowadzonej w prawidłowy sposób sprawozdawczości a ich poprawa bez możliwości ingerencji w bazę danych i fałszowanie rzeczywistości nie jest możliwa.

Jak się ich zasypie pismami to może wycofają się z takich weryfikacji bo w innym przypadku każdy co wykazuje jakąkolwiek kolejkę będzie miał problem i według mnie trudny do rozwiązania. Jutro będę próbował dodzwonić się do swojego OW z pytaniem czy też takie analizy zamierzają robić i na wszelki wypadek uświadomić ich o ewentualnych problemach.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2013, 23:40:33 pm wysłana przez mpi »

Offline Jarasz

• Super Specjalista
  • Pomógł? 33
  • Bydgoszcz
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 30, 2013, 10:33:44 am »
O podonych hipotetycznych sytuacjach pisałem już dużo wcześniej. W chwili obecnej sprawozdawczość z zakresu list oczekujących urasta do rangi sprawozdawczości z zakresu wykonanych świadczeń (albo i nawet ją przerasta). Zaczyna to być koło młyńskie u nogi świadczeniodawców.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 483
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 8
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9402 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3144 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]