Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Z17 Świadczenia zabiegowe - grupa 17 85.111 Przezskórna cienkoigłowa biopsja piersi85.113 Przezskórna gruboigłowa biopsja piersiZ18 Świadczenia zabiegowe - grupa 18 85.112 Przezskórna cienkoigłowa biopsja piersi ? celowana85.114 Przezskórna gruboigłowa biopsja piersi ? celowana
(...) bo nie wiem czy jutro jechać, (...)
Materiały ze szkolenia w Kujawsko-Pomorskim OWNFZ.
witamByłem wczoraj na szkoleniu w Krakowie..Dowiedzieliśmy się z niego głównie tego, że MOW NFZ nic nie wie .. dostali coś z centrali i mają to wdrożyć :-/Szkolenie wyglądało komicznie, bo postawili przed publiką jakąś bogu ducha winną kobietę która miała odczytać slajdy i odpowiedzieć na pytaniaMieszała się z tym wszystkim okrutnie a na większość pytań nie miała odpowiedzi ..Namieszała już w końcu tak, że nikt nie wiedział czy całość Zarządzenia 29/2011/DSOZ zaczyna obowiązywać od 01.07 czy tylko porady zabiegowe ..A wszystko chyba dlatego, że pomyliła Zarządzenie Prezesa NFZ z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 27.05.2011 w którym rzeczywiście częśćrzeczy dotyczących AOS (załącznik nr 3 bodajże) wchodzi w życie 01.07.2011 a reszta dopiero 01.01.2012Z ciekawostek- kompleksówka raz w życiu na dany "problem zdrowotny" - co Pani tłumaczyła, że "problem zdrowotny" może obejmować kilka kodów ICD10 ale oczywiście nie potrafiła podać podstawy prawnej ani żadnego zestawienia tych "problemów"- w przypadku świadczeń które kiedyś mogły być wykazywane z krotnością (jakieś badania czy zabiegi bodajże), teraz można rozliczyć tylko 1 w danym dniu (czyli kolejne pacjent ma gratis ..)- jeżeli chcemy rozliczyć kompleksówke do której potrzebne są różne badania ze skierowań to pacjent może nawet kilka razy być u lekarza i dopiero ostatnią wizytę możemy wykazać (kolejne gratisy..) - ciekawe czy nie można by tego ugryźć tak, żeby wcześniej wystawiać specjalistyczne za 3,5 ale bez wykazania badań a badania zebrać i wykazać dopiero z kompleksówką (oczywiście trzeba uważać, żeby specjalistyczna miała większy odstęp przed kompleksową niż 30dni) bo jak nie to .. ja bym kompleksówki wykazywał z przedziałem dni w których się cała "akcja" odbywała - w końcu taka jest prawda, że porada i cały proces diagnostyczny trwał od - do.- braki w katalogach dotyczące alergologii (odczulanie), reumatologii (blokady) i kupa kupa innych brakówinnymi słowy .. NFZ utrzymuje swój standard pracy i wdrażania nowości .. burdel jak zawsze :-/pozdrawiam
Tia.Lepiej od razu zatrudnić firmę zewnętrzną do rozliczeń i mieć problem z głowy. Po co się męczyć.