collapse

Reklama

Autor Wątek: Mazowiecki - rozliczenia 2007  (Przeczytany 47678 razy)

Offline kasia40

• Specjalista
  • Pomógł? 2
Mazowiecki - rozliczenia 2007
« dnia: Lutego 15, 2011, 20:42:27 pm »
No i mamy następną niespodziankę.
Po zmianie formy rozliczeń MOW NFZ dopatrzył się błędów rozliczeniowych w roku 2007. Szpitale otrzymały płytki z tymi "Błędami".
Tylko nikt nie wie o co w tym wszystkim chodzi. Piszą że brak jest rozliczenia II fazy czyli wystornowanych świadczeń. Nic z tego nie rozumiem. Umowy z tego roku mieliśmy porozliczane.  :o
Pozdrawiam

Offline kasia40

• Specjalista
  • Pomógł? 2
Odp: Mazowiecki - rozliczenia 2007
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 16, 2011, 13:11:14 pm »
Czy ktoś ma takie same problemy?
Nadmieniam że w momencie tworzenia raportu rozliczeniowego brak jest pozycji. ???

Offline Daro

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 16, 2011, 18:21:11 pm »
a lata 20, 30 ... też sprawdzają, to jest szok,

Offline zibi

• Super Specjalista
  • Pomógł? 14
  • Wielkopolski OW
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 16, 2011, 19:53:09 pm »
Czy ktoś ma takie same problemy?
Nadmieniam że w momencie tworzenia raportu rozliczeniowego brak jest pozycji. ???
Wielkopolski OW już od czerwca mnie bombarduje takimi rzeczami - teraz najprościej zmień sobie model rozliczania umowy na nowy na szoi i wszystko ci ładnie się zrobi

Offline mlutek

• Super Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 17, 2011, 08:49:22 am »
Ok faktycznie zmiana na nowy model rozliczeń pomaga. Mam tylko jedno pytanie. gdyz nie bardzo wiem jak ten system jeszcze działa.
Majac w systemie pozycje nierozliczone, czesc na "plus" a czesc na minus jesli umowa jest juz rozliczona , a obecnie NFZ prosi rozliczenie tych pozycji zgodnie z komunikatem ze nie przesłano II fazy raportu rozliczeniowego itp.... Zauwazylem ze w I-wszym zadaniu rozliczenia najpier są rozliczanie pozycje na MINUS, pozniej po wczytaniu rachunku i jego zatwierdzeniu , podobno limit umowy sie uwalnia i mozna rozliczyc umowe do limitu tym razem z pozycjami na PLUS.
Zastanawiam sie tylko czy nie macie problemu z obecnym wczytaniem raportu zwrotnego, gdyz czesto sa to dane z 2007-2009 Czy w takim wypadku rachunek nalezy tworzyc recznie? zarowno elektroniczny i papierowy czy tez komus sie udało prawidłowo wczytac i mozna wystawic automatycznie przez system komputerowy

Offline skryptor

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 20, 2011, 22:48:46 pm »
Rozwiązanie jest podwójne:
1. Poprawa 2007 roku wzięła się stąd, że w latach następnych np. na początku 2008 roku zrobiłeś korekty, a nie zrobiłeś raportu rozliczeniowego do nich
2. Jeśli nie możesz (z różnych powodów) wygenerować raportu rozliczeniowego to, przynajmniej w Wielkopolsce pisało się prośbę o wygenerowanie raportu rozliczeniowego po stronie NFZ, pobierałeś taki raport i wczytywałeś do ppsa, rachunek wychodził zerowy i ręcznie biorąc dane z szablonu uzupełniałeś rachunek, druk i do kasy. Nie przesyłało się wersji elektronicznej.
Skryptor

Offline Norbert

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 21, 2011, 08:42:21 am »
Rozumiem wszystko, tylko jednego nie....
w 2007r. żeby rozliczyć Ugodę, trzeba było mieć poprawioną i rozliczoną umowę główną
Rozliczenie Ugody - też było sprawdzane i rok 2007 był w całości rozliczony i zapomniany.......
A teraz są nagle błędne usługi  na minus czego wcześniej nie było.
Świadczeniodawca miał zarchwizowany rok 2007na płytce i tłumaczenie NFZ-tu, że w między czasie coś usunął wcale mnie nie przekonuje, gdyż sam osobiście mu to robiłem.
Archiwum roku 2007 i nowy program na 2008. Każdy rok zaczyna od początku....
Co jest grane?????????

Nieświadomi żyją dłużej.......

Offline kasia40

• Specjalista
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 21, 2011, 09:16:36 am »
U mnie ta sama sytuacja ???
Rok 2007 - Ugoda - Rozliczona  umowa.
Obecnie nie generuje się raport rozliczeniowy z danymi (brak pozycji do rozliczenia). W roku 2007 przeszliśmy z KS-SWD na KS-PPS.
I co teraz?

magdap

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 21, 2011, 14:35:57 pm »
Ja niestety też się z tym bawię, po zmianie systemu rozliczeń na "żądanie rozliczenia" jest u mnie w KSPPS'ie cyrk z wgraniem szablonów i wystawieniem rachunków (widzi system złe kwoty refundacji w rachunkach).
Od początku zeszłego tygodnia Kamsoft stara się nam z tym pomóc, ale jest problem ponieważ w KS-SWD były rachunki wystawiane...

Offline LilkaD

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 21, 2011, 21:02:39 pm »
Ja już rozliczyłam brakujące rozliczenia za rok 2008. Oczywiście nie było łatwo, bo musiałam wcześniej odtworzyć bazę danych za ten rok.

Zastosowałam metodę z Serwisu:
"W module SERWIS -> Baza danych -> Pozycje rozliczeniowe -> Import/Aktualizacja korekt na podstawie pliku WDR."

Przy każdym tworzeniu raportu rozliczeniowego miałam inny wynik. To na "plus", to na "minus". Ostatecznie wysłałam taki raport, który zawierał wszystkie "minusy" i większość "plusów". Dane na plus mogą w SZOI zostać, podobno. Uwaga: wykonałam wiele kopii bezpieczeństwa.

Po godzinie miałam już zwrotne szablony.
Mam nadzieję, że to już ostatnie podejście do danych archiwalnych, bo odzyskałam tylko niezbędne swx-y.
Pozdrawiam
Pozdrawiam.

Offline Grażyna

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 6
  • Mazowiecki Oddział Wojewódzki NFZ
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 22, 2011, 10:21:34 am »
Witam,mam problem z rozliczeniem 2007r. Chciałam pomóc osobie która do tej pory sama się rozliczała. Znalazłam 1 błąd za rok 2007, problem jest taki że w PPS nie ma 2007r, zaczyna sie od roku 2008. Jak poprawić ten błąd? Pozdrawiam

Offline LilkaD

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 23, 2011, 08:50:47 am »
Witam,

Przesyłam porady KAMSOFT na temat odzyskiwania danych:

Musi być to na pustej bazie.

Odzyskanie danych może odbywać się przez moduł serwis.

1. Odzyskanie danych umożliwia funkcja SERWIS->Raportowanie do OWNFZ->Import świadczeń z pliku XML
    Funkcja ta wczytuję tylko dane wymagane do formatu otwartego z pliku xml (SWX).
    Jeśli w bazie znajduje się świadczenie/ produkt o większej lub równej wersji to pozycja z XML nie zostanie zaimportowana.
    Taka funkcjonalność pozwala na bezpieczny import tego samego świadczenia, które znajdować się może na wielu raportach statystycznych.
    Import XML tworzy również pozycje korygowane i pozycję korygujące w bazie.
    *** UWAGA**** Przed wczytaniem plików xml (SWX) należy wczytać wszystkie umowy zawarte z NFZ.

2. Po wczytaniu świadczeń należy wykonać również funkcje serwisowe aktualizujące zarówno statusy pozycji rozliczeniowych jak
   i niezbędne w przypadku rozliczenia szablony rachunków.
   Potrzebne pliki do wykonania tych funkcji to WDR i WPR, które należy pobrać z portalu SZOI->Umowy->bieżące rozliczenie. 
   Każda umowa z NFZ ma odrębne pliki WDR i WPR.

Konieczne funkcje do wykonania :
  a. SERWIS->Raportowanie do OWNFZ->Aktualizacja statusów->Ustawienie statusu potwierdzenia na produktach na podstawie pliku WDR
  b. SERWIS->Raportowanie do OWNFZ->Aktualizacja statusów->Ustawienie statusu potwierdzenia na produktach na podstawie pliku WPR

*** W pliku WPR znajduję się informacja na jakim szablonie pozycja została rozliczona.
  *** W pliku WPR nie ma informacji o produktach zapłaconych skorygowanych

Najlepiej pobrać sobie swx z funduszu, czyli należy się z nimi skontaktować, aby pani przysłali te raproty.
Proszę odzyskać wszystkie miesiące, których nie ma. Nie wiadomo, kiedy Fundusz jeszcze raz każe coś poprawiać.

Pozdrawiam

Pozdrawiam.

Offline Grażyna

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 6
  • Mazowiecki Oddział Wojewódzki NFZ
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 23, 2011, 11:32:44 am »
Witam, dziękuję bardzo za poradę, pozdrawiam

Offline e.liber

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 28, 2011, 09:37:33 am »
Najlepiej pobrać sobie swx z funduszu, czyli należy się z nimi skontaktować, aby pani przysłali te raproty.
Proszę odzyskać wszystkie miesiące, których nie ma. Nie wiadomo, kiedy Fundusz jeszcze raz każe coś poprawiać.

Witam,
Czy te SWX można pobrać z SZOI uruchamiając Administratora->Serwis->Lista przesłanych komunikatów SWX->pobierz plik?

Offline konzik

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 10
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 28, 2011, 10:31:12 am »

Witam,
Czy te SWX można pobrać z SZOI uruchamiając Administratora->Serwis->Lista przesłanych komunikatów SWX->pobierz plik?

Z SZOI pobierasz tylko swx usuwające, niestety "całe" swx może udostępnić tylko NFZ. Ewentualnie są gdzieś jeszcze na dysku, co jest mało prawdopodobne. Testowałem również, czy można je wygenerować z KS-SWD, jednak tu także nie jest to proste. Prawdopodobnie działa to tak, że jeżeli dane były przenoszone do KS-PPS, program zostaje "zablokowany" i niewiele można już zrobić
Pozdr.
Kamil

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 572
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]