Na forum du??o jest informacji nt. rozliczania cudzoziemc??w z kraj??w UE.
Ja mam pytania dotyczÄ?ce innych cudzoziemc??w, g????wnie zza wschodniej granicy (na forum znalaz??am szczÄ?tkowe informacje):
Co zaznaczyÄ? przy rejestracji ??wiadczenia jako podstawa ubezpieczenia, je??li mamy pacjenta z Ukrainy, kt??ry na podstawie zezwolenia czasowo pracuje w Polsce i jest w zwiÄ?zku z tym ubezpieczony?
Poniewa?? ??adana pozycja z litanii "art. ... pkt.... ustawy" mi nie pasowa??a, zaznaczy??am poprostu "ubezpieczony" - w ko??cu ta osoba jest jak najbardziej ubezpieczona. ?šwiadczenie - porada dla cudzodziemca zatrudnionego czasowo. Wszystko przesz??o bez problem??w, dopiero ksiÄ?gowo??Ä? stwierdzi??a ??e mam tego pacjenta wskazaÄ? jako osobÄ?, kt??ra ma KartÄ? Polaka czyli art. 12 pkt. 9 (tak siÄ? z??o??y??o, ??e faktycznie ma KartÄ? Polaka). Zrobi??am tak, rachunek siÄ? wydrukowa?? z napisem "osoba nieubezpieczona"
. Dla NFZ wszystko jest OK.
Ale ja nadal nie wiem, jakÄ? wybraÄ? podstawÄ? ubezpieczenia, je??li przyjdzie pacjent z Ukrailny ubezpieczony, ale bez Karty Polaka.... Je??li kto?? mia?? takÄ? sytuacjÄ? to proszÄ? o odpowied??.