collapse

Reklama

Autor Wątek: Konkursy rehabilitacja 2023  (Przeczytany 10271 razy)

Offline MarekMo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Odp: Konkursy rehabilitacja 2023
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 10, 2023, 18:28:14 pm »
Umowy obowiązuą do 31.12.23 i mają dać aneks ta pół roku ??? do dziwna logika. Czym spowodowane aneksowanie na ta krótki odcinek czasu ??

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 17
  • ...
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 12, 2023, 10:15:36 am »
To zależy już od OW NFZ. A tak btw. w sprawie ofertowania to jak dla mnie mogliby trochę pójść do przodu by stworzyć jakiś portal do wrzucania plików podpisanych cyfrowo by nie było konieczności uzupełniania ich ręcznie, podbijaniem pieczątek, numeracją stron ręcznie itd. oraz przy odrzucaniu oferty tylko z powodu że jedna placówka się zgłosiła można by było zrobić tak że jak będzie ponowne otwarcie oferty to nie byłoby obowiązku ponownego wysyłania tylko wezmą z tego co ostatnio zostało im przesłane. Przydałoby się jakieś uproszczenie dla tych co są już na kontraktach i zamierzają kontynuować kontrakty.

Offline karolweksler

• Ekspert
  • Pomógł? 230
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 12, 2023, 10:42:52 am »
NFZ przymierza się do elektronicznego ofertowania.
Z tego powodu na SZOI masz nową opcję Potencjał - podmiot - repozytorium dokumentów.

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 17
  • ...
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 12, 2023, 11:02:51 am »
U mnie tego nie ma ale ciekawe jak to rozwiążą i aby nie zrobili czegoś jeszcze gorszego niżeli jest to aktualnie.

Offline karolweksler

• Ekspert
  • Pomógł? 230
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 12, 2023, 12:03:30 pm »
Bo w Lublinie strasznie późno aktualizują SZOI. Macie build z 19 maja, a nowości są w buildzie z 22 maja.

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 17
  • ...
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 12, 2023, 13:19:02 pm »
Pewnie dla tego i być może dla tego co któreś połączenie to wywala błędem "PR_CONNECT_RESET_ERROR".

Offline MarekMo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 12, 2023, 20:44:56 pm »
A czy ma ktoś jakies informacje że z jakiegoś województwa dostał aneks na 2-3 lata ??

Offline KamBo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
  • MOW NFZ
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 19, 2023, 12:35:36 pm »
Czy da się gdzieś sprawdzić ile punktów z ankiety miał oferent, który wygrał, czy to są niejawne dane?

Offline Lillka

• Specjalista
  • Pomógł? 14
  • MOW NFZ
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 20, 2023, 09:45:02 am »
Oczywiście, możesz poprosić o wgląd do ofert konkurentów na podstawie art. 135 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych (Dz.U. 2022 nr 2561 t. j. ze zm.) - zostaną udostępnione rankingi z otwarcia i końcowe oraz to co nie zostało przez oferenta zastrzeżone. Należy złożyć pismo do komisji konkursowej o taki wgląd.

Offline snoopy

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 10
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 20, 2023, 11:49:33 am »
Z tego co słyszałem to w planach mają zmiany w REH.
Mianowicie planują zlikwidować kontrakty na wizyty lekarskie i mają być one zawarte w kontraktach na fizjoterapię.
Ogłoszone mają być ok listopada/grudnia kontrakty na fizjo, w nich wysoce punktowany ma być lekarz rehabilitacji, który pod kontraktem na fizjo rozliczałby wizytę lekarską po obecnej punktacji jaką ma w LEK.
Całościowo nie jest to może i najgorsze rozwiązanie, ale placówki bez lekarza będą miały dużo gorsze punktacje.

Offline Lillka

• Specjalista
  • Pomógł? 14
  • MOW NFZ
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 20, 2023, 12:40:41 pm »
w jakim sensie "kontakty na wizyty lekarskie"?  Poradnia rehabilitacyjna - 1300? To chyba mało możliwe w takiej formie jak piszesz, bo ja np mam tylko poradnie reh, nie mam fizjo ambu, więc nie mam pod co przenieść poradni... mało to realne, chyba, że chodzi Ci o coś innego pisząc "wizyty lekarskie"

Nie pomyliłeś sobie z tym, że w fizjoterapii ambu będzie wymagany lekarz w przyszłości (chyba żeby mieć domówki...) nie kojarzę dokładnie, ale ktoś tu o tym pisał wcześniej, że wejdzie to w wymóg, ale to dotyczy tylko fizjoterapii ambulatoryjnej.

W jakim województwie o tym słyszałeś?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2023, 12:44:00 pm wysłana przez Lillka »

Offline snoopy

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 10
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 22, 2023, 08:21:12 am »
W pomorskim.
Problem w tym kraju jest taki, że jako świadczeniodawcy dowiadujemy się o wielu sprawach ostatni.
Podobno KIF forsuje zmiany, wg nich lekarz jest zbędny. Od dłuższego czasu jest mowa o brakach w specjalizacji z rehabilitacji. Niektóre większe placówki mówią, że są plany na ograniczenie fizykoterapii na nfz, dlatego są tak niskie jej wyceny i z roku na rok jest coraz mniej opłacalna.
Fizjoterapeutom nadaje się coraz to większe uprawnienia, już w zasadzie część osób ma skierowanie na 1310 zamiast 1300 i idą na wizytę fizjoterapeutyczną.
I tak, chodziło mi o to, że planowane jest włącznie Poradni Rehabilitacyjnej 1300 w Fizjoterapię Ambulatoryjną 1310.
W praktyce ma to podobno wyglądać tak, że tam gdzie jest lekarz to udziela wizyty lekarskiej w ramach 1310, a jak lekarza nie ma to fizjoterapeuta udziela wizyty fizjoterapeutycznej.

Offline Lillka

• Specjalista
  • Pomógł? 14
  • MOW NFZ
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 22, 2023, 09:32:27 am »
nie słyszałam czegoś takiego i szczerze wątpię,  no ale czas pokaże. Ja mam poradnie i całe tłumy ludzi na 1300, w zasadzie ciągle mam nadwykonania. Temat chyba jest nie do ruszenia przez najbliższe 5 lat, bo jest po konkursach z fizjoterapii ambu i po opiece lekarskiej ambu reh - taka zmiana unieważniłaby je wszystkie... najbardziej realne wydaje się, że po prostu będzie oficjalna zgoda na realizacje świadczenia (wizyty lekarskiej) na podstawie skierowań z kodem 1300 i 1310 w ramach poradni reh. i wymiennie, ale oba kody będą nadal aktualne.
A co będzie, zobaczymy, pomysły MZ są jak zawsze jedną wielką zagadką i nie zawsze ma to ręce i nogi   ;D

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 05, 2023, 10:13:55 am »
Dzień dobry,
Czy jest tu ktoś z Małopolski kto brał udział w ostatnim konkursie na REH od 1 lipca?
Dostaliśmy umowę na wszystkie oferowane zakresy, papiery podpisane i czekamy na elektroniczną umowę..
Do tej pory umowy nie ma (5.07...), na ISI mamy informację, że umowa w przygotowaniu (od jakichś 2 tyg),
na portalu umowa jest ale praktycznie bez danych.
Do MOW NFZ do działu REH oczywiście nie da się dodzwonić (jeszcze nam nie ocenili zaległych wniosków
aneksowych do poprzedniej umowy z marca czy kwietnia!)
Czy ktoś też ma ten problem czy dostaliście już pliki umowy?
Pozdrawiam

Offline Lillka

• Specjalista
  • Pomógł? 14
  • MOW NFZ
« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 05, 2023, 10:34:51 am »
A nie mieliście przypadkiem jakiegoś konkursu z odwołaniem albo z uzupełniających? Wtedy idzie to z opóźnieniem... chociaż normalnie też bym się nie spodziewała cudów, cały REH w małopolskim kuleje przez braki kadrowe i nadrabianie zaległości po oddelegowaniach do konkursów... też czekamy na ocenę wniosków po parę mcy... wiszą Nam wnioski z kwietnia i maja...
Z informacji działu prawnego, umowy są w trakcie przygotowywania... więc nie tylko Wy macie ten problem...
Obecnie realizujemy świadczenia bez pliku umowy... absurd, ale co zrobić, przecież nie wywalimy pacjentów  ???

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 568
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]