collapse

Reklama

Autor Wątek: Usunięcie osób z listy oczekujących  (Przeczytany 6557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dawid

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Usunięcie osób z listy oczekujących
« dnia: Maja 05, 2015, 06:57:20 am »
W jaki sposób usunąć z list oczekujących osoby, które w świetle obowiązujących przepisów nie powinny się znaleźć na liście? Mam kilka osób, które nie zgodziły się na pierwszy wolny termin, a mimo to zostały wpisane na listę oczekujących. Czy powinienem skorygować wcześniej wysłane listy?

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
Odp: Usunięcie osób z listy oczekujących
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 05, 2015, 07:25:41 am »
osoby które nie wpisały się na pwt nie są osobami oczekującymi, wydaje mi się że można by je usunąć i podać powód pomyłka rejestratora

Offline knrdsd

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
  • KS-SOMED :-(((
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 05, 2015, 07:51:56 am »
Ja bym po prostu skreślił z powodem skreślenia "inne" w najnowszym raporcie: stwierdziłem że nie powinny być w kolejce - skreślam. Nie ruszałbym wcześniejszych raportów.

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 05, 2015, 09:02:47 am »
a jaką przyczynę byście podali jak pacjent już oczekujący zadeklaruje aby go przesunąć na późniejszy termin?

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 05, 2015, 09:34:59 am »
a jaką przyczynę byście podali jak pacjent już oczekujący zadeklaruje aby go przesunąć na późniejszy termin?

Jak dla mnie to zależy z kiedy na kiedy.
Jeżeli to jest nieduży ruch powiedzmy z wtorku na piątek to bym przesunął termin i w adnotacji - "na prośbę pacjenta"
Jeżeli natomiast ma termin na np 15 maja ale coś mu nie pasuje (nie ze względów zdrowotnych) i może być dopiero np w czerwcu czy lipcu to bym wywalił z kolejki z numerkiem 2 - rezygnacja świadczeniobiorcy i zapisał na nowy termin już nie do kolejki!
Jeżeli byłoby przesunięcie terminu ze względów medycznych to myślę, że bez względu jaki okres czasu zrobiłbym przesunięcie z odpowiednią adnotacja.
Ale to tylko moje wywody.. ;-)

Pozdrawiam

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 05, 2015, 10:24:16 am »
piszesz "z adnotacją", ale w terminarzu są do wyboru konkretne pozycje

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 05, 2015, 12:42:55 pm »
piszesz "z adnotacją", ale w terminarzu są do wyboru konkretne pozycje

Przy usuwaniu tak ale o ile pamiętam to przy przesuwaniu masz tylko okienko z datą i właśnie miejscem na adnotację, dlaczego przesuwasz.

Pozdrawiam

Offline janwil

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 06, 2015, 12:13:21 pm »
Panowie a jak postępować w sytuacji, gdy pacjent pierwszorazowy nie chce pierwszego wolnego terminu w kontekście poniższego (w załączniku PDF)

Offline joana

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 09, 2015, 11:10:26 am »
Odpowiedź z MOW NFZ na zapytanie ; Jak mamy traktować pacjentki, którym proponujemy pierwszy wolny termin wynikający z kolejki, ale pacjentka nie chce tego terminu ponieważ żąda wizyty u innego lekarza w takim wypadku czy mogę wpisać tą pacjentkę do terminarza?
W odpowiedzi na Pani pytania Dział Monitorowania Umów MOW NFZ wyjaśnia, co następuje.
" Zgodnie z art. 29 Ustawy z dnia 27 sierpnia 20014 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. nr 164 poz. 1027) świadczeniobiorca ma prawo wyboru świadczeniodawcy udzielającego ambulatoryjnych świadczeń specjalistycznych spośród tych świadczeniodawców, którzy zawarli umowy o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej (?). Zatem świadczeniobiorca dokonuje wyboru świadczeniodawcy (podmiotu leczniczego), a nie konkretnego lekarza. Wobec powyższego należy wskazać, iż pacjent nie ma prawa wyboru konkretnego lekarza w świetle przepisów ustawy, natomiast za racjonalne i pożądane należy uznawać takie działanie świadczeniodawców, które w miarę rozsądnych możliwości kadrowych umożliwi skorzystanie z usług konkretnego lekarza. Wyjątkiem jest, zgodnie z art. 31 ust. 1 Ustawy, możliwość wyboru konkretnego lekarza dentysty, co uzasadnia wpisywanie na listę oczekujących na świadczenie do konkretnego lekarza dentysty."
Co odział to inna religia, ale chyba ta odpowiedź jest bardziej sensowna.

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 09, 2015, 11:43:25 am »
Dokładnie tak, co oddział to inaczej. W MOW NFZ miałem już właśnie pod tym kątem problem, że przychodnia mówi mi, iż usłyszała coś podobnego pod kątem wyboru lekarza w NFZ. Pościągałem info z różnych oddziałów i wyszło, że jeżeli mamy dwóch lekarzy w poradni i:
- do lekarza1 jest kolejka, do lekarza2 pacjenci są przyjmowani od ręki, to pacjent wybierając lekarza1 nie jest wpisywany do kolejki
- do lekarza1 jest kolejka 30dni, do lekarza2 jest kolejka 7dni, to pacjent wybierając lekarza1 i decydując się na pierwszy wolny termin do niego, ma być wpisany do kolejki.
To drugie jest dla mnie, trochę dziwne, ale nie mam czasu na długie polemiki z NFZtem. W tym kontekście mailowo otrzymałem info z NFZ jak niżej:
Podawany PWT jest tylko i wyłącznie informacyjny i nie stanowi obowiązku jego zachowania przy rejestracji pacjenta.

Jeżeli pacjent wybiera lekarza z dłuższą kolejką ? to jego wolny wybór, ponieważ można mu udzielić świadczenia wcześniej i o tym wspomina (wspomina, a nie nakazuje) PWT.
Tutaj fajny link, gdzie parę rzeczy jest pozbieranych przez POW NFZ (niekoniecznie poprałby pewnie to MOW NFZ). https://www.nfz-rzeszow.pl/files/kolejki/kolejki_zasady.pdf

Wobec powyższego należy wskazać, iż pacjent nie ma prawa wyboru konkretnego lekarza w świetle przepisów ustawy, natomiast za racjonalne i pożądane należy uznawać takie działanie świadczeniodawców, które w miarę rozsądnych możliwości kadrowych umożliwi skorzystanie z usług konkretnego lekarza.
Przepisy jedno, życie co innego. Jak powie się pacjentowi, że nie zarejestrujemy do tego lekarza, bo tak mówią przepisy, to się odwróci i pójdzie, gdzie indziej. Ogólnie NFZ w odpowiedzi ujął sprawę politycznie - tak nie wolno, ale pasowałoby to jednak tak robić. Uważam, że z ich odpowiedzi za wiele nie wynika.

Wyjątkiem jest, zgodnie z art. 31 ust. 1 Ustawy, możliwość wyboru konkretnego lekarza dentysty, co uzasadnia wpisywanie na listę oczekujących na świadczenie do konkretnego lekarza dentysty.
Jeśli coś uzasadnia taki wpis, to powinni dać kolejkę na lekarza, a nie miejsce wykonania.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 572
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]