collapse

Reklama

Autor Wątek: Lista oczekujących w formie elektronicznej  (Przeczytany 40877 razy)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
Odp: Lista oczekujących w formie elektronicznej
« Odpowiedź #75 dnia: Lutego 03, 2015, 10:16:49 am »
Widzę, że niektórzy dalej się budzą ze snu w którym przez lata żyli..

Po raz kolejny polecam lekturę ustawy
http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=F4C2AC41780D8E909ABF61BE23A637D4?id=WDU20042102135&type=3
szczególnie Art 20 do 23a
Dodam, że większość z tych przepisów nie obowiązuje od 1.01.2015 tylko już kilka dobrych lat!

Witam wszystkich użytkowników forum :)

Również witam i zachęcam do lektury w/w ustawy jak również wielu wątków na forum w których temat kolejek był wielokrotnie poruszany!

Mam pytanie dotyczące tworzenia listy oczekujących, przejrzałem forum ale mój przypadek chyba nie był omawiany przez nikogo.

j.w.

Świadczenia AOS- bez pacjentów pierwszorazowych w moim zakresie poradni.

Nieważne czy pacjent pierwszorazowy w definicji AOS (730 dni od ostatniej wizyty w zakresie).
Do kolejek ważna jest definicja kolejkowa tzn - do kolejek oczekujących zapisujemy pacjentów pierwszorazowych na dany problem zdrowotny nie przyjętych w dniu zgłoszenia

Do końca stycznia stosowana była metoda, że nie zapisywaliśmy pacjentów w kolejki, tylko dziennie na bieżąco - ilość 30 pacjentów dziennie.

Niezgodnie z ustawą.. za to mogła być ładna kara z NFZ!

Od 2 lutego postanowiliśmy zapisywać pacjentów w kolejki -  kolejki nie są długie i np.:
- mamy zapisanych pacjentów bo sami wybierali dogodne terminy na 2,3,4,5 lutego, a także w drugiej połowie lutego mamy trochę wizyt zapisanych na dany dzień i na dogodną godzinę. najdalej wizyta pacjenta jest jedna 24 lutego - przy czym mamy wolne miejsca np. na 2 i 3 lutego - czy w tym przypadku jak jutro zadzwoni lub przyjdzie pacjent możemy przyjąć go jako "wizyta pacjenta stabilna"?

Czy rozumie Pan słowo KOLEJKA ? Po raz kolejny odsyłam do ustawy.. Pacjenci w kolejce są rejestrowani w kolejności zgłoszenia!
Nie można wpisać kogoś np na 30 luty a następnego na 15 luty..
Poza tym to nie pacjent wybiera sobie termin tylko jest on wyznaczany przez rejestrację świadczeniodawcy.
Jeżeli pacjentowi termin nie pasuje to takie pacjent wypada z kolejki. Można go wtedy wpisać na termin który jemu pasuje ale nie jest wpisywany do kolejki oczekujących (wykazywanej do NFZ).
Dodatkowo do każdej komórki organizacyjnej należy prowadzić kolejki dla przypadków stabilnych i pilnych.
Stabilne - normalne oczekiwanie, pilne - na podstawie skierowań pilnych lub/i decyzji lekarza. Kolejka pilna ma pierwszeństwo przed stabilną ale tutaj również trzeba zachować kolejność pacjentów.
Jeżeli pacjenci pilni przyjmowani są na bieżąco w dniu zgłoszenia to oczywiście nie trafiają do kolejki i jest ona równa 0 a pierwszy wolny termin będzie najpóźniej kolejnym dniem harmonogramu zgłoszonego do NFZ.

I drugie mam pytanie - przeczytałem na prezentacji dotyczącej list oczekujących z Zachodniopomorskiego NFZ takie stwierdzenie:
- lista oczekujących nie dotyczy pacjentów kontynuujących leczenie u danego świadczeniodawcy - czy kontynuacja leczenia to także badania kontrolne i wypisanie recepty na dolegliwości?

do kolejek oczekujących zapisujemy pacjentów pierwszorazowych na dany problem zdrowotny nie przyjętych w dniu zgłoszenia

I czy to prawda że w kolejki tylko zapisujemy pacjentów/pacjentki którzy nie mają karty w danej poradni?

do kolejek oczekujących zapisujemy pacjentów pierwszorazowych na dany problem zdrowotny nie przyjętych w dniu zgłoszenia

Pozdrawiam

Offline marela

• Sponsorzy Forum
  • Super Specjalista
  • Pomógł? 6
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #76 dnia: Lutego 03, 2015, 15:30:02 pm »
Przeczytałam z zainteresowaniem , generalnie się zgadzam ale... No właśnie , mam dwie interpretacje  z dwóch oddziałów.  Jedni mówią tak jak Ty- pacjentów pierwszorazowych  (tak jak to rozumiemy-pierwszorazowych na dany problem zdrowotny), którzy wybierają sobie dalszy termin nie wpisujemy do kolejki przekazywanej do NFZ a w drugim  mówią wręcz przeciwnie , wpisujemy ale potem wysyłamy raport o PWT z ręcznie zmienioną datą na wcześniejszą. O co tu chodzi- nie wiem. Do tego dodać szefostwo STM, które do tej pory chyba jeszcze myśli , że KO to to samo co Terminarz a jak ma się sporo nadwykonań to kolejka musi być. I to długa. I BASTA

Offline gringo

• Ekspert
  • Pomógł? 22
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #77 dnia: Lutego 03, 2015, 16:21:11 pm »
Przeczytałam z zainteresowaniem , generalnie się zgadzam ale... No właśnie , mam dwie interpretacje  z dwóch oddziałów.  Jedni mówią tak jak Ty- pacjentów pierwszorazowych  (tak jak to rozumiemy-pierwszorazowych na dany problem zdrowotny), którzy wybierają sobie dalszy termin nie wpisujemy do kolejki przekazywanej do NFZ a w drugim  mówią wręcz przeciwnie , wpisujemy ale potem wysyłamy raport o PWT z ręcznie zmienioną datą na wcześniejszą. O co tu chodzi- nie wiem. Do tego dodać szefostwo STM, które do tej pory chyba jeszcze myśli , że KO to to samo co Terminarz a jak ma się sporo nadwykonań to kolejka musi być. I to długa. I BASTA
Są w necie oficjalne publikacje NFZ, które jasno opisują sytuacje w których pacjent sam wybiera sobie późniejszy termin, niż najbliższy wolny w liście oczekujących. Wg NFZ taki pacjent nie może być wykazywany w raporcie kolejek.
Przepraszamy. Taras widokowy nieczynny. Najbliższy czynny taras widokowy dla odprowadzających we Wrocławiu!

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 04, 2015, 09:33:52 am »
Do grudnia 2014 raport z kolejki edytowałem ręcznie w PPS (prowadzone w zeszycie).
W tym roku za styczeń po wydaniu polecenia uzupełnij w PPS , uzupełnia na "0" wszystkie pozycje. Nie było co prawda żadnych kolejek (przyjmowanie na bieżąco) ale były jakieś liczby skreślonych z powodu wykonania świadczenia w listopadzie i grudniu (wpisane do raportu ręcznie). Jak więc widać PPS nie uwzględnia  tych pozycji w rubryce liczba skreślonych osób w ostatnich 3m. z powodu wyk. świadcz.
Czy należy więc ręcznie to poprawić?
A może tak jak ja myślę że za styczeń liczymy styczeń , za luty- styczeń i luty, za marzec - styczeń, luty, marzec .....

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 04, 2015, 09:43:41 am »
Kolejki pisałem na pałę tak by się zgadzały te skreślenia z ost. 6 m-cy .
Raz wyszło, raz nie poprawiałem do znudzenia .
Teraz przeszło za pierwszym razem .
Myślę ,że chyba liczą od nowa .
 Bo nie sadzę bym się tak nagle tak poprawił z "bezlogiki" i matematyki . !!!!

W kontaktach z NFZ nie da się zmądrzeć.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 04, 2015, 09:50:46 am »
W tym roku za styczeń po wydaniu polecenia uzupełnij w PPS , uzupełnia na "0" wszystkie pozycje.

Uzupełnij liczy na podstawie pacjentów wpisanych do kolejki w PPSie a nie na podstawie wcześniejszych statystyk!
Jeżeli wcześniej nie miałeś wpisanych pacjentów kolejkowych do kolejki to jak wykazywałeś ich zdjęcie z kolejki na świadczeniu?
Od 01.01.2015 przyjmujecie wszystkich na bieżąco i nie macie nikogo w kolejce (pacjentów pierwszorazowych wg definicji kolejki)?

U nas na szczęście ok września 2014 zrobiłem porządek z wprowadzaniem kolejek i wszyscy pacjenci (mam nadzieję..) są wprowadzani na bieżąco, na bieżąco zdejmowani z realizacją lub usuwani.

Pozdrawiam

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 04, 2015, 09:52:10 am »
Logiczne jest że liczą od nowa. Przeszli z 6 m-cy na 3 m-ce, więc gdyby nie wyzerowali licznika, to kolejki by nie przeszły ze względu na błędne ilości skreślonych. Myślę, że ten filtr wróci, najpóźniej w kolejce za marzec, jak będzie już liczone tylko trzy ostatnie miesiące bieżącego roku.
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2015, 11:36:30 am wysłana przez cilazapril »
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #82 dnia: Lutego 04, 2015, 12:07:56 pm »
Logiczne jest że liczą od nowa. Przeszli z 6 m-cy na 3 m-ce, więc gdyby nie wyzerowali licznika, to kolejki by nie przeszły ze względu na błędne ilości skreślonych.

Nie bardzo rozumiem.. Przecież cały czas posiadają dane za wszystkie miesiące zeszłego roku więc nawet gdyby nagle wymyślili ostatnie 12 miesięcy to mają z czego to wyciągnąć.

Pozdrawiam

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #83 dnia: Lutego 04, 2015, 13:22:30 pm »
Nie bardzo rozumiem.. Przecież cały czas posiadają dane za wszystkie miesiące zeszłego roku więc nawet gdyby nagle wymyślili ostatnie 12 miesięcy to mają z czego to wyciągnąć.

mieć mają z czego, ale system był ustawiony na sprawdzenie ilości skreślonych z ostatnich 6  m-cy, teraz jest sprawozdawane z 3, więc najprościej zdjąć filtr i nie martwić się że coś będzie nie tak. W kolejnym m-cu wyślę błędną ilość skreślonych i zobaczymy czy też łyknie, może ten parametr nie będzie sprawdzany :)
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline Kamila

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #84 dnia: Lutego 04, 2015, 13:46:32 pm »
Chciałabym się zapytać o stronę www: http://kolejki.nfz.gov.pl/

Przy niektórych poradniach kolejka jest wpisana że pierwszy wolny termin np. 24-02-2014.
Pod średnim czasie oczekiwania jest 20 dni, a pod "liczba osób oczekujących" i "liczba osób skreślonych" są równe 0, czyli Ci świadczeniodawcy nie wpisują pacjentów w listę oczekujących w PPS?

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #85 dnia: Lutego 04, 2015, 14:55:12 pm »

mieć mają z czego, ale system był ustawiony na sprawdzenie ilości skreślonych z ostatnich 6  m-cy, teraz jest sprawozdawane z 3, więc najprościej zdjąć filtr i nie martwić się że coś będzie nie tak. W kolejnym m-cu wyślę błędną ilość skreślonych i zobaczymy czy też łyknie, może ten parametr nie będzie sprawdzany :)

Nie licz na pobłażliwość z NFZ.. nawet jeżeli coś niezgodnego teraz przechodzi to nie znaczy że za chwilę/rok/4lata nie wróci z błędem..

Zobaczcie sobie na to...
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=0&dzialnr=17&artnr=5363

Chciałabym się zapytać o stronę www: http://kolejki.nfz.gov.pl/
Przy niektórych poradniach kolejka jest wpisana że pierwszy wolny termin np. 24-02-2014.
Pod średnim czasie oczekiwania jest 20 dni, a pod "liczba osób oczekujących" i "liczba osób skreślonych" są równe 0, czyli Ci świadczeniodawcy nie wpisują pacjentów w listę oczekujących w PPS?

Najwyraźniej niektórzy dalej "wróżą z fusów" zamiast wykazywać wymagane rzetelne dane..
No chyba, że umawiają pierwszorazowych, kolejkowych po jednym na miesiąc a reszta to kontynuacje?

Pozdrawiam

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #86 dnia: Lutego 04, 2015, 16:42:40 pm »
Rzetelne dane ????
Nie ma czegoś takiego jak rzetelne dane .
Nic innego bym nie robił tylko kolejki . chyba ,że niedługo każą  codziennie lub co godzinę aktualizować .

Dzwonią zmieniają , nie chcą, bo dzieci do przedszkola, nie przychodza spóźniają sie . itp  .
Te kolejki to wytłumaczenie , bat i PIR.

W PPS nie ma obowiązku . I czasem strach odpalać codziennie .  Zreszta PPS to jeden z wielu programów.

PPS służy do rozliczeń . teraz do kolejek .
Nie każdy na nim pracuje na bieżąco .
 Tym bardziej ,że babole i ciągłe aktualizacje .
Ja odpalam raz w tygodniu.
I to ze względu na wpisywanie porad i import Ewuś z "naszego" programu do sprawdzania Autorowi niech będą dzięki i w dzieciach niech mu wynagrodzi ....  Teraz XML kolejek
Kiedyś 1x w miesiącu .
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2015, 16:45:13 pm wysłana przez PanDB »

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 04, 2015, 17:49:46 pm »
Rzetelne dane ????
Nie ma czegoś takiego jak rzetelne dane .
Nic innego bym nie robił tylko kolejki . chyba ,że niedługo każą  codziennie lub co godzinę aktualizować .

ehmm.. od 1 kwietnia niektóre poradnie mają prowadzić kolejki w KOLCE w czasie rzeczywistym.. ustawa :-/ u nas np kardiologia i ortopedia

Dzwonią zmieniają , nie chcą, bo dzieci do przedszkola, nie przychodza spóźniają sie . itp  .
Te kolejki to wytłumaczenie , bat i PIR.

W PPS nie ma obowiązku . I czasem strach odpalać codziennie .  Zreszta PPS to jeden z wielu programów.

PPS służy do rozliczeń . teraz do kolejek .
Nie każdy na nim pracuje na bieżąco .
 Tym bardziej ,że babole i ciągłe aktualizacje .
Ja odpalam raz w tygodniu.
I to ze względu na wpisywanie porad i import Ewuś z "naszego" programu do sprawdzania Autorowi niech będą dzięki i w dzieciach niech mu wynagrodzi ....  Teraz XML kolejek
Kiedyś 1x w miesiącu .

po części rozumiem.. w końcu lekarz ma leczyć a nie zajmować się takimi pierdołami!
ale niestety.. było, minęło i nie wróci więcej?
od 01.01.2015 obowiązkiem jest prowadzić kolejki oczkujących w formie elektronicznej oraz w każdy dzień i godzinach pracy świadczeniodawcy (nie sprecyzowane czy na NFZ ale przyjmijmy że tak) - również ustawa..

Pozdrawiam

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 04, 2015, 18:21:13 pm »
1. Czas rzeczywisty to 7 dni :) (tak mówili na spotkaniu kolejkowym)
2. W każdy dzień i godzinach pracy świadczeniodawcy czy danej poradni? Bo w takim szpitalu to rozumiem, że 24h trzeba rejestrować?

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 04, 2015, 18:48:24 pm »
PiotrSZ wskazał
Zobaczcie sobie na to...
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=0&dzialnr=17&artnr=5363
niby to najnowsze z 04-02-2015 ale w kolumnie "Opis problemu dla świadczeniodawcy"
występują opisy problemów dotyczące 6 miesięcy a nie 3.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 643
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3152 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]