Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Witam wszystkich użytkowników forum
Mam pytanie dotyczące tworzenia listy oczekujących, przejrzałem forum ale mój przypadek chyba nie był omawiany przez nikogo.
Świadczenia AOS- bez pacjentów pierwszorazowych w moim zakresie poradni.
Do końca stycznia stosowana była metoda, że nie zapisywaliśmy pacjentów w kolejki, tylko dziennie na bieżąco - ilość 30 pacjentów dziennie.
Od 2 lutego postanowiliśmy zapisywać pacjentów w kolejki - kolejki nie są długie i np.:- mamy zapisanych pacjentów bo sami wybierali dogodne terminy na 2,3,4,5 lutego, a także w drugiej połowie lutego mamy trochę wizyt zapisanych na dany dzień i na dogodną godzinę. najdalej wizyta pacjenta jest jedna 24 lutego - przy czym mamy wolne miejsca np. na 2 i 3 lutego - czy w tym przypadku jak jutro zadzwoni lub przyjdzie pacjent możemy przyjąć go jako "wizyta pacjenta stabilna"?
I drugie mam pytanie - przeczytałem na prezentacji dotyczącej list oczekujących z Zachodniopomorskiego NFZ takie stwierdzenie:- lista oczekujących nie dotyczy pacjentów kontynuujących leczenie u danego świadczeniodawcy - czy kontynuacja leczenia to także badania kontrolne i wypisanie recepty na dolegliwości?
I czy to prawda że w kolejki tylko zapisujemy pacjentów/pacjentki którzy nie mają karty w danej poradni?
Przeczytałam z zainteresowaniem , generalnie się zgadzam ale... No właśnie , mam dwie interpretacje z dwóch oddziałów. Jedni mówią tak jak Ty- pacjentów pierwszorazowych (tak jak to rozumiemy-pierwszorazowych na dany problem zdrowotny), którzy wybierają sobie dalszy termin nie wpisujemy do kolejki przekazywanej do NFZ a w drugim mówią wręcz przeciwnie , wpisujemy ale potem wysyłamy raport o PWT z ręcznie zmienioną datą na wcześniejszą. O co tu chodzi- nie wiem. Do tego dodać szefostwo STM, które do tej pory chyba jeszcze myśli , że KO to to samo co Terminarz a jak ma się sporo nadwykonań to kolejka musi być. I to długa. I BASTA
W tym roku za styczeń po wydaniu polecenia uzupełnij w PPS , uzupełnia na "0" wszystkie pozycje.
Logiczne jest że liczą od nowa. Przeszli z 6 m-cy na 3 m-ce, więc gdyby nie wyzerowali licznika, to kolejki by nie przeszły ze względu na błędne ilości skreślonych.
Nie bardzo rozumiem.. Przecież cały czas posiadają dane za wszystkie miesiące zeszłego roku więc nawet gdyby nagle wymyślili ostatnie 12 miesięcy to mają z czego to wyciągnąć.
CytujNie bardzo rozumiem.. Przecież cały czas posiadają dane za wszystkie miesiące zeszłego roku więc nawet gdyby nagle wymyślili ostatnie 12 miesięcy to mają z czego to wyciągnąć.mieć mają z czego, ale system był ustawiony na sprawdzenie ilości skreślonych z ostatnich 6 m-cy, teraz jest sprawozdawane z 3, więc najprościej zdjąć filtr i nie martwić się że coś będzie nie tak. W kolejnym m-cu wyślę błędną ilość skreślonych i zobaczymy czy też łyknie, może ten parametr nie będzie sprawdzany
Chciałabym się zapytać o stronę www: http://kolejki.nfz.gov.pl/Przy niektórych poradniach kolejka jest wpisana że pierwszy wolny termin np. 24-02-2014.Pod średnim czasie oczekiwania jest 20 dni, a pod "liczba osób oczekujących" i "liczba osób skreślonych" są równe 0, czyli Ci świadczeniodawcy nie wpisują pacjentów w listę oczekujących w PPS?
Rzetelne dane ? Nie ma czegoś takiego jak rzetelne dane .Nic innego bym nie robił tylko kolejki . chyba ,że niedługo każą codziennie lub co godzinę aktualizować .
Dzwonią zmieniają , nie chcą, bo dzieci do przedszkola, nie przychodza spóźniają sie . itp . Te kolejki to wytłumaczenie , bat i PIR.W PPS nie ma obowiązku . I czasem strach odpalać codziennie . Zreszta PPS to jeden z wielu programów. PPS służy do rozliczeń . teraz do kolejek . Nie każdy na nim pracuje na bieżąco . Tym bardziej ,że babole i ciągłe aktualizacje .Ja odpalam raz w tygodniu. I to ze względu na wpisywanie porad i import Ewuś z "naszego" programu do sprawdzania Autorowi niech będą dzięki i w dzieciach niech mu wynagrodzi .... Teraz XML kolejek Kiedyś 1x w miesiącu .
Zobaczcie sobie na to...http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=0&dzialnr=17&artnr=5363