collapse

Reklama

Autor Wątek: kolejka stomatologiczna (i nie tylko) od stycznia 2015  (Przeczytany 120484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
Odp: kolejka stomatologiczna (i nie tylko) od stycznia 2015
« Odpowiedź #120 dnia: Stycznia 05, 2015, 10:17:24 am »
Moim zdaniem wg rozporządzenia M Z z dnia 18 grudnia 2014 r. w ogólnej stm prowadzić się powinno odrębnie listę oczekujących na swiadczenie
w komórce organizacyjnej oraz odrębnie na listy oczekujących na udzielenie świadczeń wymienionych w załączniku nr 12 do rozporządzenia
§ 3. 1. Listy oczekujących na udzielenie świadczeń wymienionych w załączniku nr 12 do rozporządzenia, o którym
mowa w § 1, w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, są prowadzone w aplikacji udostępnionej przez Prezesa
Narodowego Funduszu Zdrowia:
1) od dnia 1 stycznia 2015 r. ? w przypadku świadczeń wymienionych w części II i III,
2) od dnia 1 kwietnia 2015 r. ? w przypadku świadczeń wymienionych w części I i IV
? tego załącznika.
2. Do dnia 31 marca 2015 r. świadczeniodawcy udzielający świadczeń, o których mowa w ust. 1 pkt 2, wprowadzą do
aplikacji udostępnionej przez Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia dane dotyczące osób oczekujących na te świadczenia
według stanu na dzień 31 marca 2015 r.
§ 4. 1. Dane charakteryzujące listy oczekujących na udzielenie świadczeń, wymagane zgodnie z rozporządzeniem,
o którym mowa w § 1, w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, są przekazywane po raz pierwszy w komunikacie
dotyczącym tych list za kwiecień 2015 r.
2. Świadczeniodawcy prowadzący listy oczekujących na udzielenie świadczeń w komórkach organizacyjnych tego
świadczeniodawcy oraz listy oczekujących na udzielenie świadczeń, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, przekazują oddziałowi
wojewódzkiemu Narodowego Funduszu Zdrowia właściwemu ze względu na miejsce udzielania świadczenia opieki
zdrowotnej dane obejmujące poszczególne miesiące pierwszego kwartału 2015 r.:
1) dotyczące oczekujących na udzielenie świadczenia, wpisanych na każdej liście oczekujących na udzielenie świadczenia:
a) liczbę oczekujących według stanu na ostatni dzień miesiąca,
w załączeniu pełne rozporządzenie

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #121 dnia: Stycznia 05, 2015, 10:28:11 am »
OK ale dalej wydaje mi się, że osobne kolejki na protetykę dotyczą jedynie przypadku gdy mamy w umowie STM wydzielony zakres świadczenia protetyczne! Jeżeli mamy tylko ogólnostomatologiczne to nie trzeba prowadzić osobnej.
A z resztą w statystykach cotygodniowych z pierwszego wolnego terminu widać, czego od nas żądają a tam tylko komórki ogólnostomat i chir stm u mnie! Ha.. to by świadczyło o tym, że kolejki dotyczą konkretnie komórek organizacyjnych a nie zakresów nawet bo nie ma osobnej na dzieci które są u nas (osobny zakres) kontraktowane na 1800.

pozdrawiam

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #122 dnia: Stycznia 05, 2015, 10:33:44 am »
W szblonie na pierwszy wolny termin w 16 OW NFZ jest nazwa kolumny "Nazwa komórki organizacyjnej lub świadczenia opieki zdrowotnej"

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #123 dnia: Stycznia 05, 2015, 11:11:56 am »
U mnie rozbili dzieci i dorosłych, ale mam zakontraktowane oba zakresy 1800 i 1801.
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #124 dnia: Stycznia 05, 2015, 11:19:07 am »
W zachodniopomorskim to dwie odrębne komórki organizacyjne 1800 i 1801, ale świadczenia protetyczne sa realizowane w komórce 1800 razem z pozostałymi świadczeniami ogólnostomatologicznymi. Nie są wyznaczane żadne limity na protetyczne (kiedyś, kiedyś było zaznaczane w czasie negocjacji ile protez minimum na miesiąc, teraz tego nie niema)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #125 dnia: Stycznia 05, 2015, 12:23:20 pm »
Sqwsyny...
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=0&dzialnr=14&artnr=6470

Narodowy Fundusz Zdrowia informuje, że z uwagi na napływające od części świadczeniodawców sygnały o niedostosowaniu ich systemów informatycznych do przekazywania informacji o pierwszym wolnym terminie udzielenia świadczenia oraz w związku z faktem, że komunikaty sprawozdawcze XML dotyczące list oczekujących w wersji określonej w  zarządzeniu Nr 99/2014/DI Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 30 grudnia 2014 r. będą przez Narodowy Fundusz Zdrowia przetwarzane nie wcześniej niż od lutego 2015 r., w styczniu 2015 r. informacje o pierwszym wolnym terminie będą pozyskiwane przez oddziały wojewódzkie Narodowego Funduszu Zdrowia przy użyciu specjalnych arkuszy danych. Szczegółowe informacje w tej sprawie są przekazywane świadczeniodawcom przez oddziały wojewódzkie Narodowego Funduszu Zdrowia.
źródło - Departament Spraw Świadczeniobiorców

Znowu Ci niedobrzy leniwi świadczeniodawcy nic nie potrafią zrobić i trzeba im ułatwić.
Szkoda tylko, że PPS jet QWA gotowy od 31.12.2014 a to OW NFZ nie są gotowe na przyjmowanie tych danych..
Gdzie ja żyję..

Pozdrawiam

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #126 dnia: Stycznia 05, 2015, 13:32:37 pm »

Offline KACHA

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #127 dnia: Stycznia 05, 2015, 20:01:24 pm »
drzew6-umknęło nam twoje pytanie odnośnie tego, że na protezy jest u ciebie  kolejka dwuletnia a na zachowawczą 4-6 tygodni. U mnie jest tak samo i teraz który termin podać, jako ten pierwszy wolny?

Offline artur

• Super Specjalista
  • Pomógł? 1
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #128 dnia: Stycznia 05, 2015, 22:48:00 pm »
Zastanawia mnie jedno o 14 z minutami przyszedł mail od kogoś z Mazowieckiego OW do jednego ze świadczeniodawców którym pomagam, przypominający o tym że ma wysłać te kolejki, o 18 minutami wysłałem plik z terminami o 19 z minutami znowu coś przyszło na maila tego świadczeniodawcy, nie rozumiem tego... czy te maile z kolejkami mogę wysyłać z obojętnie jakiego konta mail? czy w pole "Data przygotowania informacji" mam wpisać dziś jak ją dziś wysyłam? W komunikacie w szoi mam "Mazowiecki Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia z siedzibą w Warszawie przypomina o obowiązku przesłania do końca dnia 5 stycznia 2015 roku ( wg stan na koniec 2 stycznia 2015 roku) informacji na temat pierwszego wolnego terminu zgodnie z udostępnionym szablonem w komunikacie z dnia 31 grudnia 2014 roku." w datę przygotowania mam zatem wpisać datę faktyczną czyli dziś, czy 2015-01-02
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2015, 22:51:51 pm wysłana przez artur »

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #129 dnia: Stycznia 05, 2015, 22:57:02 pm »
Zdecydowanie 2015-01-02  ;)
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #130 dnia: Stycznia 05, 2015, 23:07:01 pm »
Wiadomości wysyłają do wszystkich, bo ciężko im wybrać tych co nie przesłali pliku z terminami :) ja na mail od zaopatrzenia też dostaję :) w środę w MOW podobno będą już te terminy opublikowane
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline drzew6

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
« Odpowiedź #131 dnia: Stycznia 05, 2015, 23:11:14 pm »
drzew6-umknęło nam twoje pytanie odnośnie tego, że na protezy jest u ciebie  kolejka dwuletnia a na zachowawczą 4-6 tygodni. U mnie jest tak samo i teraz który termin podać, jako ten pierwszy wolny?
Oczywiście ,że wysyłam pierwszy wolny termin na leczenie ogólna a nie na protezy

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #132 dnia: Stycznia 05, 2015, 23:12:42 pm »
No a jak, łatwiej wysłać wszystkim nie trzęsą portkami, jak pisał PiotrSz w innym wątku nasz ukochany NFZ to nie instytucja to stan umysłu  >:(
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #133 dnia: Stycznia 09, 2015, 13:40:52 pm »
Dziś na SZOI MOW:
Wytyczne dotyczące wypełnienia szablonu:

Dane należy przekazać korzystając z pliku .xlsx który został udostępniony w komunikacie zamieszczonym na portalu SZOI w dniu 31.12.2014.(Dane prosimy wprowadzać zawsze na pierwotnie udostępnionym pliku).
Prosimy nie zmieniać nazwy pliku w formacie Ms-Excel.
W przypadku gdy:
w udostępnionym szablonie znajduję się poradnia która już nie funkcjonuję należy usunąć dany wiersz.
w udostępnionym szablonie została pominięta jedna z poradni która u Państwa funkcjonuję należy dodać wiersz i uzupełnić dane zgodnie ze wzorem.
Informację o dokonanych modyfikacjach należy przekazać w treści korespondencji wysłanej do MOW NFZ.

W przypadku świadczeń realizowanych na podstawie karty onkologicznej należy wypełnić tabelę zgodnie z wytycznymi:
Należy dodać dodatkowy wiersz
W kolumnie A należy wpisać 00000
W kolumnie B należy wpisać ?Świadczenia udzielane na podstawie karty onkologicznej?
wskazać pierwszy wolny termin wyłącznie w kolumnie F (?pierwszy wolny ? przypadek stabilny oraz świadczenia udzielane na podstawie karty onkologicznej?).
Plik należy uzupełnić w kolumnach F i G datami dotyczącymi obu kategorii medycznych dla wszystkich poradni (z uwzględnieniem właściwego formatu daty tj. rrrr-mm-dd)

Offline nzozp

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? -2
Odp: kolejka stomatologiczna
« Odpowiedź #134 dnia: Stycznia 13, 2015, 19:48:17 pm »
Nie mogę znaleźć załącznika nr 11 i 12 do rozporządzenia MZ z dnia 20 czerwca 2008r. Do 10 wszędzie widzę.

http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2013001144701.pdf
Gdyby ktoś szukał.....
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 grudnia 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zakresu niezbędnych informacji gromadzonych przez świadczeniodawców, szczegółowego sposobu rejestrowania tych informacji oraz ich przekazywania podmiotom zobowiązanym do finansowania świadczeń ze środków publicznych- http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2014/1986/1
Załącznik nr 11 i 12 , to w tym rozporządzeniu jest załącznik numer 2 i 3
jest o tym mowa:
13) dodaje się załączniki nr 11 i 12 do rozporządzenia w brzmieniu określonym w załącznikach nr 2 i 3 do niniejszego
rozporządzenia.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 115
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 3
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9547 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3295 Wiadomości
karolweksler
3254 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3131 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3004 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2208 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 25.

[Pokaż zapytania]