collapse

Reklama

Autor Wątek: kolejka stomatologiczna (i nie tylko) od stycznia 2015  (Przeczytany 105153 razy)

Offline drzew6

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
Odp: kolejka stomatologiczna (i nie tylko) od stycznia 2015
« Odpowiedź #105 dnia: Stycznia 04, 2015, 22:12:02 pm »
już wcześniej pisałem, że protetyka w ogólnym jest traktowana jak każde inne świadczenie, a to o czym piszesz dotyczy zakresu "Protetyka stomatologiczna" Po drugie jak uzupełniasz kolejkę to masz tylko poradnia 1800 pilna, stabilna, nie wyświetla ci się żadna protetyka

Mam w takim razie pytanie. Mając 1/2 kontraktu ogólnostomatologicznego czyli 6000 punktów jestem w stanie przyjąć co najwyżej 2 pacjentów protetycznych żeby starczyło mi punktów na pozostałe zabiegi. W związku z tym kolejka na protezy (ok. 50 osób) sięga do połowy 2017 roku. W takim razie w jaki sposób mam prowadzić jednocześnie jedną kolejkę dla pacjentów protetycznych oraz pozostałych (czekających średnio 4-6 tygodni). Poza tym pacjent wpisany w kolejkę na protezy np za 1,5 roku zgłasza się do mnie np do usunięcia jakiegoś zęba - wtedy program usuwa mi go z kolejki. Cz ktoś wie jak to ogarnąć?

pozwoliłem sobie wstawić cytat - maciek777
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2015, 22:15:01 pm wysłana przez maciek777 »

Offline artur

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #106 dnia: Stycznia 04, 2015, 22:24:31 pm »
Proszę o wyjaśnienie kogo mam wpisywać w listy oczekujących bo już się pogubiłem

1. Przychodzi pacjentka z ulicy której kiedyś coś tam wykonywałem, jest już moją pacjentką, chce się zapisać zapisuje ją na termin - tu jak sądzę wpisuje w kolejkę oczekujących.
2. Przychodzi pacjentka która miała umówioną wizytę, siada na fotel wykonuje jej świadczenie na zębie 17 i 28, kończę zęby 17 i 28. ale widzę że ma jeszcze 15 i 25 zapisuje ją na kolejny termin kiedy zrobię te 2 zęby - wpisywać ten kolejny termin w kolejkę?
3. Przychodzi pacjent z ulicy siada na fotel robię co mam  zrobić, kończę wychodzi - nie wpisuje na listę oczekujących.

Jakie są inne przypadki kiedy wpisuje kogoś na listę oczekujących?

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #107 dnia: Stycznia 04, 2015, 22:34:39 pm »
Proszę o wyjaśnienie kogo mam wpisywać w listy oczekujących bo już się pogubiłem
1. Przychodzi pacjentka z ulicy której kiedyś coś tam wykonywałem, jest już moją pacjentką, chce się zapisać zapisuje ją na termin - tu jak sądzę wpisuje w kolejkę oczekujących.

Nie wpisujesz bo to kontynuacja leczenia.

2. Przychodzi pacjentka która miała umówioną wizytę, siada na fotel wykonuje jej świadczenie na zębie 17 i 28, kończę zęby 17 i 28. ale widzę że ma jeszcze 15 i 25 zapisuje ją na kolejny termin kiedy zrobię te 2 zęby - wpisywać ten kolejny termin w kolejkę?

Nie wpisujesz kolejnego terminu do kolejki, bo to kontynuacja leczenia.

3. Przychodzi pacjent z ulicy siada na fotel robię co mam  zrobić, kończę wychodzi - nie wpisuje na listę oczekujących.

Jeśli to przypadek pilny i jesteś Go w stanie przyjąć w dniu zgłoszenia to nie wpisujesz na listę.

http://forumpps.pl/index.php?topic=64.msg51317#msg51317
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline rhamelka

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #108 dnia: Stycznia 04, 2015, 22:39:54 pm »
W pakiecie ogólnostomatologicznym są m.in. świadczenia protetyczne na które zgodnie z rozporządzeniem MZ z 18 grudnia 2014 roku mają być odrębnie sprawozdawane kolejki od kwietnia 2015

już wcześniej pisałem, że protetyka w ogólnym jest traktowana jak każde inne świadczenie, a to o czym piszesz dotyczy zakresu "Protetyka stomatologiczna" Po drugie jak uzupełniasz kolejkę to masz tylko poradnia 1800 pilna, stabilna, nie wyświetla ci się żadna protetyka

ale jeżeli dzwoni w poniedziałek i nie chce być przyjęty w ten dzień ale dajmy na to w środę i jest zapisany na tą środę, to dlaczego ma być traktowany jako oczekujący
w takim przypadku wrzucam go w terminarz jako wizyta, ale przy założeniu że termin jest narzucony przez świadczeniodawcę to trzeba go wpisać do KO.

Dostałeś plik z NFZ na pierwszy wolny termin ? jest tam protetyka ? ;)

Masz całkowita racje, nie potrzebnie szukałem drugiego dna. Dzięki

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #109 dnia: Stycznia 04, 2015, 22:40:48 pm »
Z tego co piszesz Maćku to wniosek jest, że w STM pacjentem pierwszorazowym jest tylko ten, który nie był w naszej placówce i zakłada kartę.
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline drzew6

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
« Odpowiedź #110 dnia: Stycznia 04, 2015, 22:45:20 pm »

pkt.1 masz rację wpisujesz
pkt2  nie wpisujesz, to kontynuacja
pkt3 nie wpisujesz
Teraz kolejne pytanie:
Czy wpisujemy do kolejki tylko pacjentów, którzy zgadzają się na pierwszy wolny termin  ?
Co z pacjentami którzy chcą przyjść np 10 dni po 1 wolnym terminie?
Co z pacjentami , którzy chcą przenieść termin wyznaczonej już wizyty?
Co z pacjentami, którzy byli umówieni na kolejną, wizytę nie przychodzą na nią i po 3 dniach chcą umówic się kolejny raz?

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #111 dnia: Stycznia 04, 2015, 22:57:25 pm »

Absolutnie nie to kontynuacja leczenia, pacjent jest drugorazowy.

Czy wpisujemy do kolejki tylko pacjentów, którzy zgadzają się na pierwszy wolny termin  ?

jak ktoś marudzi z terminem to nie wpisujemy na listę.

Co z pacjentami którzy chcą przyjść np 10 dni po 1 wolnym terminie?

nie wpisujemy na listę.

Co z pacjentami , którzy chcą przenieść termin wyznaczonej już wizyty?

Jest już na liście więc zmieniamy mu termin.

Co z pacjentami, którzy byli umówieni na kolejną, wizytę nie przychodzą na nią i po 3 dniach chcą umówic się kolejny raz?

Tu są te nowe wytyczne 7 dni na przywrócenie na listę, ale pacjent musi to udokumentować siłą wyższą że nie mógł dotrzeć, jeśli nie to dwójeczka rezygnacja świadczeniobiorcy  :P

A jeśli chodzi o protezy to najprościej wpisać na listę ustalić wizytę ale nie oddania protezy tylko np badania-przegląd i już ucieka z kolejki bo dalej będzie kontynuacja tak sobie wykombinowałem  :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2015, 23:01:56 pm wysłana przez maciek777 »

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #112 dnia: Stycznia 04, 2015, 23:02:50 pm »
Polemika mile widziana...

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #113 dnia: Stycznia 04, 2015, 23:04:26 pm »
A jeśli chodzi o protezy to najprościej wpisać na listę ustalić wizytę ale nie oddania protezy tylko np badania-przegląd i już ucieka z kolejki bo dalej będzie kontynuacja tak sobie wykombinowałem  :)

u nas też przeglądzik przed protezką ;)
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #114 dnia: Stycznia 04, 2015, 23:07:20 pm »
a jak się odnieść do tej definicji w STM:

Pacjent pierwszorazowy - to osoba rejestrowana pierwszy raz, lub po raz kolejny, lecz na nowe
świadczenie. Jeśli pacjent po zakończeniu leczenia, wraca do placówki (choćby z tą samą jednostką
chorobową) powinien być traktowany jako pacjent pierwszorazowy
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2015, 23:10:01 pm wysłana przez cilazapril »

Offline drzew6

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
« Odpowiedź #115 dnia: Stycznia 04, 2015, 23:11:24 pm »

Tu mam nadal wątpliwość bo w instrukcji prowadzenia kolejek czytam,że :
Świadczeniodawca wpisuje Świadczeniobiorcę na listę oczekujących na udzielenie świadczenia opieki zdrowotnej, jeżeli świadczenie nie może zostać udzielone w dniu zgłoszenia
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2015, 23:19:15 pm wysłana przez maciek777 »

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #116 dnia: Stycznia 04, 2015, 23:17:57 pm »
a jak się odnieść do tej definicji w STM:

Pacjent pierwszorazowy - to osoba rejestrowana pierwszy raz, lub po raz kolejny, lecz na nowe
świadczenie. Jeśli pacjent po zakończeniu leczenia, wraca do placówki (choćby z tą samą jednostką
chorobową) powinien być traktowany jako pacjent pierwszorazowy

http://www.infodent24.pl/lexdentpost/pacjent-8222-pierwszorazowy-na-liscie-oczekujacych-do-lekarza-dentysty-co-to-takiego-wedlug-nfz,100690.html

Wykładnia to nie jest ale przedostatnie zdanie to klucz :P
I jeszcze jedno, chcemy skrócić kolejki czy nie  ::)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2015, 23:22:01 pm wysłana przez maciek777 »

Offline artur

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #117 dnia: Stycznia 04, 2015, 23:27:29 pm »
Jest drugorazowa jak nie była u mnie przypuszczalnie 2 lata, wcześniej jej wszystko zrobiłem co miała do zrobienia, a teraz przyszła z czymś nowym? Wg mnie ten przypadek będzie pierwszorazowym, ale może się mylę.

Z tego co zrozumiałem na listę oczekujących wpisuję tylko i wyłącznie pacjentów pierwszorazowych?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2015, 23:30:34 pm wysłana przez artur »

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #118 dnia: Stycznia 04, 2015, 23:29:45 pm »
PiotrSz pisał o tym tu http://forumpps.pl/index.php?topic=8411.msg58137#msg58137
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20042102135

a tam:

Art. 20. 1. Świadczenia opieki zdrowotnej w szpitalach i świadczenia specjalistyczne w ambulatoryjnej opiece zdrowotnej są udzielane według kolejności zgłoszenia w dniach i godzinach ich udzielania przez świadczeniodawcę, który zawarł umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej.
<1a. Na liście oczekujących na udzielenie świadczenia nie umieszcza się świadczeniobiorców kontynuujących leczenie u danego świadczeniodawcy.>

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #119 dnia: Stycznia 05, 2015, 10:06:52 am »
To jest wszystko jak zwykle odpowiednio niejasne :-/

W w/w przez Was przypadkach ja dałbym zarówno w pkt 1 jak i 2 pacjenta do kolejki!
W pkt 1 bezwzględnie bo jest to nowe leczenie nieważne, że pacjent już kiedyś był ale nie kontynuuje leczenia tego co było tylko zaczyna coś nowego.
Stomatologia jest w tym temacie specyficzna..
I dlatego pkt 2 też traktuję jako nowe leczenie bo leczone będą kolejne zęby.

Ja to widzę tak - zapisuje się do stomatologa na wizytę, nie zostaje przyjęty w dniu zgłoszenia, dostaję jakiś termin - jest zapis do kolejki.
Przychodzę na wizytę, lekarz zaczyna leczyć zęba/zęby i wyznacza kolejny termin na kontynuację TEGO leczenia - ten kolejny termin nie idzie do kolejki.
Przychodzę na tą kolejna jedną czy kilka wizyt, żeby zakończyć to leczenie i lekarz uznaje, że ten ząbek jest już ok. Kolejne czekają jednak do zrobienia i jest ustalany termin ich leczenia i ja bym ten kolejny termin (NOWE leczenie) wpisał do kolejki!
Ale jak już pisałem powyżej.. stomatologia jest specyficzna i można na to różnie patrzeć i uznać, że leczenie wszystkich zębów to jest jedno leczenie.. Jednoznacznej wykładni chyba nigdzie w tym temacie nie ma!

EDIT: dopiero teraz przeczytałem artykuł który Maciek przytoczył i widzę, że jednak "po mojemu" niektórzy myślą ;-)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2015, 10:09:42 am wysłana przez PiotrSz »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 662
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3152 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]