collapse

Reklama

Autor Wątek: koincydencje świadczeń  (Przeczytany 20414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
Odp: koincydencje świadczeń
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 12, 2013, 14:09:58 pm »
Na SZOI
Edward z Kętrzyna

Offline former-employee

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 12, 2013, 20:57:19 pm »
Na SZOI

Z tym jest pewien kłopot, bo Oddziały Wojewódzkie NFZ są podzielone na 2 rodzaje: jedni widzą to na SZOI, drudzy nie widzą

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 12, 2013, 21:01:01 pm »
Trzeba przenieść się do oddziału, który SZOI daje :) Tam to nawet da sie zobaczyć jakie to świadczenia powiązane są.

Offline former-employee

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 12, 2013, 21:06:18 pm »
U nas takie pisma wysyła fundusz wiec co to za różnica?

W zeszłym roku to nawet działało ale w tym zaczęło dopiero niedawno a i to chyba nie do końca bo..
Ostatnio miałem przypadek, że zadzwonili do nas z dużego szpitala w Krakowie ze mają z nami koincydencję. Ja akurat kilka dni wcześniej sprzątnąłem wszystko co było na portalu (nawet bez wezwania z drugiej strony jak była ewidentnie "nasza wina") i było czysto. No ale mówią mi z Krakowa, że dalej jest z nimi koincydencja..
Na portalu mam czysto, na ISI czysto.. Podesłał mi więc na maila screena z ich wejścia na ISI i tam w koincydencji rzeczywiście widniejemy z jednym POZem. Sprawdziłem tą pozycję u mnie na portalu - potwierdzona poprawnie. Nosz ku^$%.

W takiej sytuacji ów drugi świadczeniodawca musi poprosić NFZ o założenie nowej sesji na jego raporcie. Wówczas procedura detekcyjna sprawdzi na nowo jego pozycje rozliczeniowe. Jeśli u Ciebie nie będzie to sprawozdane, to błąd nie pojawi się. Nie działa to z automatu, tj. Ty usuwasz a u nich samo znika. Nie, musi być ponowna weryfikacja ich raprotu.

Niektóre OW mają pewnego rodzaju sprawdzenia co miesiąc, algorytm wybiera im raporty do ponownego zweryfikowania z uwagi na możliwość usunięcia świadczeń powodujących koincydencje. Robi się to raz w miesiącu i działa bardzo sprawnie. Jeśli zaś tenże OW tego nie robi, to pozostaje czekać do kolejnej wstecznej, wówczas na pewno, jeśli jedna ze stron usunęła świadczenie, błąd koincydencji zniknie.

Offline former-employee

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 12, 2013, 21:11:31 pm »
Jeśli nie ma to czemu mi odrzucono usługi położnej? Położna kłamała mnie że była u pacjentki? A może pacjentka wyszła do domu poczekała na położną i wróciła do szpitala?
Być może był to ostatni dzień - pacjentka wyszła może rano a w południe była u niej położna. Nie analizowaliśmy ani jednego przypadku. Powiedziałem położnej że w weryfikacji wstecznej NFZ odrzucił kilka wizyt z takiego powodu a ona, że być może pacjentki trafiały w danym dniu do szpitala a ona nie ma na to wpływu.
Skoro NFZ nie uznał mi wizyty u ginekologa ponieważ pacjentka w tym samym dniu poszła do innego ginekologa to dlaczego nie może nie uznać wizyty w pierwszym/ostatnim dniu pobytu w szpitalu?

Ale ok. Poszukam tych usuniętych wizyt i z ciekawości sprawdzę.

Trudno powiedzieć co miało na to wpływ. Logicznym byłoby takiego błędu nie zwracać, ale to już zależy od polityki danego OW. Dzień przyjścia i wyjścia podczas mojej pracy nie były zwracane z błędami. No chyba że np. pacjent leży na oddz. rehabilitacji, wychodzi i od razu idzie do lekarza rehabilitacji u tego samego świadczeniodawcy - to już gruba przesada i na takie coś nigdy nie było przyzwolenia.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 12, 2013, 21:47:28 pm »
Trudno powiedzieć co miało na to wpływ. Logicznym byłoby takiego błędu nie zwracać, ale to już zależy od polityki danego OW. Dzień przyjścia i wyjścia podczas mojej pracy nie były zwracane z błędami. No chyba że np. pacjent leży na oddz. rehabilitacji, wychodzi i od razu idzie do lekarza rehabilitacji u tego samego świadczeniodawcy - to już gruba przesada i na takie coś nigdy nie było przyzwolenia.

A co powiesz na przeszczep i w dniu wyjścia wizyta u psychiatry?

W takiej sytuacji ów drugi świadczeniodawca musi poprosić NFZ o założenie nowej sesji na jego raporcie. Wówczas procedura detekcyjna sprawdzi na nowo jego pozycje rozliczeniowe. Jeśli u Ciebie nie będzie to sprawozdane, to błąd nie pojawi się. Nie działa to z automatu, tj. Ty usuwasz a u nich samo znika. Nie, musi być ponowna weryfikacja ich raprotu.

Niektóre OW mają pewnego rodzaju sprawdzenia co miesiąc, algorytm wybiera im raporty do ponownego zweryfikowania z uwagi na możliwość usunięcia świadczeń powodujących koincydencje. Robi się to raz w miesiącu i działa bardzo sprawnie. Jeśli zaś tenże OW tego nie robi, to pozostaje czekać do kolejnej wstecznej, wówczas na pewno, jeśli jedna ze stron usunęła świadczenie, błąd koincydencji zniknie.

U nas co kwartał (albo i częściej) mam weryfikację wszystkich raportów. Z tym, że ja profilaktycznie co miesiąc wysyłam świadczenia z koincydencją do ponownej weryfikacji :) Chociaż czasami z automatu znikają błędy koincydencji.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 13, 2013, 07:45:40 am »
I ciąg dalszy:
http://www.rynekzdrowia.pl/Finanse-i-zarzadzanie/Malopolska-NFZ-zakwestionowal-540-porad-ambulatoryjnych,131347,1.html

Wymierzone kary są po prostu przerażające

14 poradniom specjalistycznym wymierzono kary o łącznej kwocie ponad 13 tys. zł. - Z nikim nie zerwaliśmy do tej pory umowy - mówiła Pulchna.

Z kolei podczas kontroli w placówkach podstawowej opieki zdrowotnej skupiono się na świadczeniach udzielanych pacjentom z chorobami układu krążenia lub cukrzycą, za które wypłacana jest potrójna stawka. Stwierdzono tam przypadki wypisywania recept na leki i zwolnień lekarskich dla osób, które były w tym czasie w szpitalu oraz wykazywanie porad dla osób, które u lekarza nie były. Kontrolerzy wymierzyli placówkom POZ kary o wartości łącznej 4 tys. zł.

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 13, 2013, 15:46:10 pm »
... Nie ważna jest wysokość kary tylko jej nieuchronność ... ;-)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 14, 2013, 07:32:20 am »
http://www.rynekzdrowia.pl/Finanse-i-zarzadzanie/NFZ-o-koincydencjach-bedziemy-obserwowac-kontrolowac-i-surowo-karac-recydywistow,131394,1.html

Kary po kontrolach NFZ za nakładanie się świadczeń medycznych w I kwartale 2013 r. wydają się niewielkie. Ale Fundusz zapowiada ponowne kontrole u ukaranych świadczeniodawców, a w razie kolejnych nieprawidłowości - dotkliwsze sankcje.

:)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 14, 2013, 11:57:06 am »
W 98 przypadkach pacjentom zwrócono poniesione koszty, w jednym przypadku płatnik rozwiązał umowę ze świadczeniodawcą.

To i tak że NFZ nie zażądał zwrotu swoich pieniędzy skoro pacjent zapłacił, tylko oddano pacjentowi :)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 14, 2013, 12:11:00 pm »
W podobnym tonie wypowiada się Marek Nowak, dyrektor Regionalnego Szpitala Specjalistycznego w Grudziądzu. W jego opinii cała para Funduszu idzie w demonstracyjny system zarządzania.

Co jak co Panie Dyrektorze ale biorąc pod uwagę sytuację jaka miała miejsce podczas wizytacji w nocnej i świątecznej opiece w Brodnicy zarządzanej przez Pana to ja się nie dziwię w jaką stronę idzie para Funduszu.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 14, 2013, 12:17:00 pm »
Co jak co Panie Dyrektorze ale biorąc pod uwagę sytuację jaka miała miejsce podczas wizytacji w nocnej i świątecznej opiece w Brodnicy zarządzanej przez Pana to ja się nie dziwię w jaką stronę idzie para Funduszu.

Oj tam, oj tam. Raz się przytrafiło i od razu wielkie halo ;)

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 14, 2013, 23:35:25 pm »
Masakracja jakaś qurwa >:(
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 547
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]