collapse

Reklama

Autor Wątek: eWUŚ [1]  (Przeczytany 141666 razy)

Offline Qba

• Ekspert
  • Pomógł? 3
  • Wielkopolski OW
Odp: eWUŚ
« Odpowiedź #180 dnia: Listopada 27, 2012, 07:16:17 am »
Witam. Nie miałem do eWuś konta i wyłączyłem opcje sprawdzania ubezpieczenia pacjentów. Teraz mam juz konto i chciałbym to ponownie włączyć jak to się robi ?

Offline dobie

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • Podlasie
« Odpowiedź #181 dnia: Listopada 27, 2012, 07:52:37 am »
moduł Admin/opcje

szukaj wg: EWUS_STATUS
zmień dla danego operatora na 1

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #182 dnia: Listopada 27, 2012, 08:07:06 am »
Jeszcze trochę i do zalogowania w ewuni trzeba będzie podać nr buta  ::)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #183 dnia: Listopada 27, 2012, 08:40:15 am »
Wie ktoś jak w przyszłym roku będzie można poradzić sobie z członkami rodziny osoby ubezpieczonej (np. dziećmi)?
Według nowego komunikatu SWIAD w przypadku dokumentu zgłoszeniowego do ZUS (ZCNA) wymagane jest podanie daty opłacenia ostatniej składki, ale jeśli osobą ubezpieczoną jest pracownik to dostaje jedynie RMUA gdzie nie ma podanej tej daty a jedynie okres za jaki obowiązuje.

EDIT: czy ktoś spotkał się z negatywną weryfikacją uprawnień w EWUŚ dzieci i młodzieży do 18 rż (obywateli Polski)? Czy jednak wszyscy są "na zielono"?
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2012, 09:03:01 am wysłana przez mpi »

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #184 dnia: Listopada 27, 2012, 10:20:26 am »
Mam taką trójkę dzieci mieszkają w Polsce , ojciec ubezpieczył w Norwegi w tym roku, rozliczane są na poświadczenie.
EWUś nie potwierdza ich ubezpieczenia.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #185 dnia: Listopada 27, 2012, 10:29:25 am »
Oczywiście, że nie potwierdza. Nie chcę się powtarzać ale dobra:

Ewuś potwierdza prawo do świadczeń tylko osób z podstawą "u".
Wszystkie inne podstawy ubezpieczenia (tam gdzie trzeba wpisać dane z papiera) będą na czerwono.

Nie wliczam tu braków w systemie ;)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #186 dnia: Listopada 27, 2012, 10:38:05 am »
Jesteś Paweł pewien? Przed chwilą sprawdziłem kilkanaście noworodków 2-3 miesięcznych, którzy dopiero co dostali PESEL (wszyscy na zielono) i myślisz że po pierwsze to tak szybko działa a po drugie wszyscy rodzice pamiętają o zgłoszeniu do ubezpieczenia?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #187 dnia: Listopada 27, 2012, 10:43:35 am »
Wszystkie dzieci są z ustawy ubezpieczone.
Jeżeli w danych Funduszu są dane o poswiadczeniu unijnym to pokaże na czerwono po to, żebyś papier wziął bo inaczej nie wyślesz im go z powrotem w celu rozliczenia.

Poszukaj w pps-ie dzieci, które mają informację/ostrzeżenie o innym statusie ubezpieczenia w cetralnym wykazie ubezpieczonych. Co ewunia pokazuje?

Robiłem niedawno listę takich dzieci dla stomatologa. Chyba z setka dzieci z takim komunikatem i wszystkie na zielono.
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2012, 10:45:33 am wysłana przez Paweł »

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #188 dnia: Listopada 27, 2012, 10:52:43 am »
Ja mam dzieci tylko w POZ i tu informacje o braku ubezpieczenia w przypadku dzieci do 18 roku życia nie są przez NFZ wykazywane.
Wszystkie dzieci z ustawy są uprawnione a to nie to samo co ubezpieczone. Generalnie EWUŚ to Elektroniczna Weryfikacja Uprawnień Świadczeniobiorców. CWU to Centralny Wykaz Ubezpieczonych.
Jest różnica pomiędzy uprawnionym a ubezpieczonym.

Ale nie w tym rzecz. Mnie martwiło jaki dokument wykazać dziecku które dopiero co otrzymało PESEL a w EWUŚ jeszcze jest na czerwono. Jeśli jednak wszystkie dzieci do 18 rż (z wyjątkiem "unijnych") są na zielono to problemu nie ma.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #189 dnia: Listopada 27, 2012, 13:53:02 pm »
Szanowni Państwo

Testowanie systemu Elektronicznej Weryfikacji Uprawnień
Świadczeniobiorców trwać będzie do końca 2012 roku.  Zachodniopomorski Oddział NFZ udostępnił w swojej siedzibie w Szczecinie, Delegaturze w Koszalinie oraz Punkcie Obsługi Ubezpieczonych w Pyrzycach stanowiska, przy których każdy zainteresowany może sprawdzić w eWUŚ, czy jest uprawniony do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. 
Aby umożliwić sprawdzenie się w eWUŚ jak największej liczbie osób, zapraszamy Państwa do udziału w akcji Przetestuj się w eWUŚ. Udział ten polega na sprawdzeniu po numerze PESEL statusu uprawnień każdej zainteresowanej osoby, która do Państwa w tym celu się zgłosi. Weryfikacja uprawnienia trwa kilka sekund i nie zakłóca pracy rejestracji medycznej. Wykaz podmiotów biorących udział w akcji będzie publikowany na stronie internetowej ZOW NFZ. Zachęcamy Państwa do udziału w tym przyjaznym dla pacjentów działaniu. Z góry dziękujemy za życzliwe przyjęcie naszego apelu.
Do dnia 24 listopada do Zachodniopomorskiego Oddziału NFZ wpłynęły 572 wnioski o dostęp do eWUŚ (na
1295 świadczeniodawców mających umowy z Funduszem) 

Haha

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #190 dnia: Listopada 27, 2012, 15:57:40 pm »
Dziś wyskoczył mi noworodek urodzony 29.10.2012 z własnym nr PESEL na czerwono i komunikat: "osoba nie zarejestrowana w EWUŚ" lub coś podobnego.

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #191 dnia: Listopada 27, 2012, 16:13:56 pm »
Szanowni Państwo

Testowanie systemu Elektronicznej Weryfikacji Uprawnień
<..>
Aby umożliwić sprawdzenie się w eWUŚ jak największej liczbie osób, zapraszamy Państwa do udziału w akcji Przetestuj się w eWUŚ. Udział ten polega na sprawdzeniu po numerze PESEL statusu uprawnień każdej zainteresowanej osoby, która do Państwa w tym celu się zgłosi. Weryfikacja uprawnienia trwa kilka sekund i nie zakłóca pracy rejestracji medycznej.
<..>
Haha

Jak takie dobre są to niech wystawią okienko do wpisania PESEL-a na swojej (OW) stronie WWW i po sprawie.
Jak pamiętam, w niedawnej przeszłości, niektóre OW udostępniały takie "okienka prawdy"

Offline zibi

• Super Specjalista
  • Pomógł? 14
  • Wielkopolski OW
« Odpowiedź #192 dnia: Listopada 28, 2012, 00:28:12 am »
Jesteś Paweł pewien? Przed chwilą sprawdziłem kilkanaście noworodków 2-3 miesięcznych, którzy dopiero co dostali PESEL (wszyscy na zielono) i myślisz że po pierwsze to tak szybko działa a po drugie wszyscy rodzice pamiętają o zgłoszeniu do ubezpieczenia?
do 6 miesiąca życia noworodka nie ma żadnej weryfikacji :) tego ludka

Offline zibi

• Super Specjalista
  • Pomógł? 14
  • Wielkopolski OW
« Odpowiedź #193 dnia: Listopada 28, 2012, 00:30:39 am »
Dziś wyskoczył mi noworodek urodzony 29.10.2012 z własnym nr PESEL na czerwono i komunikat: "osoba nie zarejestrowana w EWUŚ" lub coś podobnego.
kolejna nowinka poczekaj 1 miesiąc aż zrobią replikę CWU pod EWUSIa to może ci go zaliczy :)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #194 dnia: Listopada 28, 2012, 07:39:16 am »
do 6 miesiąca życia noworodka nie ma żadnej weryfikacji :) tego ludka

myślę że od 1 stycznia 2013 to już nie jest aktualne. Dlaczego?
ponieważ art.50 ust. 9 który kiedyś brzmiał tak:

Przepisów ust. 1?8 nie stosuje się do świadczeń opieki zdrowotnej udzielanych dzieciom do ukończenia 6. miesiąca życia.

teraz brzmi inaczej, a dodano art.50 ust. 14 o następującej treści:

W przypadku dzieci do ukończenia 3. miesiąca życia, które nie posiadają numeru PESEL, potwierdzenie, o którym mowa w ust. 3, następuje na pod-stawie numeru PESEL osoby obowiązanej do zgłoszenia dziecka do ubezpieczenia zdrowotnego.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 459
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9397 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3143 Wiadomości
09061303
3075 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2964 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]