collapse

Reklama

Autor Wątek: eWUŚ [1]  (Przeczytany 141649 razy)

Offline PiotrekL

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Odp: eWUŚ
« Odpowiedź #195 dnia: Listopada 28, 2012, 11:39:25 am »
A ja mam następujący problem z Ewusią i za cholerę nie wiem jak to rozwiązać. Utworzyłem administratora. Utworzyłem operatorów. Wszyscy mają odpowiednie uprawnienia (takie same) i niestety za cholerę na 3 nie mogę się zalogować. Na dwóch nie ma problemu. Wywala mi, że nieprawidłowy login lub hasło (w PPSie i na stronie Ewusi), a na szoi spokojnie się mogę zalogować z tych loginów i haseł. Ktoś wie o co chodzi? Bo ja już pomysłu nie mam  >:(

Offline dobie

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • Podlasie
« Odpowiedź #196 dnia: Listopada 28, 2012, 14:07:12 pm »
odpowiedz od Kamsoft na pytanie odnośnie eWUS-a:

Umożliwimy wczytanie plików "odpowiedzi" z eWUŚ - powstanie eksport+ import_ osobny format wymiany między poszczególnymi KS-PPS.

Także będzie możliwość prowadzenia poradni a potem wprowadzanie świadczeń w innej placówce.

W przypadku gdy nie będą Państwo mieli możliwości aby sprawdzić uprawnienia pacjentów w dniu wizyty należy podać dokument potwierdzający uprawnienie do świadczeń.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #197 dnia: Listopada 28, 2012, 14:20:40 pm »
Bardziej przydałaby się kolumna przy imporcie świadczeń z excela z miejscem na kod autoryzacji :P

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #198 dnia: Listopada 28, 2012, 20:17:23 pm »
Lubicie akacje?

Offline ekspert1

• Specjalista
  • Pomógł? 13
« Odpowiedź #199 dnia: Listopada 28, 2012, 20:21:10 pm »
co to za akacja? :)
Jeżeli pomogłem, kliknij 'Pomógł'.

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #200 dnia: Listopada 28, 2012, 20:22:57 pm »

Offline ekspert1

• Specjalista
  • Pomógł? 13
« Odpowiedź #201 dnia: Listopada 28, 2012, 20:28:17 pm »
a to ci dobre :D
Jeżeli pomogłem, kliknij 'Pomógł'.

Manioo SE

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: Listopada 30, 2012, 09:02:49 am »
do 6 miesiąca życia noworodka nie ma żadnej weryfikacji :) tego ludka

myślę że od 1 stycznia 2013 to już nie jest aktualne. Dlaczego?
ponieważ art.50 ust. 9 który kiedyś brzmiał tak:

Przepisów ust. 1?8 nie stosuje się do świadczeń opieki zdrowotnej udzielanych dzieciom do ukończenia 6. miesiąca życia.

teraz brzmi inaczej, a dodano art.50 ust. 14 o następującej treści:

W przypadku dzieci do ukończenia 3. miesiąca życia, które nie posiadają numeru PESEL, potwierdzenie, o którym mowa w ust. 3, następuje na pod-stawie numeru PESEL osoby obowiązanej do zgłoszenia dziecka do ubezpieczenia zdrowotnego.

ale ( jak na dziś ) wprowadzając swiadczenie dla dziecka bez pesel, pps informuje tylko o braku pesel i nie sprawdza pesel opiekuna

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #203 dnia: Listopada 30, 2012, 09:08:45 am »
Będzie sprawdzać :)

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #204 dnia: Listopada 30, 2012, 10:16:55 am »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #205 dnia: Listopada 30, 2012, 10:34:59 am »
Jest pomyłka w ulotce :)

Według stanu CWU na dzień 15.10.2013

Offline Monia

• Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #206 dnia: Listopada 30, 2012, 16:46:11 pm »
Macie szczęście,że poskładaliście wszystkie wnioski o e-wuś dużo wcześniej, ja już od tygodnia czekam na przyjęcie wniosku I fazy o e-wuś i nic ,wisi w SZOJ jako wysłany ,cisza,a dodzwonić się za nic nie mogę,nawet na nr telefonów podane w celu zadawania pytań w tym temacie.Po prost olewają,bo każą się zapoznawać z e-wuś , a niby jak mam tego dokonać!

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #207 dnia: Listopada 30, 2012, 17:24:58 pm »
Około tygodnia to trwało kiedyś i teraz też jakoś tyle.
Wczoraj zostały u mnie zatwierdzone ostatnie wnioski wysłane jakoś tydzień wcześniej. Administratora zatwierdzają teraz chyba szybciej przynajmniej wczorajsze wnioski miałem wczoraj i część dzisiaj zatwierdzonych.

Na razie nie masz co panikować - w samym KS-PPS nic skomplikowanego jeśli używasz modułu ROZLICZENIA lub WIZYTA to program automatycznie sprawdza uprawnienie. Mnie tylko ciekawi jak będzie wyglądać wprowadzanie dokumentów uprawniających w przypadku kiedy z EWUŚ pojawi się czerwony komunikat.
Mam nadzieję że to będzie przed końcem roku na tyle długo żebym wszystkich zdążył nauczyć.

A przy okazji: słyszałem że w naszej delegaturze informują że wystarczy pacjenta sprawdzić w EWUŚ w dniu udzielenia wizyty i w NFZ będą wiedzieć czy pacjent ma uprawnienie czy nie. Nic nie wspominają (bo skąd mają wiedzieć?) że takie potwierdzenie musi być przesłane razem z usługą raportem statystycznym.

Oj czuję że zaboli pod koniec stycznia/na początku lutego niektórych...
« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2012, 17:27:01 pm wysłana przez mpi »

Offline Monia

• Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #208 dnia: Listopada 30, 2012, 17:38:49 pm »
Nie ogarniam tego, wiem ,że w 2013 będę musiała sprawdzać ubezp. pacjentów w e-wuś w dniu przyjecia,ale czy będę mogła pacjentów i procedury w ksppsie wprowadzać tak jak do tej pory,pod koniec tygodnia za minony tydzień,czy będę musiała wpisywać wszystko na bieżąco w kspps( stomatologia).

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #209 dnia: Listopada 30, 2012, 17:45:18 pm »
Nie ogarniam tego, wiem ,że w 2013 będę musiała sprawdzać ubezp. pacjentów w e-wuś w dniu przyjecia,ale czy będę mogła pacjentów i procedury w ksppsie wprowadzać tak jak do tej pory,pod koniec tygodnia za minony tydzień,czy będę musiała wpisywać wszystko na bieżąco w kspps( stomatologia).

Opcje są trzy (co najmniej)
1. Jeżeli PPS będzie przechowywał historię sprawdzeń statusu ubezpieczenia i do tego kod autoryzacji to wystarczy w dniu wizyty w PPSie sprawdzić uprawnienie w eWUŚ a potem jak będziesz kiedyś wpisywać wizytę to je dołączyć.
2. Jeżeli nie będzie historii w PPSie to w dniu wizyty sprawdzasz uprawnienie przez Portal eWUŚ i drukujesz albo spisujesz kod autoryzacji który potem wpisujesz w odpowiednią rubryczkę w PPSie w czasie wpisywania świadczenia.
3. Odmiana pkt 2 czyli z Portalu eWUŚ nie drukujesz potwierdzenia z kodem autoryzacji tylko ściągasz sobie plik XML z tym kodem który potem w trakcie wpisywania świadczenia do PPSa importujesz do programu (ma być podobno taka opcja)

pozdrawiam

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 446
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9397 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3143 Wiadomości
09061303
3075 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2964 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]