collapse

Reklama

Autor Wątek: zgony - weryfikacja wsteczna - lekarz  (Przeczytany 19273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mmila13

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 3
zgony - weryfikacja wsteczna - lekarz
« dnia: Lipca 31, 2011, 19:12:37 pm »
Wielkopolski nfz przeprowadził weryfikację wsteczną zgonów za rok 2010. Pobrałam z Szoi zwrotki do deklaracji i po wczytaniu mam szablony na nowe rachunki o niższej wartości niż wystawione - czy teraz wystawiam nowe - czy korekty do poprzednich na różnicę kwot? Lekarz zadał mi pytanie kiedy ma wypisywać pacjentów z listy i szczerze mówiąc nie znalazłam odpowiedzi. Wypisywaliśmy zawsze pacjentów w miesiącu, kiedy dostaliśmy informację z nfz - więc wszyscy są wypisani, ale w zwrotkach są pacjenci 2 miesiące wcześniej - trochę to zakręcone więc podam dokładnie - pacjent został wypisany po informacji w marcu 2010, a teraz otrzymałam zwrotkę, że powinien być wypisany już w styczniu, skąd lekarz ma wiedzieć, kiedy pacjent umarł tego nie wiem...

Manioo SE

• Gość
Odp: zgony - weryfikacja wsteczna - lekarz
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 31, 2011, 19:19:29 pm »
wystawiamy korekty
lekarz / pielegniarka nie musi wiedzieć o każdym zgonie, bo pacjent może umrzeć gdzie chce a rodzina nie ma obowiązku wszystkim to zgłaszać,
więc są wsteczne weryfikacje na podstawie danych z MSWiA

a temat też juz jest na forum http://forumpps.pl/index.php?topic=4492.msg25249#msg25249

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 31, 2011, 19:33:20 pm »
Rodzina zgłaszać obowiązku nie ma, ale kartę zgonu to już każdy chyba załatwia. No chyba, że jak w Grecji emeryturka dalej leci :P
Po prostu Fundusz dostaje bazę z MSWiA z opóźnieniem.

Offline mmila13

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 31, 2011, 19:37:21 pm »
czyli szablony na rachunki mnie interesują tylko pod kątem kwoty, którą muszę odjąć od rachunku pierwotnego - a korektę wystawiam ręcznie - bardzo dziękuję za pomoc

Manioo SE

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 31, 2011, 20:18:01 pm »
Rodzina zgłaszać obowiązku nie ma, ale kartę zgonu to już każdy chyba załatwia.

tylko że pacjent, jak to człowiek, czasem skończy  gdzieś w Polsce u rodziny lub w szpitalu

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 01, 2011, 12:50:27 pm »
Czy ktoś z K-P OW NFZ też miał przeprowadzaną weryfikację wsteczną zgonów za 2010 rok (dotyczy list POZ)? Ja nic u siebie nie widzę a poza tym to czy ja mam jakiś obowiązek sprawdzać czy ktoś mi udostępnił jakieś nowe raporty za poprzednie lata? Dodam, że powiadomienia mailowe, które niby SZOI powinien wysyłać nie działają.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 01, 2011, 14:11:16 pm »
Czy ktoś z K-P OW NFZ też miał przeprowadzaną weryfikację wsteczną zgonów za 2010 rok (dotyczy list POZ)? Ja nic u siebie nie widzę a poza tym to czy ja mam jakiś obowiązek sprawdzać czy ktoś mi udostępnił jakieś nowe raporty za poprzednie lata? Dodam, że powiadomienia mailowe, które niby SZOI powinien wysyłać nie działają.

nie wiem jak to u Was moze wygladac ale ja dostalem po prostu "szablony" do korekty tak jak normalne z weryfikacji aktualnych list POZ
pewnego dnia przyszly sobie razem z innymi zwrotkami

pozdrawiam

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 01, 2011, 15:08:27 pm »

nie wiem jak to u Was moze wygladac ale ja dostalem po prostu "szablony" do korekty tak jak normalne z weryfikacji aktualnych list POZ
pewnego dnia przyszly sobie razem z innymi zwrotkami

pozdrawiam
U nas tez takie przyszły, tylko że w tym przypadku służą one jako "podpowiedź" do ręcznego stworzenia właściwej korekty bo zawierają wartośc skorygowane , a nie do skorygowania.

ja to robiłem tak, że wczytywałem te nowe raporty (Z_WDP) do PPS-a - dawałem na podgląd , uruchamiałem drugą instancję PPS-a i tam sobie tworzyłem ręcznie korektę kopiując
dane z tej pierwszej.

(jak zwykle DOW NFZ był prekursorem korekt 'zgonowych" w NFZ  8)  )

Offline Osti

• Sponsorzy Forum
  • Zaawansowany
  • Pomógł? 0
  • Wlkp
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 01, 2011, 19:03:58 pm »
W Wlkp oprócz ponownych raportów na SZOI przyszły zawiadomienia listem poleconym za pośrednictwem Poczty Polskiej.

Offline Patrycja

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 01, 2011, 19:15:06 pm »
"Zawiadomienie"  to jest delikatne określenie.
To jest  raczej wezwanie do skorygowania faktur i zwrotu niezasadnie pobranych kwot "pod rygorem wszczęcia procedury windykacyjnej".

W Wielkopolsce OW NFZ nie potrąca sobie sam tych kwot, trzeba je zwrócić samemu w terminie 14 dni.

Mam wrażenie, że lekarze rodzinni bardzo podpadli ostatnio, bo różnorakich weryfikacji i korekt było już wiele, ale w takim tonie nikt się do świadczeniodawców nie zwracał. I nie wysyłali pism listem poleconym.... (to chyba podpada pod niegospodarność, skoro mają SZOI do komunikacji, a wysyłają setki pism w pocztą...)
Pozdrawiam,

Patrycja

Offline Kasia

• Sponsorzy Forum
  • Początkujący
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 01, 2011, 19:45:05 pm »
3 razy musiałam poprawiać 6 korekt POZ za 2010r na ogólną kwotę ok. 8 zł. Poszła na to 1/4 ryzy papieru - to jest paranoja. Podpowiedziano mi w Funduszu aby wystąpić o obciążenie notami. ;D

Offline Tomek R

• Super Specjalista
  • Pomógł? 43
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 01, 2011, 23:13:38 pm »
Skorygowałem w jednej mojej przychodni 2010 rok na -3400.00 PLN, więc koszty poleconych w WOW NFZ już pewnie się wróciły. ;D
Pozdrawiam!

Offline Grzegorz0101

• Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 03, 2011, 18:32:02 pm »
"Zawiadomienie"  to jest delikatne określenie.
To jest  raczej wezwanie do skorygowania faktur i zwrotu niezasadnie pobranych kwot "pod rygorem wszczęcia procedury windykacyjnej".

W Wielkopolsce OW NFZ nie potrąca sobie sam tych kwot, trzeba je zwrócić samemu w terminie 14 dni.

Mam wrażenie, że lekarze rodzinni bardzo podpadli ostatnio, bo różnorakich weryfikacji i korekt było już wiele, ale w takim tonie nikt się do świadczeniodawców nie zwracał. I nie wysyłali pism listem poleconym.... (to chyba podpada pod niegospodarność, skoro mają SZOI do komunikacji, a wysyłają setki pism w pocztą...)

Jestem ciekawy ile to lekarze POZ mieli roznorakich weryfikacji i korekt w Wielkopolsce wczesniej, bo ja jakos o takowych nie slyszalem. Hmm teraz dopiero sie zaczelo z tymi zgonami i noworodkami z 2010 roku i w sumie sa to chyba pierwsze korekty w tym roku. Co do pisma, ktore przyszlo Bozena Janicka (Prezes PPOZ) poinformowala wczoraj, ze "ustaliłam z Dyr E Wąsik-  nie przelewać pieniędzy za te zgony na wskazne w piśmie WOW NFZ konto  - będzie dokonane rozliczenie z bieżących środków przez WOW NFZ po przesłanych korektach w kolejnym miesiącu".

Offline Moni

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 03, 2011, 18:59:41 pm »
Sprawdziłam i u mnie ( również Kuj-Pom ) także nic, żadnej weryfikacji wstecznej deklaracji. Przy wystawianiu rachunków za lipiec również żadnych szablonów korekt nie było. Pozdrawiam.
Moni

Offline Patrycja

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 03, 2011, 19:12:18 pm »
W zasadzie co roku jest korygowany styczeń, bo nie zdążą przeprowdzić weryfikacji list lub nie wszyscy świadczeniodawcy przekazują z opóźnieniem listy. Były też weryfikacje typu "nie otrzymaliśmy danych o zgonach z mswia więc weryfikacja będzie w terminie późniejszym".
Być może przy małych praktykach te weryfikacje nic nie zmieniają i nie trzeba nic robić. Przy większych praktykach takie weryfikacje zawsze coś wyłapią, choćby chodziło o jednego czy dwóch pacjentów i małą kwotę. Ale zawsze był to tylko komunikat na SZOI żeby zrobić korekty.
Co jakiś czas są też wstecznie weryfikowane świadczenia nierozliczane kapitacyjnie - np. pod względem ubezpieczenia- tu też trzeba poprawiać, wyjaśniać lub korygować. W poz ma to mniejsze znaczenie, ale też sytaucje takie się zdarzają.

Co do informacji od Bożeny Janickiej, to oczywiście jest to dobra wiadomość, ale nie wszyscy są w Porozumieniu i mają świadomość, że p. Janicka coś ustaliła z NFZ.  Skąd ma się ta reszta dowiedzieć? Przecież niektórzy mogli już wczoraj zrobić przelew...
Pozdrawiam,

Patrycja

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 427
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9397 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3143 Wiadomości
09061303
3075 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2964 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]