collapse

Reklama

Autor Wątek: weryfikacja dodatkowa za II półrocze 2010  (Przeczytany 21137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
Odp: weryfikacja dodatkowa za II półrocze 2010
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 05, 2011, 00:37:56 am »
Nie osłabiam, outlooków i innych programów nie używam od bardzo dawna. Mam skrzynki na komercyjnych serwerach o dużej pojemności i często trzymam tam wiele potrzebnych rzeczy a do nich potrzebuję dostawać się z różnych komputerów więc najłatwiej i najsprawniej jest mi korzystać w taki a nie inny sposób.

A czy te alerty powiadomią mnie jak jakiś raport zostanie zweryfikowany?

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
  • Warmińsko - Mazurski OW
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 05, 2011, 00:56:23 am »
powiadamiają jak jest udostępniony....i jak aneks czy umowa do pobrania
Pozdrawiam

Piotr

Offline Monia

• Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 05, 2011, 01:37:27 am »
NFZ to państwo w państwie , współpraca z nim to koszmar,wysłałam skorygowane raporty stat. za 2010 i nic więcej nie zdziałam ,muszę wnioskować o odblokowanie umowy 2010,ale gdzie znależc ten wniosek , chyba popełnię harakiri, albo lepiej rzucę medycynę i zacznę hodować strusie, trzymam się tylko dzięki Wam Drodzy Forumpowicze, czy ktoś wie gdzie można znależć ten durny wniosek?

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 05, 2011, 07:12:22 am »
Ja w Kujawsko-Pomorskim od samego początku mam ustawione alerty i nigdy żadnego nie otrzymałem. Wniosek z tego taki, że nigdy nie działały i nadal nie działają.

mpi, nic nie stoi na przeszkodzie korzystania z klientów pocztowych i jednocześnie mieć dostęp do wiadomości z różnych miejsc. Skoro masz skrzynki na serwerach komercyjnych to zapewne udostępniają one IMAP dzięki, któremu to wszystko jest możliwe a do tego bardzo wygodne. Sam dostaję się do swoich skrzynek poprzez outlooka na laptopie, webmail na różnych kontach, a najczęściej sprawdzam pocztę na komórce (polecam). Korzystając z każdej opcji mam dostęp do wszystkiego.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline LilkaD

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 05, 2011, 07:48:47 am »
Ja, nie mogę rozliczyć II półrocza 2010, bo NFZ uwolnił mi VII, a ugodę wrzucili w XII. Pisałam wnisek o uwolnienie XII i czekam już tydzień.
Pozdrawiam!
W załączniku wniosek z MOW NFZ.
Pozdrawiam.

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 05, 2011, 08:02:50 am »
Ja, nie mogę rozliczyć II półrocza 2010, bo NFZ uwolnił mi VII, a ugodę wrzucili w XII. Pisałam wnisek o uwolnienie XII i czekam już tydzień.
Pozdrawiam!

Czegoś tu nie rozumiem, domyślam się że w głównej umowie za 2010 masz nadwykonanie w lipcu to do czego jest Ci potrzebne odblokowanie grudnia? Przepinasz świadczenia potwierdzone do ugody ślesz swx, po zweryfikowaniu rozliczeniowy lipiec-grudzień  (ewentualnie żądanie rozliczenia w nowym modelu) i rachunek.
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2011, 08:17:07 am wysłana przez maciek777 »
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 05, 2011, 09:40:49 am »
maciek777 - nie do końca jest tak jak piszesz. Jeśli LilkaD nie miała nadwykonania w grudniu a np. w lipcu i sierpniu to nawet jak podczas tworzenia rozliczeniowego w KS-PPS wybierze okres lipiec-grudzień to dla systemu NFZ i tak będzie widoczny jako lipiec-sierpień.

Ja już to przerabiałem kilka lat temu. Miałem nadwykoanania na początku roku a w aneksie zwiększyli mi limit w grudniu. Żebym miał chociaż jeden punkt w grudniu nadwykonania to ok. Ale niestety nie miałem. I wracał mi rozliczeniowy z błędami "przekoroczenie limitu...". Pani w NFZ kazała mi próbować dalej. Jak spytałem ile razy mam próbować i czy mam liczyć że po kilku razach komputer się zlituje i mi zatwierdzi to się obraziła i nie chciała więcej ze mną rozmaiwać. Powiedziała jedynie że to ja coś źle robię...

Michał - oczywiście, że można ale... jest to następny program odpalony i pracujący w tle. Za dużo ich mam. A jeśli mam go odpalać co jakiś czas w celu sprawdzenia poczty to równie dobrze mogę wejść przez przeglądarkę na pocztę i sprawdzić.

A poza tym widzicie panie i panowie - Michał twierdzi, że u nas powiadomienia nie działają. Ekert pisze, że dostaje zdublowane powiadomienia (nie wyobrażam sobie takiej sytuacji gdymi miał dla wszystkich swoich świadczeniodawców ustawione powiadomienia).
Jednym słowem są one do dupy. Nawet gdyby działały to uważam, że osoby podejmujące decyzję o ponownej weryfikacji a następnie po 4-7 dniach o blokowaniu umów nie sugerowały się tym, że są powiadomienia tylko po prostu... nazwę to tak: mają mniejszą od przeciętnej wyobraźnię.
Znając życie domyślam się co nastąpi za jakiś czas: załóżmy, że w całym OW jest 100 świadczeniodawców a 50 musi zrobić korekty za 2010 rok. Do NFZ wpłynie 49 wniosków o odblokowanie umów i przy odblokowywaniu 49 umowy (jak już zostanie tylko jeden świadceniodawca) do jakiegoś urzędnika dotrze, że chyba pospieszyli się trochę i wydadzą komunikat, że odblokują umowy dla wszystkich.
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2011, 09:42:29 am wysłana przez mpi »

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 05, 2011, 10:18:04 am »
maciek777 - nie do końca jest tak jak piszesz. Jeśli LilkaD nie miała nadwykonania w grudniu a np. w lipcu i sierpniu to nawet jak podczas tworzenia rozliczeniowego w KS-PPS wybierze okres lipiec-grudzień to dla systemu NFZ i tak będzie widoczny jako lipiec-sierpień.

Ja już to przerabiałem kilka lat temu. Miałem nadwykoanania na początku roku a w aneksie zwiększyli mi limit w grudniu. Żebym miał chociaż jeden punkt w grudniu nadwykonania to ok. Ale niestety nie miałem. I wracał mi rozliczeniowy z błędami "przekoroczenie limitu...". Pani w NFZ kazała mi próbować dalej. Jak spytałem ile razy mam próbować i czy mam liczyć że po kilku razach komputer się zlituje i mi zatwierdzi to się obraziła i nie chciała więcej ze mną rozmaiwać. Powiedziała jedynie że to ja coś źle robię...

Ja swoje ugody będę robił dopiero w poniedziałek i tak sobie myślę, że też mam nadwykonanie w zakresie REH w lipcu i sierpniu a ugoda jest na grudzień i jeśli jest tak jak piszesz mpi to mniemam, że NFZ zdawał sobie z tego sprawę mając takie przypadki w przeszłości, więc ja się pytam po jaką cho... nie odblokowali od razu odgórnie umów za okres 7-12? Paranoja  >:(. No chyba że oni się tam nudzą  i tylko czekają na wnioski od świadczeniodawców o odblokowanie umów, to by tłumaczyło sprawę.  :o
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 05, 2011, 10:38:39 am »
Tylko pisząc u ugodzie niektórzy mają na myśli ugodę - czyli nową umowę a inni zwiększenie limitu w podstawowej umowie - czyli aneks.

W poprzenim poście opisałem przypadek zwiększenia limitu - czyli aneksu. Jeśli piszesz o ugodzie w sensie nowej umowy UGD to w tej podstawowej z 2010 roku potrzebujesz w zasadzie odblokowanie jedynie w celu usunięcia z niej nadwykonania w lipcu i sierpniu (więc tylko okres lipiec-sierpień) a następnie przepinasz je do drugiej umowy (UGD).
Jeśli jednak masz aneks zwiększający limit w grudniu to myślę, że będzie trzeba prosić o odblokowanie.
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2011, 10:52:50 am wysłana przez mpi »

Offline LilkaD

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 05, 2011, 11:35:18 am »
To się nazywa "błędne koło"!
Raprt rozliczeniowy za VII-XII NFZ zwyczajnie odrzuca, bo VIII-XII zablokowany. Raport za VII NFZ weryfikuje negatywnie, bo brak limitu.
Przepraszam za uproszczenia, piszę z pamięci, bo NFZ ma przerwę techniczną.
Pozdrawiam.

Offline gringo

• Ekspert
  • Pomógł? 22
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 05, 2011, 12:24:15 pm »
A najbardziej mnie wk****a, że np. o ponownej weryfikacji list POZ to mało się nie wściekli tak informowali - na stronie, na SZOI i nawet do każdego pisma rozsyłali.
A tutaj nie dość że nic nie powiedzieli to jeszcze po 4 dniach bezczelnie piszą, że nie wszyscy dokonali stosownych korekt.

Ehhhhhh przy tak sprawnie działających urzędnikach to nasze państwo kiedyś pi***nie z wielkim hukiem..

Paweł mam jedną skrzynkę firmową, jedną prywatną i jedną do głupot. Te dwie pierwsze nie zawsze sprawdzam codziennie a tą trzecią to może co 2-3 tygodnie. Jak mam czwartą zakładać to wolałbym już na SZOI się logować.
Przecież to nie problem umieszczać komunikaty na stronie oddziału gdzie w sposób szybki bez logowania można codziennie spojrzeć czy nie ma czegoś istotnego.

Mocne słowa, ale trafiają w sedno sprawy.
Ja tylko czekam, aż pojawi się jakiś pozew zbiorowy od świadczeniodawców na praktyki monopolisty...
W końcu podobno żyjemy w Państwie Prawa ?!
Wszyscy żyjemy i obracamy się w tym systemie i jakoś się nauczyliśmy z tym koegzystować, ale czasami, jak
obserwuję to wszystko, to chyba dochodzimy do granicy wytrzymałości i wyrasta nam państwo w państwie.
Przepraszamy. Taras widokowy nieczynny. Najbliższy czynny taras widokowy dla odprowadzających we Wrocławiu!

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 05, 2011, 13:17:15 pm »
Ja tylko czekam, aż pojawi się jakiś pozew zbiorowy od świadczeniodawców na praktyki monopolisty...

trochę zeszliśmy z właściwego tematu, ale według mnie to nigdy coś takiego nie powstanie. NFZ teoretycznie stoi na straży publicznych pieniędzy w służbie zdrowia i wszelkie jego działania miają być nastawione na dobro pacjenta. Oni mówią wprost: " nikt nie zmusza lekarza do zawierania kontraktu. Jeśli się nie podobają warunki, lekarz może przyjmować sobie pacjentów prywatnie bez umowy z NFZ."
Nawet gdyby taką postawą doprowadzili do tego, że nikt nie chce zawierać kontraktów to i tak nie jest to wina NFZ. Przecież ta instytucja i zatrudnieni w niej urzędnicy pilnują tylko prawidłowego realizowania umów zgodnie z zasadami wytyczonymi przez MZ.
Już raz poruszałem ten temat tutaj na forum: czy ktoś z Łódzkiego NFZ wie czy zostali ukarani urzędnicy w związku z procesem sądowym dotyczącym kontroli deklaracji? Samo Ministerstwo wystosowało do Prezesa NFZ pismo:
"(...)Podejmowane przez pracowników Łódzkiego Oddziału NFZ działania (...) naraziły na szwank finanse Oddziału i zmusiły jednego ze świadczeniodawców do trwającego blisko dwa lata dochodzenia jego słusznych praw przed sądem(...) Zwracam się do Pana Prezesa o bezzwłoczne zbadanie sytuacji i ukaranie osób, które przyczyniły się do jej powstania. Mam nadzieję, że kroki podjęte przez Pana Prezesa pozwolą w sposób ostateczny zabezpieczyć przed powtórzeniem w przyszłości takich sytuacji."

Czy urzędnicy zostali ukarani? Wątpię, ponieważ teoretycznie "stali na straży publicznych pieniędzy" i działali według nich samych w dobrej wierze.
A za głupotę i brak dobrych chęci niestety się nie karze.
Jednym słowem - cokolwiek wymyśli urzędnik to jest to nasz problem a my co najwyżej możemy sobie bezsilnie tupać nóżkami...
Moim zdaniem w pewnym momencie może dojść do takiej sytuacji, że do dobrego specjalisty będziemy musieli udawać się prywatnie nie dlatego bo na NFZ są długie kolejki, ale dlatego, że ten specjelista będzie miał w d**** kontrakt i użeranie się z NFZ.

Offline Moni

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 05, 2011, 18:43:53 pm »
Przeczytałam cały wątek i nie dziwi mnie ani trochę Twoje wk.... mpi na to wszystko. U mnie pojawiały się stopniowo kolejne zwrotne po ponownej weryfikacji i nie wiadomo było co z tym robić, a że nadgorliwość gorsza od faszyzmu poczekałam aż sytuacja rozwinie się sama. Wczoraj wchodzę i mało się nie przewróciłam. Nikt nie poinformował nas o wymaganych korektach ani o terminie, do którego mają zostać dokonane, a do blokowania umów pierwsi. Kur.. I chyba nikt nie zwrócił uwagi na to, że świadczeniodawcy mogli złożyć już zeznanie podatkowe za zeszły rok. Im dłużej pracuje z NFZ tym bezmyślność ludzka dobija mnie coraz bardziej. A wystarczyło by trochę ruszyć głową bo teraz nie wiem czy ze sobą walczymy czy współpracujemy? Skoro ktoś wycina nam taki numer bez żadnej informacji i żadnego uprzedzenia? Mam oczywiście na myśli zablokowanie umów, weryfikacja wsteczna jak najbardziej ale jakaś informacja na ten temat powinna się znaleźć na SZOI. Jedno jest pewne, nie pozostanie to bez echa. A nam mpi pozostanie chyba tylko napisać  podanie do szanownego Oddziału i cierpliwie czekać. Szkoda Twoich nerwów. Pozdrawiam.
Moni

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 05, 2011, 18:47:39 pm »
To się nazywa "błędne koło"!
Raprt rozliczeniowy za VII-XII NFZ zwyczajnie odrzuca, bo VIII-XII zablokowany. Raport za VII NFZ weryfikuje negatywnie, bo brak limitu.
Przepraszam za uproszczenia, piszę z pamięci, bo NFZ ma przerwę techniczną.

Trochę to dla mnie dziwne, gdyż jak dla mnie blokada obowiązuje raporty statystyczne. Natomiast rozliczeniowe wysyłać można cały czas. Przynajmniej u nas tak jest.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 05, 2011, 18:51:38 pm »
Nie osłabiam, outlooków i innych programów nie używam od bardzo dawna. Mam skrzynki na komercyjnych serwerach o dużej pojemności i często trzymam tam wiele potrzebnych rzeczy a do nich potrzebuję dostawać się z różnych komputerów więc najłatwiej i najsprawniej jest mi korzystać w taki a nie inny sposób.

Przciecież w Outlooku zaznaczasz, żeby usuwał pliki z serwera dopiero jak je w nim usuniesz, więc możesz dalej trzymać te swoje ważne rzeczy.:)

czy te alerty powiadomią mnie jak jakiś raport zostanie zweryfikowany?

Alerty powiadamiają o wszystkim co się dzieje na SZOI.

Michał spróbuj usunąć adres mailowy z alertów i dodać go ponownie. Do mnie np. alerty zawsze przychodziły a do innych osób wiem, że nie chciały.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 543
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]