Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
darmowy Oracle XE też posiada swoje ograniczenia co do wielkości bazy(ok. 3-4 gb).
Minusem może być to, że kopii bezpieczeństwa nie zaleca się robić z programu, nie jest też idealnym robienie tego standardowym backupem oraclowym. Dobrze dorwać skrypciki robiące kopie do danego katalogu, najlepiej jeszcze zipujące; można je dodać do zaplanowanych zadań, by kopia robiła się w nocy + ewentualnie na inny nośnik/komputer. Zalecam zapoznanie się z programem Cobian.
PS. przejście z frb na orcl wymaga haseł ze strony Kamsoftu.
PS2. przejście frb na orcl przy bazie ok. 1,5gb trwa na średniej klasy sprzęcie jakieś 48h
Jaka jest cena pełnej wersji oracle bo coś nie mogę znaleźć nic w google sensownego.
U mnie baza firebirda ma 2,5GB i działa to bardzo dobrze. Nie wiem jak możecie mieć problemy przy 1,5GB.j00ls ile masz stanowisk? u mnie 20 i na serwerze cała masa innych usług. Zero problemów.
Moim zdaniem masz bardzo stary i wolny procesor i dlatego są problemy z obciążeniem. Policz sobie jak znajdziesz cenę oracle czy nie taniej i lepiej jest zmienić serwer na coś nawet na bazie peceta w obudowie serwerowej. Dyski 80GB masz też stare i wolne. To może powodować problemy. Mi nigdy nie rozłączył się żaden klient. Używam i7 + dwa dyski ssd w raid 0 do tego dyski tradycyjne w raid 1 na backup. Active directory, sharepoint, exchange, różniste programy symfonia na serwerze. System to windows 2003.
CAL jest dla użytkowników logujących się do AD. Jeśli tego nie użyjesz bo masz xp home to wystarczy Ci windows 2008 standard.
BTW to windows server nie sprawdza w żaden sposób liczby wpisanych licencji na użytkownika czy też i sprzęt.
Sprawdź sobie najpierw na trialu czy rozwiązuje to Twoje problemy. http://www.microsoft.com/windowsserver2008/en/us/trial-software.aspx
Jeśli zamierzasz mieć oracla w przyszłości, to na dzień dzisiejszy nie kupuj Win 2008 R2 64-bit. Oracle pod tym nie chodzi, to oficjalna informacja z obu firm.
Co do błędów, to było tam coś z privilage, czyli uprawnieniami. Warto udostępnić KS także w rejestrze,
dodatkowo z BDEAdmin ustaw blob size i blobs to cache na minimum 1024. Wiem, że ma to znaczenie przy większych bazach frirebirdowych w KSAPW. Jak jeszcze coś sobie skojarze z takich "dziwnych" ustawień, to dam znać.
licencjonowanie M$ jest tak poronione ze sami go czasem nie potrafia zinterpretowac ..ale odpowiedz ktora mialem na to pytanie byla taka ze wszystko co sie laczy do Windows Servera musi miec pokrycie w CALu ..wiec nawet jak nie bedzie AD to bedzie chociazby udostepnianie plikow (katalog instalacyjny PPSa w celu aktualizacji softu na klientach)
j00ls ile masz stanowisk? u mnie 20 i na serwerze cała masa innych usług. Zero problemów.
Konzik - dzięki za pliczek, niestety nie zadziałał jak trzeba.
symfonia na serwerze.