collapse

Reklama

Autor Wątek: Błąd 3000226 Pacjent Nieubezpieczony Z Prawem Do Świadczeń  (Przeczytany 39478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Izabella

• Gość
Odp: Błąd 3000226 Pacjent Nieubezpieczony Z Prawem Do Świadczeń
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 09, 2009, 20:37:51 pm »
Paweł, sądzisz, że udzielą mi informacji o tych nie  ... doubezpieczonych niby? :)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 09, 2009, 20:44:15 pm »
Dzwonisz i mówisz: "mam tutaj wielu pacjentów, głównie dzieci i wyskakuje mi taki błąd i chciałam się dowiedzieć dlaczego/po co/na jakiej podstawie, bo chcę te błędy jakoś poprawić, ale muszę wiedzieć co mam zrobić". Tylko tak stanowczo, nie dać się zbyć jakąś ochroną danych. Powiedzieć, że rozmawiałaś z rodzicami i dzieci (niby) na pewno są ubezpieczone.
Jak nie przejdzie to napisać pismo, wypisać te wszystkie PESEL-e i w piśmie zadać pytanie o podstawę odrzucenia.

Offline marela

• Sponsorzy Forum
  • Super Specjalista
  • Pomógł? 6
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 09, 2009, 22:28:16 pm »
Mnie się zdarzały odrzucenia rencistów i emerytów, też musiałam wydzwaniać, dopytywać, a potem ścigać pacjentów , żeby w ZUS wyjaśniali. Czasami to naprawdę ciężko zrozumieć, jaki jest powód odrzucenia.

Offline miwony

• Sponsorzy Forum
  • Początkujący
  • Pomógł? -1
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 10, 2009, 22:05:33 pm »
A ja mam błąd "50314012 Status Ubezpieczenia Świadczeniobiorcy W Centralnym Wykazie Ubezpieczonych Nie Pozwala Rozliczyć Świadczenia Z Tytułu Uprawnienia - U."
Ponieważ widnieje na SZOI (MOW NFZ) w pliku "stan_rozliczenia_umow_na_dzien_nn_12_2009.xls" ze statusem umowy=nierozliczona  :'( to udało mi się dowiedzieć że mam błędy w raportach statystycznych od poczatku roku - NFZ wygenerował sześć nowych raportów (za miesiące za które już zapłacił).
Błąd pojawił się dla 15 letniej dziewczyny (dziecka ubezpieczonych rodziców) w styczniu i marcu (nowe raporty  >:( ), ale w lutym ta osoba jest ubezpieczona    ::)

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 26, 2009, 22:43:45 pm »
Bartosz udzielił mi rady, jak zmienić kody. Wykonałam jego polecenia w/g instrukcji, ale nie do końca wiem, jak to zrobić :( Poniżej wskazania Bartosza:
Instrukcja zmiany słowników na poprawne:
1.   Wyłącz słownik kodów ministerialnych świadczeń w wersji 1 nie obowiązującej:
Moduł  ADMIN -> admin -> opcje -> szukamy opcji:  WYLACZ_MKS (Wyłączenie ministerialnych kodów świadczeń w wybranej wersji w słownikach ogólnych) -> popraw (F4) -> wpisujemy: 1,
Prawidłowy kod świadczenia powinien być w wersji 2 słownika. Ty widzę podajesz kod: 11.6
Zmieniłam w WYLACZ_MKS na 1 (w pozycji Wartość z "0" na "1"? ) Jak teraz włączyć wersję "2" , ponieważ widzę, że kod 11.6 występuje w wersji 1 i 2. Wyłączyłam wersję "1" no dobrze, ale jak włączyć wersję "2", aby automatycznie się zapisywała, jak ta wersja "1"? Dotychczas przy wprowadzaniu świadczenia, automatycznie wybierała mi się opcja 11.6 W 1 (dotyczy to wszystkich wizyt), teraz jak to zrobić, aby zapisywała się opcja 11.6 W 2 ?

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 26, 2009, 23:03:35 pm »
I następna rada Bartosza, dotycząca procedur medycznych:
2.   Wyłącz słownik procedur medycznych icd9 w wersji 9 (czerwona książka z 9)
Moduł  ADMIN -> admin -> opcje -> szukamy opcji:  WYLACZ_ICD9 (Wyłączenie ICD9 w wybranej wersji w słownikach ogólnych) -> popraw (F4) -> wpisujesz 9
Prawidłowy kod procedury ICD9 to kody w wersji 5 u Ciebie ta procedura 89.04 jest w wersji 9.

Wyłączyłam te procedury medyczne ICD9, wpisałam 9 (w pozycji "wartość"). Mam problem: teraz przy wprowadzaniu świadczenia nie ukazuje mi się automatycznie po kliknięciu w kwadracik "Procedura ICD-9"  - 89.04 W 9 Porada, Personel Pomocniczy Obejmuje: itd...
Kurczę, jak wykasowałam wersję 9, to jak wprowadzić wersję 5?
Proszę Bartosza o dalsze instrukcje :)

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 26, 2009, 23:15:41 pm »
Ad.1
Na karcie rejestracji świadczenia udzielonego pacjentowi na zakładce świadczenie jednostkowe w polu ministerialny kod świadczenia do wyboru jest teraz jeden kod 11.6 w wersji słownika 2. Nic już nie trzeba włączać.

Ad.2
Na karcie rejestracji świadczenia udzielonego pacjentowi na zakładce świadczenie jednostkowe przycisk przy polu wykonane procedury medyczne wg klasyfikacji ICD-9 "CF2 Dodaj" -> kwadracik -> przycisk F2 (dodaj) -> wyszukujemy wg kodu 89.03 (Porada, personel pomocniczy) -> OK
Pozdrawiam
Bartosz

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 27, 2009, 01:04:49 am »
Dziękuję Ci Bartosz, jutro to przećwiczę :) Wkurza mnie to, że nie mogę przymknąć okienka, czy modułu w tym KS-PPS, aby wejść do innego i podziałać. Muszę wychodzić, działać w innym a potem wracać, odtwarzać i ćwiczyć inną sytuację:)

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 27, 2009, 12:59:35 pm »
Można tą samą instalacje programu otworzyć kilka krotnie i przechodzić między oknami (modułami) klawiszami alt + tab.
Pozdrawiam
Bartosz

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 27, 2009, 14:33:41 pm »
Zrozumiałam, dzięki, nie wpadłam na to, aby kilkakrotnie otwierać ten program. Wytłumaczyłeś mi dokładnie, dopiero załapałam :)
Pozmieniałam te kody i będę oczekiwała w styczniu na raport statystyczny zwrotny, czy NFZ zaakceptuje te zmiany, czy czegoś nie pomieszałam.
Czy to dobrze, że w pozycji "Wykonane procedury medyczne wg klasyfikacji ICD-9" pojawiła się niebieska książeczka i kod 89.03 (a nie jak wcześniej czerwona i 89.04)?
Masz rację Bartosz, w Ministerialnym kodzie świadczenia automatycznie wpisuje się Kod 11.6, W 1, Jednostka sprawozdawcza: wizyta. Tak ma zostać, prawda?
Dziekuję po raz kolejny za pomoc :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2010, 10:15:58 am wysłana przez Iza »

Offline Manioo

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 27, 2009, 15:11:12 pm »
w Ministerialnym kodzie świadczenia automatycznie wpisuje się Kod 11.6, W 1, Jednostka sprawozdawcza: wizyta. Tak ma zostać, prawda?

polecałbym W 2  :)
Spechej pomalu!  Pozdrawiam.

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 27, 2009, 20:44:43 pm »
Czy to znaczy, że w Wyłącz_MKS w pozycji Wartość mam wpisać 2?

Offline Manioo

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 28, 2009, 03:51:29 am »
tak jak pisał Bartosz - wartość 1

Bartosz udzielił mi rady, jak zmienić kody. Wykonałam jego polecenia w/g instrukcji, ale nie do końca wiem, jak to zrobić :Zmieniłam w WYLACZ_MKS na 1 (w pozycji Wartość z "0" na "1"? ) Jak teraz włączyć wersję "2" , ponieważ widzę, że kod 11.6 występuje w wersji 1 i 2. Wyłączyłam wersję "1" no dobrze, ale jak włączyć wersję "2", aby automatycznie się zapisywała, jak ta wersja "1"? Dotychczas przy wprowadzaniu świadczenia, automatycznie wybierała mi się opcja 11.6 W 1 (dotyczy to wszystkich wizyt), teraz jak to zrobić, aby zapisywała się opcja 11.6 W 2 ?

WYLACZ_MKS na 1 powoduje jedynie to, ze wprowadzając kod ministerialny mamy do wyboru tylko listę kodów w wersji 2 - to pozwala uniknąć błędu wprowadzenia kodu w wersji 1  :)

PPS wartości pewnych okienek z karty świadczenia zapamiętuje jako domyślne - ostatnio użyte - np miejsce wykonywania usług, pracownik medyczny i WŁAŚNIE kod ministerialny
i dlatego dopóki nie wprowadzisz pierwszej usługi z MKS W 2 , to dlatego zapamietał jeszcze kod z W 1
« Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2009, 03:59:52 am wysłana przez Manioo »
Spechej pomalu!  Pozdrawiam.

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 28, 2009, 09:34:31 am »
Dzięki Manioo, bo już zwątpiłam w siebie :) Zrobiłam wszystko, jak Bartosz kazał, ale nie wprowadzałam jeszcze usług, tylko przećwiczyłam bez zapisywania. Nie sądziłam, że inteligencja tego PPS-a sięga tak głęboko :)

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 08, 2010, 09:30:20 am »
Niewłaściwa Ze Względu Na Moment Rozpoczęcia Udzielania Świadczenia Wersja Słownika Świadczeń Wg Mz (Swiadczenie/@Nfz:Nr-Wersji-Slow-Swiad)
Proszę o wyjaśnienie, na czym polega błąd?

Znalazłam te Komunikaty szczegółowe pod powyższym adresem, ale nie wiem nadal, co zrobić mam?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2010, 09:50:28 am wysłana przez Iza »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 552
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 4
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 30.

[Pokaż zapytania]