collapse

Reklama

Autor Wątek: Błąd 3000226 Pacjent Nieubezpieczony Z Prawem Do Świadczeń  (Przeczytany 39464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Izabella

• Gość
Odp: Błąd 3000226 Pacjent Nieubezpieczony Z Prawem Do Świadczeń
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 07, 2009, 21:59:57 pm »
Jeszcze dodam, że te wykonane usługi, ponad przyznany limit przez NFZ, nie są wykazane w KS-PPS?

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 07, 2009, 22:03:20 pm »
To fatalnie, do programu wpisujesz wszystkie świadczenia wykonane w ramach umowy z NFZ. To w raporcie rozliczeniowym dopiero wskazujesz tyle świadczeń ile wynosi limit.
Pozdrawiam
Bartosz

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 07, 2009, 22:09:23 pm »
Aha, nie wiedziałam, ja dopiero drugi miesiąc pracuję w programie KS-PPS i wykazuję wszystkie usługi wykonane w raporcie statystycznym. Nie wiem, jak wykazać tylko te zakontraktowane w rozliczeniowym? Raport rozliczeniowy tworzę na bazie tych samych danych, co statystyczny po jego zweryfikowaniu. Np za mc IX NFZ zapłacił nam więcej niż za ilość zakontraktowaną.

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 07, 2009, 22:10:53 pm »
Może dlatego, że w miesiącach wakacyjnych mieliśmy niedowykonanie?

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 07, 2009, 22:19:16 pm »
Aha, nie wiedziałam, ja dopiero drugi miesiąc pracuję w programie KS-PPS i wykazuję wszystkie usługi wykonane w raporcie statystycznym. Nie wiem, jak wykazać tylko te zakontraktowane w rozliczeniowym? Raport rozliczeniowy tworzę na bazie tych samych danych, co statystyczny po jego zweryfikowaniu. Np za mc IX NFZ zapłacił nam więcej niż za ilość zakontraktowaną.

Może dlatego, że w miesiącach wakacyjnych mieliśmy niedowykonanie?

Tak, dokładnie.

Jeszcze na trzy rzeczy chciałem zwrócić Ci uwagę, po wczorajszym przeglądzie twoich raportów:
1.   wysyłasz ministerialny kod świadczenia w nieobowiązującej już wersji.
2.   wysyłasz procedury medyczne icd9 w nieobowiązującej już wersji.
3.   dużo dzieci jest nieubezpieczonych i rozliczasz je na podstawie I - świadczeniobiorca, o którym mowa w art. 2 ust. 1 pkt 3 ustawy. Czy naprawdę za te dzieci nie mają ubezpieczenia?

Instrukcja zmiany słowników na poprawne:
1.   Wyłącz słownik kodów ministerialnych świadczeń w wersji 1 nie obowiązującej:
Moduł  ADMIN -> admin -> opcje -> szukamy opcji:  WYLACZ_MKS (Wyłączenie ministerialnych kodów świadczeń w wybranej wersji w słownikach ogólnych) -> popraw (F4) -> wpisujemy: 1,
Prawidłowy kod świadczenia powinien być w wersji 2 słownika. Ty widzę podajesz kod: 11.6
2.   Wyłącz słownik procedur medycznych icd9 w wersji 9 (czerwona książka z 9)
Moduł  ADMIN -> admin -> opcje -> szukamy opcji:  WYLACZ_ICD9 (Wyłączenie ICD9 w wybranej wersji w słownikach ogólnych) -> popraw (F4) -> wpisujesz 9
Prawidłowy kod procedury ICD9 to kody w wersji 5 u Ciebie ta procedura 89.04 jest w wersji 9.

Zacznij od teraz wpisywać kody w prawidłowych wersjach słowników bo za chwilę NFZ zacznie to sprawdzać i będziesz mieć dużo świadczeń do poprawy.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2009, 22:22:53 pm wysłana przez Bartosz »
Pozdrawiam
Bartosz

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 07, 2009, 22:29:48 pm »
Masz po prostu wpisywać w świadczeniach za grudzień, w odpowiednich wersjach słownika kody ministerialne świadczenia i kody procedur medycznych ICD9, tak jak na scereenie. Możesz nic nie wyłączać. Tylko na karcie gdzie wpisujesz świadczenia wybierać odpowiednie kody procedur i tyle.
Kod ministerialny 11.6 w wersji 2
kod procedury icd9 89.04 w wersji 5
Pozdrawiam
Bartosz

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 07, 2009, 22:35:14 pm »
Dzięki Bartosz, jutro przeanalizuję Twoje sugestie, wyciszę się wewnetrznie :) Jeżeli można, to zadam w tym temacie z pewnością kilka pytań.

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 08, 2009, 08:13:15 am »
To fatalnie, do programu wpisujesz wszystkie świadczenia wykonane w ramach umowy z NFZ. To w raporcie rozliczeniowym dopiero wskazujesz tyle świadczeń ile wynosi limit.
Nie wiem, jak można wysłać w raporcie rozliczeniowym tylko tę ilość usług, jaka jest zakontraktowana, jeżeli w statystycznym wysyła się wszystkie, nawet te nadwykonane? Pani z NFZ w rozmowie tel powiedziała, aby wykazywać wszystkie usługi. Może za wszystkie nadwykonane nie zapłacą, ale za część tak.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 08, 2009, 08:25:48 am »
Widzisz, co księstwo to inaczej. U nas wysyła sie wszystko jak leci. A gdzie indziej zaznacza sie w raporcie rozliczeniowym do rozliczenia świadczenia tylko do limitu.

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 08, 2009, 16:41:14 pm »
Nie wiem, jak można wysłać w raporcie rozliczeniowym tylko tę ilość usług, jaka jest zakontraktowana, jeżeli w statystycznym wysyła się wszystkie, nawet te nadwykonane? Pani z NFZ w rozmowie tel powiedziała, aby wykazywać wszystkie usługi. Może za wszystkie nadwykonane nie zapłacą, ale za część tak.

W raportach statystycznych wykazuje tak jak pisałem wszystkie świadczenia. W raporcie rozliczeniowym ja osobiście wysyłam tylko tyle świadczeń jaki mam dostępny limit. Po co wysyłać więcej jak mi NFZ i tak odrzuci świadczenia ponad limit w raporcie. Jeszcze może tak wskazać świadczenia do zapłaty że ilość świadczeń będzie niższa niż wynosi limit.

Program PPS w przeglądzie raportu rozliczeniowego wyświetla jaki mamy dostępny limit.
Pozdrawiam
Bartosz

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 08, 2009, 17:54:28 pm »
A jeszcze Pani powiedziała, że na nastepny rok są planowane przez NFZ świadczenia na podstawie wykonanych i wykazanych świadczeń za rok bieżący ;D
Powiedzcie mi, czy bać się tej kolejnej wersji 2009.04.7.0, ponieważ ta poprzednia nieźle mi namieszała, powyciagała błędy aż z 2007 roku. Muszę wgrać tą aktualizację, czy mogę jeszcze trochę zaczekać?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 08, 2009, 18:40:17 pm »
A jeszcze Pani powiedziała, że na nastepny rok są planowane przez NFZ świadczenia na podstawie wykonanych i wykazanych świadczeń za rok bieżący ;D

U nas jak ktoś ma niewykonanie w tym roku to nie dosć, że na ten rok zabierają to na następny dali mniej.

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 08, 2009, 18:46:37 pm »
Sadzę, że to tylko teoria: "Pani tak powiedziała" :) My też dostaliśmy mniej.

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 09, 2009, 17:43:50 pm »
Kurczę, wyjdę z siebie  >:( i stanę obok. Wysłałam już trzy raporty statystyczne za październik, po każdym zwrotnym po rozpoznaniu błędów i sposobów ich naprawiania, wysyłałam następny. Ostatni 07.12.2009, no i dzisiaj zwrotny nadal z błędami 3000226. Tym bardziej zadziwiające te błędy, ponieważ pytałam niektórych rodziców, no i  ich dzieci (a nasi pacjenci) są  ubezpieczone. Co tu robić?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2009, 17:45:46 pm wysłana przez Iza »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 09, 2009, 19:22:07 pm »
ponieważ pytałam niektórych rodziców, no i  ich dzieci (a nasi pacjenci) są  ubezpieczone. Co tu robić?

To, że ktoś mówi, że jest ubezpieczony to wcale nie znaczy, że tak jest. Można mieć legitymację ubezpieczeniową i to też nic nie znaczy. Proponuję zadzwonić do działu ewidencji w Funduszu i zapytać się o co chodzi z tymi ubezpieczeniami.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 564
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 30.

[Pokaż zapytania]