collapse

Reklama

Autor Wątek: Błąd importu  (Przeczytany 1435 razy)

Offline Jaśmina

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Błąd importu
« dnia: Lutego 04, 2025, 11:37:29 am »
Witam, czy ktoś wie jak naprawić taki błąd:
"Kolejka zawiera niezgodne wartości atrybutów w elementach podzbior-ocz i stat- kategorii- swb (liczba oczekujących)?

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 38
Odp: Błąd importu
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 04, 2025, 14:37:26 pm »
Z tego co wiem, to wysyłana jest lista peseli o statusie "oczekujący" oraz ich ilość. Widocznie z jakiegoś powodu ilość przekazanych w pliku peseli nie zgadza się z przekazaną wartością liczbową... Spróbuj może wygenerować statystyki ponownie.
Plan "b" to policzyć pesele w pliku xml i ręcznie zmienić przekazywaną wartość liczbową...

Offline Pravusik

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 04, 2025, 15:18:40 pm »
Chodzi o różnicę między, sumą oczekujących(pilny i stabilny) w kolejce oczekujących(elementy podzbior-ocz) a liczbą oczekujących w harmonogramie przyjęć(stat-kategorii-swb kategoria-swb="2")

Co do poprawy, można znaleźć przyczynę tej różnicy i ją poprawić, można także ręcznie poprawić liczbę oczekujących w harmonogramie przyjęć, jeżeli system gabinetowy pozwala, ostatecznie można wygenerować nowy raport i poprawić xml ręcznie.

Offline Ticket

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 05, 2025, 10:48:55 am »
Niestety mam podobny problem.
Lista peseli się zgadza z ilością oczekujących.
Nie do końca rozumiem co to znaczy "Chodzi o różnicę między, sumą oczekujących(pilny i stabilny) w kolejce oczekujących(elementy podzbior-ocz) a liczbą oczekujących w harmonogramie przyjęć(stat-kategorii-swb kategoria-swb="2")" > sam program wygenerował dane do xml.

Offline ernest

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 05, 2025, 17:09:50 pm »
Edit: w moim przypadku okazało się, że był 1 pacjent w kolejce "2". Dzięki
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2025, 18:26:05 pm wysłana przez ernest »

Offline jawala

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 05, 2025, 18:25:42 pm »
Rozmawiałem z Kamsoftem i wykluczają bład po ich stronie, twierdzą że NFZ musiał coś zmienić w walidacji kolejki i trzeba z nimi rozmawiać

Offline jawala

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 06, 2025, 10:09:52 am »
Czy ktoś rozwiązał problem ? bo zaraz kończy się czas. U mnie matematycznie jest wszystko ok. a raport odrzucony.

Offline Carlos

• Super Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 10, 2025, 07:55:22 am »
Czy ktoś rozwiązał problem ? bo zaraz kończy się czas. U mnie matematycznie jest wszystko ok. a raport odrzucony.

Udało Wam się poprawić te błędy?
Carlos

Offline moniazaba

• Super Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 10, 2025, 09:28:57 am »
U mnie również powyższy błąd.
Udało się komuś poprawić  :(
Monika

Offline plo

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 10, 2025, 09:35:32 am »
Sprawdzałem wysłany plik xml. W sekcji <stat-listy-oczek> mam
 <podzbior-ocz kod-kateg="1" lb-oczekuj="26" ...
 <podzbior-ocz kod-kateg="2" lb-oczekuj="0" ...
natomiast w sekcji <stat-harm-przyjec> jest wpis dla kategorii "2 - oczekujący - w przypadku świadczeniobiorcy wpisywanego na listę oczekujących" mam:
<stat-kategorii-swb kategoria-swb="2" lb-wpisanych="21"  ...
czyli w jednej sekcji suma jest 26, a w drugiej wskazuję 21.

Tak samo dla sekcji <stat-listy-oczek> suma kategorii 1 i 2 (stabilne i pilne) musi się zgadzać z tym co w sekcji <stat-harm-przyjec> dla kat.2 (oczekujący) w polach
lb-skreslonych-msc i lb-skreslonych-msc-wyk-s

Od lutego jest nowa weryfikacja w SZOI zgodności tych pól
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2025, 10:35:05 am wysłana przez plo »

Offline owieczka suzy

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 11, 2025, 02:38:53 am »
Też mam błąd "Kolejka zawiera niezgodne wartości atrybutów w elementach podzbior-ocz i stat- kategorii- swb". Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak ma wyglądać miesięczna kolejka:

Ostatniego dnia stycznia czeka w kolejce 20 nowych osób które będą przyjęte w lutym i 25 kontynuujących leczenie którzy też będą przyjęci w lutym. W styczniu przyjętych było 85 osób suma nowych(40) i kontynuujących leczenie(45)

<stat-listy-oczek>
        <podzbior-ocz kod-kateg="1" lb-oczekuj="20" lb-skreslonych-msc="85"

<stat-harm-przyjec>
       <stat-kategorii-swb kategoria-swb="2" lb-wpisanych="20" lb-skreslonych-msc="85"
        <stat-kategorii-swb kategoria-swb="5" lb-wpisanych="25" lb-skreslonych-msc="?????????

Co ma być w lb-skreslonych-msc dla kategoria-swb="5"
Przyjmowane są tylko przypadki stabilne i nie ma pacjentów z kategoria-swb innej niż 2 i 5

Dziękuję

Offline awlazlak

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 14, 2025, 10:59:17 am »
Udało się komuś rozwiązać ten problem?

Offline jawala

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 14, 2025, 11:19:13 am »
Każdy może mieć inny problem z tym błędem więc nie ma uniwersalnego rozwiązania, ja zadzwoniłem do swojego NFZ i przesłali mi mailem szczegółowe wyjaśnienie błedu z systemu, na tej podstawie doszedłem co gdzie poprawić. Ale generalnie NFZ zmienił walidację i w moim przypadku doszedł do wniosku że jak nie ma listy oczekujących, bo wszyscy są przyjmowani na bieżąco to nie dokonuje się wykreślenia z listy i z powodu wykonania świadczenia, co wcześniej robiłem, bo bez tego szoi nie przyjmowało.

Offline moniazaba

• Super Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 17, 2025, 14:26:37 pm »
Korzystamy z programu mediporta do rozliczeń i nie umiem dojść o co chodzi z tymi błędami.
O ile jak pacjent jest wpisany do kolejki i potem skreślany w związku z udzieleniem świadczenia wizyta jest POWIĄZANA z kolejką i tu jest poprawnie.
To w części statystyki stat-harm-przyjec kategoria-swb="2" lb-wpisanych="XX" i tutaj jest wartość której nijak nie mogę rozszyfrować  :(
Może ktoś również pracuje na tym systemie ?
Monika

Offline KamBo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
  • MOW NFZ
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 17, 2025, 15:36:54 pm »
Korzystamy z programu mediporta do rozliczeń i nie umiem dojść o co chodzi z tymi błędami.
O ile jak pacjent jest wpisany do kolejki i potem skreślany w związku z udzieleniem świadczenia wizyta jest POWIĄZANA z kolejką i tu jest poprawnie.
To w części statystyki stat-harm-przyjec kategoria-swb="2" lb-wpisanych="XX" i tutaj jest wartość której nijak nie mogę rozszyfrować  :(
Może ktoś również pracuje na tym systemie ?

Też pracujemy na mediporcie. Może Twój błąd wynika z tego co u nas ("Zgłaszany komunikat błędu dotyczy sytuacji, gdy w podglądzie kolejki miesięcznej nieprawidłowo są zsumowane poniższe wartości z powodu braku uwzględnienia terminów dodanych przez Państwa ręcznie, czyli tych które nie zostały wygenerowane przez wskazany dla danego pracownika harmonogram. np.: poniżej przykład takich nieprawidłowości"). Dostałam instrukcję graficzną co z czym powinno się sumować, może i Tobie pomoże.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 515
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9455 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3291 Wiadomości
karolweksler
3199 Wiadomości
Michał Michał
3196 Wiadomości
09061303
3096 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2981 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2207 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1639 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]