collapse

Reklama

Autor Wątek: korekta na minus  (Przeczytany 6615 razy)

Offline monia82

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
korekta na minus
« dnia: Stycznia 09, 2017, 23:19:29 pm »
Witam,
jestem tu nowa, choć forum czytam od lat, do tej pory sobie radzilam z ta cała machiną, jednak teraz totalnie nie wiem co zrobić, bardzo proszę o pomoc... :'(
Chodzi o to ze po wystawieniu rachunku za grudzien 2016, postanowilam skorektowac swiadczenia za lipiec 2016, poniewaz byly one rozliczone z mnożnikiem 1, a nie 1.2. Poprawilam bez poprawiania swiadczenia na dzieci i wysłałam raport, spodziewałam sie  wystawienia rachunku na plus a otrzymałam korekte na minus (i to sporą, chyba wszystkie te swiadczenia ktore skorektowałam wystawili na minus:-( ) Wiecie dlaczego tak? dlaczego poszło na minus? przeciez nie usunelam tych swiadczen, a jedynie dodałam mnoznik. prosze pomocy!!!

Offline Leszekkk

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
Odp: korekta na minus
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 10, 2017, 00:11:54 am »
To normalny zabieg. Najpierw Fundusz musi wystawić korektę na "minus" (mimo wszystko zmieniłaś istotną dla rozliczeń rzecz, która wpływa na rozliczenie świadczeń). Zobaczysz, że jak zrobisz "żądanie rozliczeń", to te świadczenia wskoczą Ci na plus z większą kwotą- zgodną z wyliczeniem usług ze współczynnikiem 1,2.

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 10, 2017, 00:27:00 am »
Jeżeli były rozliczone i skorygowane, to zawsze jest generowany szablon na kolejny na +, tak filozofia NFZ i SZOI. Sprawdź, czy nie masz drugiego szablonu na +. Jeżeli nie to wyślij korektę na SZOI i wygeneruj ponownie żądanie rozliczenia.
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 10, 2017, 00:40:47 am »
Chłopaki mają rację - modyfikacja wpływa na finanse, więc musi być na minus, później na plus dopiero.
Jedna uwaga tylko, przynajmniej w przypadku Portalu Świadczeniodawcy - dokument korekty na minus musi zostać zaksięgowany lub przynajmniej zatwierdzony przez dział finansowy zanim naliczymy drugi raz. Tzn. możemy naliczać, ale limit skorygowany na minus nie będzie odblokowany i w wielu przypadkach nic się nam naliczy na plus.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline Leszekkk

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 10, 2017, 01:02:35 am »
Chłopaki mają rację - modyfikacja wpływa na finanse, więc musi być na minus, później na plus dopiero.
Jedna uwaga tylko, przynajmniej w przypadku Portalu Świadczeniodawcy - dokument korekty na minus musi zostać zaksięgowany lub przynajmniej zatwierdzony przez dział finansowy zanim naliczymy drugi raz. Tzn. możemy naliczać, ale limit skorygowany na minus nie będzie odblokowany i w wielu przypadkach nic się nam naliczy na plus.
Dokładnie! Najpierw prześlij korektę i poczekaj chwilkę (może dłużej) na zmianę statusu korekty z przesłanego na zatwierdzony i możesz śmiało wysłać rachunek na "+". W SZOI jest tak samo. W mazowieckim możesz żądanie zrobić od razu po wygenerowaniu szablonu skorygowanego, ale nie przepuści Ci fakturki elektronicznie, gdy nie wystawisz korekty najpierw z ww. statusie :-)

Offline monia82

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 10, 2017, 08:52:59 am »
Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedzi :-*
czyli wystawic im tą korektę minusową, a po zatwierdzeniu jej przez NFZ jeszcze raz kliknąć żadanie rozlicznia, tak?

Offline gurami82

• Sponsorzy Forum
  • Specjalista
  • Pomógł? 13
  • Mazowiecki / Lubelski OW NFZ
    • Rozliczenia Medyczne !!!
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 10, 2017, 09:01:26 am »
Dokładnie tak jak piszesz  :)

Offline Leszekkk

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 10, 2017, 09:13:51 am »
Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedzi :-*
czyli wystawic im tą korektę minusową, a po zatwierdzeniu jej przez NFZ jeszcze raz kliknąć żadanie rozlicznia, tak?
Ja w mazowieckim OW żądanie robię od razu po ściągnięciu szablonu z korektą i wyskakuje na plusik  :) Tylko, jak pisałem wcześniej- nie prześlesz samej fakturki elektronicznie na plus, dopóki korekta nie będzie miała statusu co najmniej "zatwierdzona".

Offline monia82

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 14, 2017, 21:31:11 pm »
Jeszcze raz serdecznie i gorąco dziękuję :-* :-* :-* Wam za pomoc, uratowaliście mi ,,życie,, bo pewnie bym nie wpadła na takie rozwiązanie  :D
Oczywiście stało się dokładnie tak jak mówiliście, po minusowym rachunku, przyszedł plusowy   ;D

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 607
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3152 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]