collapse

Reklama

Autor Wątek: Proszę o pomoc - Problem z rozliczeniem wniosków ZPO (początkujący)  (Przeczytany 11983 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Witam,

Z wykształcenia jestem fizjoterapeutą jednak dodatkowo studiuję informatykę i mój były pracodawca ze sklepu ortopedycznego zaproponował mi żebym rozliczał dla niego wnioski z nfz. Czy jest gdzieś dostępna instrukcja jak dokonać takich rozliczeń bez modułu zpo (bo do nie go nie posiadamy akurat licencji)? Wniosków mam ok 40 jednak jest to dla mnie trochę problematyczne gdyż nie wiem jakie dokładnie dane pracjenta mam wprowadzić (tylko pesel?), jak np. prawidłowo utworzyć nowe świadczenie oraz jak wyslać raporty na szoi.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki, z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Offline Leszekkk

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
Odp: Proszę o pomoc - Problem z rozliczeniem wniosków ZPO (początkujący)
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 08, 2017, 17:17:50 pm »
Skoro nie posiadasz uprawnień do modułu ZPO, to proponuję spróbować rejestrowanie i rozliczenie zleceń za pomocą modułu "ROZLICZENIA". W załączeniu umieściłem instrukcję z tych modułów.

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 09, 2017, 12:06:35 pm »
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Problem mam między innymi z tym, że nie wiem skąd brać niektóre z wymaganych danych. Na przykład dodając zlecenia do świadczenia mam wpisywać  numer; z instrukcji wynika, że chodzi o numer dokumentu, tylko skąd wziąć numer odpowiadający temu szablonowi -> OO-DD-RR-NNNNNN-S. W punkcie "zlecający" mam możliwość uzupełnienia wielu dodatkowych danych które w instrukcji są zablokowane i nie możliwe do uzupełnienia, czy ta instrukcja jest na tyle aktualna, że mimo wszystko mam te dane pominąć i ich nie uzupełniać? To samo tyczy się komórki zlecającej, którą mogę po części uzupełnić a w instrukcji nie jest to możliwe.

Po dodaniu świadczenia mam dostęp do zakładek takich jak świadczenia jednostkowe, transport i ratownictwo oraz uprawnienia. Zgodnie z instrukcja musze uzupełnic kilka punktów w świadczeniach jednostkowych:
Miejsce wykonywania usług - rozumiem, że chodzi tutaj o sklep w którym został nabyty produkt, jednak kiedy chcę wpisać cokolwiek w te miejsce uruchamia się automatyczne wyszukiwanie pozycji z listy, która jest pusta i nie mogę nic dodać. Jak moge ją uzupełnić?

Rozumiem, że godzina w punkcie "data realizacji produktu" nie jest istotna i mogę zostawić taka jaka automatycznie się wygenerowała bo usunąć jej nie mogę.

Bardzo prosze również o informację skąd mogę wziąć ministerialny kod świadczenia do danego produktu? Widze pozycję np. 38.18, która obejmuje wózki inwalidzie i zakładamy, że właśnie to pacjent kupił to, którą wersję mam wybrać bo jest wersja 1 i wersja 2?

Zgodnie z instrukcją powinienem wprowadzić "rozpoznanie główne". Na zleceniu w polu "określenie wyrobu medycznego wraz z pisemnym uzasadnieniem" mam wpisany wózek inwalidzki oraz I63.3 - czy to właśnie ten numer oznacza jednostkę chorobową?

Mam nadzieję, że komuś będzie się chciało to wszystko czytać bo chciałem ująć wszystkie pytania w jednym poście z góry serdecznie dziękuję za wasz poświęcony czas.

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 09, 2017, 12:14:56 pm »
A wgrałeś umowę na ten rok. Nr OO-DD-RR-NNNNNN-S to na zleceniu pisze u nas długopisem NFZ. Rejestrujesz zlecenia które wrócą z NFZ
Edward z Kętrzyna

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 09, 2017, 12:43:57 pm »
Słuszna uwaga nie wiedziałem o tym.

Czy możesz rozwinąć myśl, że mam rejestrować zlecenia, które wróciły z nfz? Wiem, że zlecenie trafia do nfz 2 razy - raz idzie z nim pacjent gdzie uzupełniany jest IV punkt czyli potwierdzenie uprawnienia i potem z tego co się orientuję zlecenie powinno byc ponownie dostarczone do nfz mniej więcej w tym samym czasie co wprowadzone zostaja dane z tego wniosku do szoi.

Widze, że przed importowaniem umowy muszę uzupełnić dane świadczeniodawcy. Czy wszystkie dane są bezwzględnie wymagane do uzupełnienia? Bo przyznam, że nie wiem do końca jak uzupełnić zakładkę "dane rejestracyjne"; wyglądją mi na dane, które nie dotyczą sklepu z zaopatrzeniem jednak oczywiście to tylko moje przypuszczenia a nie chce się opierać tylko na moich domysłach.

Nr OO-DD-RR-NNNNNN-S - czy tym numerem może być to co znajduje się poniżej na zdjęciu?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 09, 2017, 12:54:43 pm »
Tak to jest nr ewidencyjny zlecenia, który musisz wpisać do karty zlecenia.

Zlecenia rozpoczynające się od:
1. 2-  typ zlecenia "potwierdzony wniosek na zaopatrzenie lub naprawę"
2. 4-  typ zlecenia "karta zaopatrzenia"

Podczas wpisywania produktu program sam podpowie jaki ma być kod ministerialny. W zwykłym sklepie z zaopatrzeniem używa się 3 kodów: 36.18, 38.18, 40.18.

Rozpoznania nie trzeba wpisywać. I tak nie jest wysyłane do funduszu.

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 09, 2017, 13:44:43 pm »
Pobieram z szoi umowę w formacie umx jednak kiedy chcę ją importować na kspss dostaję błąd "nieobsługiwana wersja pliku". Co robię zle?

Edit. Okazało się, że program nie był zaktualizowany - zaraz powinno wszystko działać.

Edit2.
Podczas wpisywania produktu program sam podpowie jaki ma być kod ministerialny. W zwykłym sklepie z zaopatrzeniem używa się 3 kodów: 36.18, 38.18, 40.18.

Nie mogę użyć opcji dodaj przedmiot zanim nie wpisze ministerialnego kodu świadczenia. Poza tymi kodami, które podałeś mam do wybrania wersję 1 i 2 każdego z kodów. Która jest tą właściwą wersją?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2017, 14:59:04 pm wysłana przez thomson92 »

Offline Leszekkk

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 09, 2017, 23:02:18 pm »
Pobieram z szoi umowę w formacie umx jednak kiedy chcę ją importować na kspss dostaję błąd "nieobsługiwana wersja pliku". Co robię zle?

Edit. Okazało się, że program nie był zaktualizowany - zaraz powinno wszystko działać.

Edit2.

Nie mogę użyć opcji dodaj przedmiot zanim nie wpisze ministerialnego kodu świadczenia. Poza tymi kodami, które podałeś mam do wybrania wersję 1 i 2 każdego z kodów. Która jest tą właściwą wersją?
Są to wersje kodu ministerialnego, jak dobrze mi się kojarzy, więc wybierasz aktualną, czyli "2".

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 10, 2017, 00:59:49 am »
Chyba udało mi się dodać wszystkie zlecenia do kspps. Jednak pojawiło się kilka wątpliwości.
Zauważyłem, że kiedy dodawalem pacjentów to każdy w kolumnie "płatnik" ma liczbę 16 (co jest prawdopodobnie związane z oddziałem NFZ w Szczecinie) a 2 pacjentów nie ma nic (tzn jak sprawdzam dokładnie dane tych pacjentów mają wpisane płatnik NFZ ale bez tej 16 nie wiem dlaczego) . Mogę to zmienić oczywiście ręcznie i dodać im też tego samego płatnika ale skoro samo się tak wygenerowalo to czy powinienem to zmieniać?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2017, 09:10:08 am wysłana przez thomson92 »

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 10, 2017, 10:27:08 am »
Ma to powiązanie z adresem zamieszkania pacjenta, luknij w adresy. Jaki adres taki NFZ. Zobacz też zlecenie przez jaki oddział NFZ przeszło
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2017, 10:28:44 am wysłana przez Edward_B »
Edward z Kętrzyna

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 10, 2017, 11:41:51 am »
Jakie dane muszę podać dodając pacjenta do kspps?  Dodawalem imię nazwisko, kod pocztowy, pesel. Miejscowości nie wpisywalem bo nie idzie się z tego rozczytać, czy jest ona wymagana?

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 10, 2017, 12:36:50 pm »

idą takie dane czyli tylko PESEL:
" <poz-spraw-zposp id-inst="{B3B381E5-5DC9-4010-82FB-AFCDEC3F93CD}" id-poz-rozlicz="5110" typ-pozycji="N">
      <dane-pr-zposp kod="35.18" data-od="2016-12-05" data-do="2016-12-14">
        <podst-rozlicz typ-dok="W" id-dok="2-14-16-XXXXXXX-0" nfz:lp-zlec-swd="1" pesel="XXXXXXXXXXX" />
        <przedmiot kod-przedm="P.71" ilosc="1" refundacja="17.50" doplata="7.50" />
NFZ wybrany musi być zgodny z zleceniem gdzie został zarejestrowany

NFZ musi być wybrany zgodne ze zleceniem, gdzie zostało zatwierdzone i przyjęte
        <nfz:dane-dod-zposp kod-wyd-przedm="P.071.00.B" umiejsc="P" zakres-swiadcz="12.2972.033.09" wyroznik="1" miejsce-wyd="40739" id-prod-handl="366995" />
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2017, 12:55:34 pm wysłana przez Paweł »
Edward z Kętrzyna

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 10, 2017, 13:41:27 pm »
Jeszcze dla pewności dopytam, czy wszystkie kroki z instrukcji muszę wykonać?  Najpierw wprowadziłem pacjentów potem świadczenia z tego wysyłam sprawozdanie a jak odeślą raport zwrotny to mam robić raport statystyczny,  rozliczeniowy i rachunek refundacyjny?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 10, 2017, 13:44:24 pm »
Skoro to ZOW to musisz wysłać raport do tego zestawienie oraz wysłać im wszystkie wnioski ułożone w kolejności w jakiej są wpisane. Bez tego nawet nie sprawdzą.

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 10, 2017, 13:58:22 pm »
Tak jak pisze Paweł raport musi być wysłany, a jak wróci i będą błędy, a raczej będą, albo ty się pomylisz, albo lekarz lub NFZ. Wyjaśniasz, poprawiasz i wysyłasz ponownie raport. Jak wszystko jest bez błędów to  wysyłasz papiery jak pisał Paweł. Na SZOI robisz żądanie rozliczenia pobierasz szablon tworzysz rachunek wysyłasz wersję elektroniczną
Edward z Kętrzyna

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 567
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 3
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]