Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Wykonanie świadczenia przez danego świadczeniodawcę Skreślenie następuje w chwilą rozpoczęcia udzielania świadczenia opieki zdrowotnej, zatem data skreślenia to data rozpoczęcia udzielania świadczenia.W przypadku:-poradni, jest to data przyjęcia pacjenta,-pracowni fizjoterapii, jest to data rozpoczęcia zabiegów, a nie data ich zakończenia,-leczenia protetycznego w stomatologii, jest to data pobrania wycisku, a nie data oddania protezy,-oddziału, jest to data przyjęcia na oddział, a nie data wypisu ze szpitala,-zabiegu na oddziale, jest to data przyjęcia na oddział.
pozatym jak sie przyjdzie na pomiar protezy to tej wizyty nie wpisuje sie do rozliczenia a jedynie do karty pacjenta.. wiec wydaje mi sie ze to jest bez sensu...
Druga sprawa to pacjenci na protezę sa u mnie zapisani do kolejki protetycznej dopiero po odbyciu weryfikacyjnej wizyty stomatologicznej na ktorej ocenia sie stan zdrowia jamy ustnej i uzgadnia sie z pacjentem harmonogram wykonywania protez..
NFZ Mazowiecki czepia mnie sie o kolejki oczekujących i prosi o wyjaśnienie, jednak przedtym wole sie jeszcze zaznajomić z innymi osobami co maja podobne problemy...
Jest jakaś możliwość zrobienia protezy (poza prywatką ) pacjenta nieumieszczonego w kolejce ?
NFZ nie wymaga aby każdy pacjent protetyczny czekał w kolejce. Są poradnie, które robią protezy teoretycznie na bieżąco i w XML jest przekazywana wizyta z informacją, że pacjent nie oczekiwał w kolejce i NFZ to weryfikuje pozytywnie.
Jak rozumiem pacjent wpisany na termin z przyszłość w stosunku do daty 01.03?Ogólnie - sprawdź dokładnie, co poszło w raporcie za luty, bo może być tak, że jak zmiana nastąpiła po 01.03, to wg daty oceny poszły stare terminy. Tak wg mnie powinno być.
<oczekujacy> <ident-pacj typ-id="P" id-osoby="xxxxxxxxxxx"/> <dane-osob imie="xxxxxxx" nazwisko="xxxxxxxxx"/> <lista kategoria="1"/> </oczekujacy>