Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
8. Poza świadczeniami, o których mowa w ust. 1, w przypadkach uzasadnionych względami medycznymi, w szczególności w sytuacjach nagłego pogorszenia stanu zdrowia, świadczeniodawca obowiązany jest udzielać świadczeń:1) ubezpieczonym, nieznajdującym się na liście świadczeniobiorców danego świadczeniodawcy;2) świadczeniobiorcom innym niż ubezpieczeni, na podstawie art. 2 ust. 1 pkt 2-4 ustawy oraz osobom uprawnionym wyłącznie w związku z przepisami, o których mowa w art. 12 pkt 6 i 9 ustawy.
Trafiają do naszego POZ pacjenci wakacyjni z innych województw, na kontynuację leczenia typu: wystawione zlecenie na iniekcje Milgamma i żądają wykonania usługi w ramach NFZ. Jak prawidłowo powinni oni zostać załatwieni i rozliczeni? Lekarz w karcie wizyty napisał kontynuacja leczenia. Oczywiście pacjent jednorazowy, bez deklaracji. Dział rozliczeń nadał kod usługi z końcówką 46 ale wg mnie to dotyczy świadczenia w trybie nagłym. Czy NFZ nie czepi się tego? Nie ma przecież produktu kontraktowego kontynuacja leczenia w POZ pacjent z innego miasta województwa.... Ja dostałam pisemną naganę za wyrażenie opinii, że taki pacjent powinien kontynuować zabiegi w swoim gabinecie POZ. Bardzo proszę o wyrażenie zdania w temacie
więc to chyba najlepiej lekarz powinien zadecydować czy jest coś uzasadnione względami medycznymi czy nie.Oczywiście jeszcze pamiętamy, że świadczenia dla pacjentów z innych województw są również w przypadku pielęgniarki i położnej - nie wiem co to iniekcja Milgamma ale zapewne robi to pielęgniarka?
Tak, lek podaje pielęgniarka, lecz pracująca w gabinecie zabiegowym lekarza POZ wykonuje tylko jego zlecenia- lekarza z którym pracuje.