collapse

Reklama

Autor Wątek: Import słowników ICD10 - błąd w dostępie do do tabeli I9G.DB  (Przeczytany 11896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robinson

• Super Specjalista
  • Pomógł? 14
Import słowników ICD10 - błąd w dostępie do do tabeli I9G.DB
« dnia: Stycznia 04, 2016, 19:13:27 pm »
witam,
mam problem z importem słowników ICD10 i ICD9 błąd:
błąd w dostępie do do tabeli I9G.DB i jeszcze innych tabel, które są w katalogu \KS\KS-PLW\Wzorce\inne chodzi o prawa dostępu - Windows 8.1 nowy, baza Firebird. Program ogólnie działa ale nie mogę zaimportować słowników więc zapewne przy najbliższej aktualizacji bazy będzie ten problem. Przeniosłem się na nowy PC z Win 8.1 i na bank coś jest nie tak z uprawnieniami tylko co? Prosiłbym o pomoc.

Offline Sławek

• Super Specjalista
  • Pomógł? 42
Odp: Import słowników ICD10 - błąd w dostępie do do tabeli I9G.DB
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 04, 2016, 21:25:19 pm »
Kiedyś to pomagało ( zrzut ekranu )

Offline togo

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 04, 2016, 21:49:29 pm »
Witam
Mam podobny problem na Win10 po aktualizacji 1.05 - komunikat błędu: "Brak w dostępie do tabeli prpt.db".
Błąd pojawia się przy logowaniu, kiedy uruchamia się import (nie pamiętam czego). Ponieważ import się nie udaje, a nie da się go odłożyć i system w ogóle się nie uruchamia, więc byłem zmuszony nie instalować ostatniej aktualizacji - pracujemy na wersji 1.04.
Nadanie pełnych uprawnień zalogowanemu użytkownikowi do pliku prpt.db czy nawet do całego katalogu KS nie pomaga.
Podpowiedź kolegi Sławka jest raczej chybiona, bo nowy Somed nie korzysta z BDE, ja nawet nie mam BDE ze starych instalacji, bo nowego Someda instalowałem na świeżym systemie.

Dodatkowo (chociaż nie wiem czy to się wiąże), przy dzisiejszym imporcie nowych umów (AOS + POZ) wywala błąd (fragment z opisu):

Opis wewnętrzny:
[Microsoft][Sterownik ODBC Paradox ] Aparat bazy danych Microsoft Jet nie może znaleźć obiektu 'CBUMPrzedzWiek.DB'. Upewnij się, że obiekt istnieje, a jego nazwa i nazwa ścieżki podane są prawidłowo.

Forma: TfrmUmowy

Ślad wywołania formy:
\frmKSPL\frmUmowy

Szczegóły klasy EDBEngineError:
[Microsoft][Sterownik ODBC Paradox ] Aparat bazy danych Microsoft Jet nie może znaleźć obiektu 'CBUMPrzedzWiek.DB'. Upewnij się, że obiekt istnieje, a jego nazwa i nazwa ścieżki podane są prawidłowo.
Kod: -1
System operacyjny:
Microsoft Windows 10  Professional (build 10586), 64-bit

Zastanawiam się, czy to w ogóle bezpiecznie korzystać z tej wersji Someda, może lepiej nie importować tych umów i poczekać na kolejne poprawki?

Offline Robinson

• Super Specjalista
  • Pomógł? 14
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 04, 2016, 22:00:06 pm »
BDE odpada bo to nowa wersja SOMEDu, ja importowałem UMX POZ na nowej wersji tylko jeszcze na starym komputerze z Win7 i tam importy chodzą na tej wersji Somed. Na Win 8.1 już nie chodzi import, może komuś się udało?

Offline togo

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 04, 2016, 22:50:57 pm »
Próbowałem zrobić raport z deklaracji z błędnie wgraną umową i dostaję:

Raport zostal wygenerowany. Niektóre deklaracje nie zostały dopasowane do punktów umowy. Może to świadczyć o nieprawidłowym ustawieniu pozycji  umowy (punktów i./lub usług) lub niepoprawnym parametrach deklaracji. Czy pokazać listę usług z umowy wziętych do dopasowywania deklaracji do pozycji umowy?

Do raportu załapały się tylko deklaracje położnej. Przypominam sobie, że kiedyś miałem podobny problem, ale nie pamiętam rozwiązania. Ktoś pomoże?

[Aktualizacja]
Dzięki Robinson za podpowiedź!
Po ponownym imporcie umów na końcówce (Win XP) raport z deklaracji hula. Jeszcze nie testowałem aktualizacji do 05 ale jestem pewien, że też pójdzie.
Problem rozwiązany dzięki obejściu Robinsona :) - przynajmniej dla nas, użytkowników programu.

[Aktualizacja]
Dopiero się zorientowałem, że to właśnie Robinson rozpoczął temat. Wykonałem tą aktualizację, i tak tak przypuszczałem, na WinXP nie było problemu z importem. Z tego względu każdemu użytkownikowi Windows'ów od 8 w górę proponuję robić aktualizacje/importy umów/słowników na Windowsach od 7 w dół.
Pozdrawiam
Tomek
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2016, 00:08:42 am wysłana przez togo »

Offline Robinson

• Super Specjalista
  • Pomógł? 14
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 05, 2016, 08:49:34 am »
togo wszystko się zgadza tylko u tego klienta ja mam tylko jedno stanowisko i to właśnie z Win 8.1 i ja pracuję na nim zdalnie i nie mogę zrobić aktualizacji na innej końcówce :(

Offline togo

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 05, 2016, 09:13:14 am »
togo wszystko się zgadza tylko u tego klienta ja mam tylko jedno stanowisko i to właśnie z Win 8.1 i ja pracuję na nim zdalnie i nie mogę zrobić aktualizacji na innej końcówce :(

To tylko problem techniczny :)
Zainstaluj mu wirtualnego kompa np. VirtualBox, ściągnij stąd https://dev.windows.com/en-us/microsoft-edge/tools/vms/windows/ obraz systemu - proponuję IE6 on XP - będzie najmniejszy, skonfiguruj udostępniony katalog z systemem-hostem, zainstaluj Someda (przyda się nowa metoda instalacji opisana w biuletynie, nie będziesz musiał nawet ściągać instalki z FTP Kamsoftu), i gotowe, możesz importować.

To tak w skrócie, w razie problemów pisz albo zadzwoń tel. masz na PW.

[AKTUALIZACJA]
Okazuje się, że VirtualBox jest darmowy, ale nie do komercyjnego użytku. Zdecydowanie lepiej więc doinstalować do systemu Hyper-V (nie mam Win8 więc zgaduję: programy i funkcje -> Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows), poza tym te obrazy od Microsoftu nie zawsze działają pod inne platformy wirtualizacji, pod Hyper-V ruszą na 100%.

Pozdrawiam
Tomek
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2016, 09:32:56 am wysłana przez togo »

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 05, 2016, 09:48:36 am »
[AKTUALIZACJA]
Okazuje się, że VirtualBox jest darmowy, ale nie do komercyjnego użytku. Zdecydowanie lepiej więc doinstalować do systemu Hyper-V (nie mam Win8 więc zgaduję: programy i funkcje -> Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows), poza tym te obrazy od Microsoftu nie zawsze działają pod inne platformy wirtualizacji, pod Hyper-V ruszą na 100%.

Coś kolega za przeproszeniem chrzani..
VirtualBox is a powerful x86 and AMD64/Intel64 virtualization product for enterprise as well as home use. Not only is VirtualBox an extremely feature rich, high performance product for enterprise customers, it is also the only professional solution that is freely available as Open Source Software under the terms of the GNU General Public License (GPL) version 2. See "About VirtualBox" for an introduction.

A i wirtualne maszynki z windowsami ślicznie śmigają na wszystkich znanych mi wirtualizacjach. Zresztą sam MS na stronce którą podałeś przygotowuje VMki pod konkretne wirtualizacji w tym VirtualBoxa!

Pozdrawiam

Offline togo

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 05, 2016, 09:52:10 am »
Chyba jednak mam rację: https://www.virtualbox.org/wiki/Licensing_FAQ

Co do obrazów z windowsami, to pamiętam, że kiedyś miałem problemy, właśnie pod VBox, być może teraz już wszystko działa.

Pozdrawiam
Tomek
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2016, 09:55:10 am wysłana przez togo »

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 05, 2016, 09:59:44 am »
Chyba jednak mam rację: https://www.virtualbox.org/wiki/Licensing_FAQ

Co do obrazów z windowsami, to pamiętam, że kiedyś miałem problemy, właśnie pod VBox, być może teraz już wszystko działa.

Pozdrawiam
Tomek

No i w którym miejscu jest tam napisane, ze do firmy jest płatny?
Ja znalazłem tylko, że użytkowników komercyjnych zachęcają do zakupu ponieważ da on wsparcie na poziomie biznesowym (a nie community).
Natomiast Extension Pack rzeczywiście ma jakąś inna licencję i tutaj możliwe, że darmowy tylko do użytku prywatnego ale trzeba by to dokładniej poczytać.

Pozdrawiam

Offline togo

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 05, 2016, 10:44:06 am »
Tak jest, chodzi o extension pack - współdzielone katalogi, integracja myszki/schowka. Rzeczywiście bardzo łagodnie zachęcają do zakupu komercyjnej licencji, ale chodzi o to, że po co instalować coś,czego status legalności jest niejasny, skoro można użyć 100% darmowego rozwiązania? Zgadzam się, że generalnie VBox góruje jeśli chodzi o funkcjonalność nad Hyper-V, ale w tym przypadku Hyper-V całkowicie wystarczy.

Pozdrawiam
Tomek

Offline Robinson

• Super Specjalista
  • Pomógł? 14
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 05, 2016, 13:29:02 pm »
Panowie dzięki za pomoc ale nie ma sposobu na Win 8.1 aby to jakoś uruchomić ? :( Może ktoś z Kamsoftu coś słyszał?

Offline Sorn

• Specjalista
  • Pomógł? 24
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 05, 2016, 13:52:20 pm »
Spróbuj someda uruchomić "jako administrator".

Offline Robinson

• Super Specjalista
  • Pomógł? 14
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 05, 2016, 16:57:11 pm »
próbowałem jako Administrator nie poszło, to co na Win7 idzie tu nie udało się.

Offline Sławek

• Super Specjalista
  • Pomógł? 42
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 05, 2016, 23:27:43 pm »
Miałem problem z drukarką fiskalną na nowym kompie, dopiero pomogła instalacja starszej wersji Someda i aktualizacji dll-ek serwera, dlatego pisałem że może pomoże zmiana w BDE bo kiedyś pomagała i może warto spróbować puścić starszą instalkę żeby BDE się zainstalował, dalej przerwać i zmienić ustawienia dotyczące paradox w BDE, nie wie czy to faktycznie pomoże ale jak na razie nie ma rozwiązania to czasami warto spróbować, ponieważ problem nie dotyczy bazy FB i połączenia  bazą tylko z obsługą  i otwieraniem plików pd.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 578
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]