collapse

Reklama

Autor Wątek: deklaracje  (Przeczytany 45133 razy)

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
Odp: deklaracje
« Odpowiedź #60 dnia: Lutego 03, 2015, 22:39:54 pm »

Załącznik do 8/2015/DI strona 11
Data potwierdzenia uprawnień osoby która złożyła deklarację
Musi spełniać następujące warunki:
- Nie może być wcześniejsza niż data złożenia deklaracji (//dekl-poz/@data-zloz)
- Nie może być późniejsza niż pierwszy dzień okresu sprawozdawczego (miesiąca), którego dotyczy lista deklaracji

Więc te 800 oświadczeń powinieneś zebrać przed pierwszym lutego :)

No no tylko przynajmniej ja "zwrotkę " dostałem 30.01 o 21:59 i dalej sobota 31.01 i niedziela 01.02  ładnie to sobie obmyślili >:(
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline K3l3mvor

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 8
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #61 dnia: Lutego 05, 2015, 16:45:28 pm »
Gdzieś dodatkowo w najnowszym PPSie wpisuje się te oświadczenia w deklaracjach czy wystarczy przy pacjencie i deklaracje z automatu zaciągną oświadczenie w komunikacie w nowej wersji ?

jest opcja w ppsie w deklaracjach - czyli oprócz oświadczenia u pacjenta wpisujemy w deklaracjach i to przy lek , piel i położna ?
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2015, 19:05:02 pm wysłana przez K3l3mvor »

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #62 dnia: Lutego 05, 2015, 22:44:07 pm »
Mazowiecki się ocknął:
Komunikat dla świadczeniodawców
w sprawie ważności deklaracji wyboru lekarza / pielęgniarki / położnej POZ w przypadku, gdy dane widniejące w e-WUŚ nie potwierdzają uprawnień do świadczeń (?czerwone światło?)

Mazowiecki Oddział Wojewódzki NFZ informuje, że pacjent, który w e-WUŚ ma status nieubezpieczony (?czerwony kolor?), a przedłoży dokument ubezpieczenia, o którym mowa w art. 50 ust 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (t.j. - Dz. U. z 2008 r. Nr 164, poz. 1027, z późn. zm.) albo oświadczenie, którym potwierdzi posiadanie prawa do bezpłatnych świadczeń, ma trzy miesiące na wyjaśnienie i ewentualną zmianę swojego statusu u swojego pracodawcy, w ZUS-ie, bądź NFZ.

Jeśli pacjent udokumentuje swój status ubezpieczenia we wskazanym powyżej okresie - deklaracja wyboru zachowuje ważność, a pacjent nie musi składać jej ponownie.

Deklaracja taka jest finansowana przez NFZ.

Podstawa prawna:
§ 9 ust. 2a lub 2b zarządzenia nr 86/2014/DSOZ Prezesa NFZ z dnia 17 grudnia 2014 r. zmieniającego zarządzenie w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów o udzielanie świadczeń w rodzaju: podstawowa opieka zdrowotna, z późn. zm.

Michał Dzięgielewski
Zastępca Dyrektora ds. Medycznych
Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego
Narodowego Funduszu Zdrowia

Oczywiście dalej brak info o przedłużeniu terminu składania deklaracji  ::) ale mam cynk, że tak jak w innych OW będzie do 16 lutego.

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #63 dnia: Lutego 06, 2015, 10:06:35 am »
Wczorajszy komunikat z K-P OW NFZ:

Kilka słów wyjaśnienia w nowej rzeczywistości weryfikacji stawek kapitacyjnych danymi z systemu eWUŚ.
Analizując zapytania Świadczeniodawców POZ należy po pierwsze rozgraniczyć uzyskiwanie nowych deklaracji od miesięcznych analiz stawek kapitacyjnych. Przyjęta od pacjenta deklaracja POZ jest co miesiąc podstawą do żądania naliczenia stawki kapitacyjnej za wyjątkiem przypadków gdy: pacjent złożył nowszą deklarację do innego świadczeniodawcy, pacjent zmarł, ujawniono informację, że jest już objęty ustawodawstwem innego państwa UE, lub lekarz/pielęgniarka/położna POZ na których była złożona deklaracja już nie pracuje, a świadczeniodawca nie zatrudnił w to miejsce innej osoby aby nie przekroczyć limitu ilości deklaracji na 1 osobę personelu. W pozostałych przypadkach (także czerwonego eWUŚa) nie ma podstawy do żądania złożenia nowej deklaracji.
            Listę aktywnych deklaracji należy w formie elektronicznej przekazywać co miesiąc do NFZ. Analiza pod kątem prawa do świadczeń ? czy za dany miesiąc stawka za konkretnego pacjenta zostanie wypłacona czy nie, opiera się na wstrzymaniu wypłaty stawki kapitacyjnej w przypadku, gdy replika statusów z eWUŚ według stanu na pierwszy dzień miesiąca poddawanego analizie nie potwierdzi uprawnienia do świadczeń.
            Zgodnie z nowym brzmieniem zarządzenia Prezesa z 27.11.2013r. w sprawie zawierania umów POZ (w szczególności § 9 ust. 2, 2a i 2b oraz § 10 ust. 7 pkt 1 lit. a i b:
- w przypadku pacjenta już znajdującego się na liście, któremu w chwili udzielania porady zapali się ?czerwony eWUŚ? a on okaże decyzję na 90 dni wójta/burmistrza/prezydenta lub złoży oświadczenie ? fakt ten należy odnotować w systemie elektronicznym, gdyż przekazana do NFZ taka informacja przypisze do zapłaty stawkę kapitacyjną w sytuacji gdy centralna weryfikacja nie potwierdzi prawa do świadczeń. (Nie jest zasadne żądanie złożenia nowej deklaracji)
- w przypadku gdy ?czerwony eWUŚ? zapali się w chwili składania deklaracji przez nowego pacjenta ? analogicznie przy złożeniu oświadczenia lub decyzji wójta, fakt ten należy odnotować w systemie elektronicznym. Istotne jest aby przyjęte oświadczenie było poprawnie wypełnione zarówno przez pacjenta jaki i osobę je przyjmującą.
Pozwoli to uzyskać stawkę kapitacyjną przez 3 miesiące, chyba, że wcześniej przy centralnej analizie replika eWUŚ potwierdzi już uprawnienia pacjenta.
Stawki kapitacyjne za pacjentów nie korzystających z porad będą wypłacane za miesiące ze wskazaniem ?zielonego eWUŚa?, nie będą wypłacane przy wskazaniach ?czerwonego eWUŚa?.
Sugestie: Pacjentów z ?czerwonym eWUŚem? składających oświadczenie w przekonaniu, że są zgłoszeni jako członek rodziny warto informować, że zgłoszenie członka rodziny nie jest dożywotnie, ustaje w każdym przypadku uzyskania własnego tytułu do ubezpieczenia lub zmiany miejsca pracy przez osobę zgłaszająca członka do swojego ubezpieczenia. Przepisy te istnieją w prawie niezmienionej formie od ponad 15 lat. Po zaistnieniu takich przypadków ubezpieczenie zdrowotne członka rodziny pojawia się dopiero po ponownym zgłoszeniu.
Osoby nieubezpieczone, których prawo do świadczeń wynika z pobierania zasiłku chorobowego lub świadczenia rehabilitacyjnego z dziwnych przyczyn unikają zgłoszenia w charakterze członka rodziny przez współmałżonka. Warto takie osoby informować, że zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego jako członka rodziny nie ma żadnego wpływu na przyznanie zasiłku chorobowego (który jest wynikiem ubezpieczenia społecznego). Natomiast możliwość bycia ubezpieczonym jako członek rodziny rozwiązuje większość problemów ze służbą zdrowia i NFZ. ZUS bowiem zazwyczaj z opóźnieniem przekazuje do NFZ informację o przyznaniu zasiłku a raz dokonane zgłoszenie członka rodziny skutkuje ?zielonym eWUŚem? do dnia pojawienia się ww. przypadków uzyskania własnego tytułu do ubezpieczenia. Warto podkreślić, że zwolnienie lekarskie (druk ZLA, dawniej L4) nie ma żadnego związku z ubezpieczeniem zdrowotnym.
Janusz Janczewski, naczelnik Wydziału Spraw Świadczeniobiorców.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #64 dnia: Lutego 06, 2015, 17:04:46 pm »
Jest brawo brawo brawo :P

MOW NFZ uprzejmie informuje, że termin przesyłania list POZ za luty 2015 roku został przesunięty do dnia 16 lutego 2015 r.

Powyższe związane jest z trwającymi pracami w zakresie dostosowania komunikatu DEKL do możliwości przekazywania przez świadczeniodawców, informacji o których mowam w § 9 ust. 2a i 2b zarządzenia nr 3/2015/DSOZ Prezesa NFZ z dnia 7 stycznia 2015 r. zmieniającego zarządzenie zmieniające zarządzenie w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów o udzielanie świadczeń w rodzaju: podstawowa opieka zdrowotna oraz zgodnie z formatem określonym zarządzeniem nr 8/2015/DI Prezesa NFZ z dnia 29 stycznia 2015 r. w sprawie określenia szczegółowych
komunikatów sprawozdawczych XML dotyczących deklaracji POZ/KAOS, zwrotnych wyników weryfikacji deklaracji POZ/KAOS, zwrotnego rozliczenia deklaracji POZ/KAOS.

Michał Dzięgielewski
Zastępca Dyrektora ds. Medycznych
Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego
Narodowego Funduszu Zdrowia

Warszawa, 06 lutego 2015 roku

Offline artstom

• Super Specjalista
  • Pomógł? 12
  • Lubelski Oddział Wojewódzki
« Odpowiedź #65 dnia: Lutego 07, 2015, 13:44:08 pm »
to co panowie zbieracie oświadczenia ... a jak kogoś nie uda się zastać to puszczacie zweryfikowanych nieubezpieczonych za styczeń jeszcze raz bez oświadczenia

Offline jedrek

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • zachodniopomorskie
« Odpowiedź #66 dnia: Lutego 08, 2015, 18:59:10 pm »
Ja wycofałem tylko zgony i tych co się przepisali oraz tych co wiem na 100% że nie mają ubezpieczenia bo np. od kilku lat są za garnicą. Resztę puszczam jeszcze raz. Na 750 deklaracji które NFZ wywalił na dzień dzisiejszy ponad 50 jest już na zielono więc dla nich nie potrzebuję oświadczeń.

Offline sopel9

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #67 dnia: Lutego 09, 2015, 21:26:42 pm »
Dałem ciała :/ Nakręcony pierwszym szokiem moich położnych usunąłem całe 5% populacji będących na czerwono i wysłałem raport (1 lutego - jeszcze w starym formacie) :/
Teraz się kobitki burzą, że powinniśmy nie usuwać...
Ma ktoś jakąś radę jak to odkręcić? Czy w ogóle to jest możliwe?:/ Opcja "przywróć" jest już oczywiście nie aktywna :/ Ratujcie...

A jak NFZ zareaguje jezeli wprowadze je ponownie ze starymi datami?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #68 dnia: Lutego 09, 2015, 21:31:43 pm »
Wpisz od nowa ze starymi datami. Wyślij nową listę i heja do przodu. Znowu nie zapłacą i nic się nie zmieni ;)

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #69 dnia: Lutego 09, 2015, 21:52:25 pm »
Niech mi ktoś powie czy w PPSie jest możliwość automatycznego dopisania do deklaracji istniejących w systemie oświadczeń pacjentów i innych dokumentów potwierdzających ubezpieczenie? To co teraz jest w najnowszej wersji PPS to jakaś kpina bo nie wyobrażam sobie sprawdzania wszystkich pacjentów (bo skąd mam wiedzieć, których pacjentów podczas weryfikacji wywali mi NFZ?) i ręcznego dodawania dla nich dokumentów potwierdzających ubezpieczenie.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline Krzysztoff

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #70 dnia: Lutego 10, 2015, 08:18:27 am »
Deklaracje można przywrócić przez export i import do exela. Odfiltruj wycofane deklaracje a potem ponownie zaimportuj zmieniając w kolumnie F typ operacji. Konkretnie 1 (czyli dodanie). Wzory importu są w katalogu PPSa /INFO/

Offline Winni

• Sponsorzy Forum
  • Zaawansowany
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 10, 2015, 08:28:55 am »
Robiłem ostatnio podobny manewr i za nic nie mogłem wczytać CSV - okazało się, że musiałem ustawić ' jako separator pola, na domyślnych wartościach nie szło.
DOBRY I POMOCNY CZŁOWIEK TO WŁAŚNIE JA

Offline Krzysztoff

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #72 dnia: Lutego 10, 2015, 08:40:02 am »
Nie CSV tylko EXEL

Offline ted

• Super Specjalista
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #73 dnia: Lutego 10, 2015, 19:48:52 pm »
Nie CSV tylko EXEL
O ile pamiętam to u mnie z importował tylko plik typu CSV rozdzielony średnikiem. Nie trzeba mieć pakietu MS Office  (EXEL czy EXCEL )

Offline Winni

• Sponsorzy Forum
  • Zaawansowany
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 11, 2015, 08:21:44 am »
Myślę, że koledze chodziło o format XLS - u mnie wczytanie deklaracji .xls nie powiodło się i musiałem zapisać plik jako .csv - ale jak komuś działa w ikselesie, to nic tylko się cieszyć :P
DOBRY I POMOCNY CZŁOWIEK TO WŁAŚNIE JA

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 588
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]