collapse

Reklama

Autor Wątek: KOLCE  (Przeczytany 19716 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mimi

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
KOLCE
« dnia: Stycznia 20, 2015, 13:03:37 pm »
Pozwolę założyć sobie osobny wątek dotyczący aplikacji Kolejki Centralne. Jako że w śląskim ciągle KOLCE nie działa mam pytanie do użytkowników, którzy mieli okazję pobawić się już tym tworem. Jak wiadomo w kolejkę tą wpisywani są pacjenci objęci Pakietem Onkologicznym. I tak:
1) Czy dla każdej komórki organizacyjnej w której są udzielane świadczenia na podstawie zielonej karty zakłada się osobną kolejkę?
2) W którym momencie wpisujecie pacjenta z zieloną kartą?
3) Czy w jakiś sposób Wasze programy medyczne są skorelowane z tą aplikacją? Macie u siebie pozakładane jakieś "robocze kolejki" nieeksportowane tożsame z KOLCAMI?

Pytań z pewnością z czasem pojawi się więcej. Trochę mnie to denerwuje, bo system nie działa, nie wiadomo co i jak planować. Nie mam tego przed oczami, muszę trochę gdybać no i chciałabym już wiedzieć co nas mniej więcej czeka.

Z góry dziękuję wszystkim udzielającym się w temacie  :-*

Offline C.M. Legionów w Lęborku

• Ekspert
  • Pomógł? 43
  • Centrum Medyczne "Legionów" w Lęborku
    • C.M. Legionów w Lęborku
Odp: KOLCE
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 20, 2015, 16:41:05 pm »
1) kazda komorka osobno, wynika to chociazby z wyboru slownika w Kolce. Glownie informujesz o pierwszym wolnym terminie zeby pacjent wiedzial sprawdzajac w domu gdzie będzie teoretycznie szybciej
2)pacjenta wpisujesz w momencie gdy sie zarejestruje i oczekuje na wizyte (tak jak w innych przypadkach
3) serum nie jest zintegrowane i watpie zeby kiedykolwiek bylo. Predzej wszystkie aplikacje nfz sie zintegruja

Offline mimi

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 20, 2015, 18:50:47 pm »
OK, a co jeśli przyjmuję pacjenta z POZ w tym dniu w którym zgłosi się - w tym dniu otwieram diagnostykę wstępną i wyznaczam mu szybkie terminy na świadczenia diagnostyczne (tk, mr, biopsja, endoskopia, pet - do tego osobnych kolejek pod kartę nie mam bo i umowy pod pakiet do diagnostyki nie mamy - jedynie do poradni i klinik). To kiedy do kolejki? Jak dajmy na to skończy wstępną i czeka na pierwszą wizytę do pogłębionej (wtedy pod kolejkę z poradni)? A jeśli wstępną zamykamy w jednym dniu i w tym samym dniu otwieramy pogłębioną? I to samo jak kończymy pogłębioną to praktycznie zamykamy ją w dniu konsylium i wtedy pacjent ma wyznaczony termin do leczenia - i tu go dopiero w kolejkę do danej kliniki? Żeby ta kolejka jakoś się kupy trzymała z tym co tam wypisujemy w DILO...

Offline somebady

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 22, 2015, 08:57:18 am »
Z KOLCEm mami inny problem... próbując dodać nową kolejkę, za każdym razem, wyrzuca mi komunikat że dana kolejka juz istnieje. Problem w tym, że jako administrator, żadnej kolejki nie widze... co robić?

Offline krzysiek1981

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 26, 2015, 11:43:17 am »
Terminy się podmienia w istniejącej kolejce.

Offline Qba

• Ekspert
  • Pomógł? 3
  • Wielkopolski OW
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 26, 2015, 13:28:21 pm »
chce dodać (opcja zmień) "Najbliższy wolny termin" wpisuje date robie dalej potem zatwierdź a data i tak mi sie nie pokazuję przy "Najbliższym wolnym termine" co zrobić. Nikogo nie mam wpisanego do kolejki (brak pacjentów)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 30, 2015, 10:51:31 am »
Są już dostępne w bolcach kolejki na pozostałe świadczenia

• Ekspert
  • Pomógł? 43
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 30, 2015, 11:05:11 am »
TO NIEDOBRZE :/ ale cos jeszcze chyba nie działa bo jak chce dodac miejsce udzielania to nie mam do wyboru rodzaju swiadczenia... i nie moge przejsc dalej

• Ekspert
  • Pomógł? 43
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 30, 2015, 11:08:50 am »
chyba ze sugerowac sie tym wykazem to poki co mnie obejmuje tylko onkologiczna
http://www.nfz.gov.pl/new/art/6459/20150101_slownik_swiadczen_SZOI.xls

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 30, 2015, 11:10:53 am »
Najpierw dodaj sobie uprawnienia do świadczeń.

Offline mimi

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 31, 2015, 07:43:52 am »
Ała, rozumiem, że teraz mam przenosić wszystkich pacjentów z kolejek prowadzonych i mnie w programie do tych 'standardowych' w kolcach bolcach? Znaczy się przepisać tych 3000 pacjentów we wszystkich kolejkach które mam? Czy po prostu wpisywać na bieżąco od dajmy na to poniedziałku. Zgłupiałam. Sole trzeźwiące proszę.

Offline Qba

• Ekspert
  • Pomógł? 3
  • Wielkopolski OW
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 03, 2015, 17:45:16 pm »
a ja mam pytanie czy idzie usunąć kolejke w KOLCE (błędnie wprowadziłem miejsce udzielania świadczeń)

Offline mimi

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 04, 2015, 09:29:53 am »
Na dzień dzisiejszy nie ma takiej możliwości, mają to z czasem wprowadzić. Zostawiasz kolejkę i nic po prostu z nią nie robisz, jak będzie można to usuniesz. Dzwoniłam do NFZ, tak mi powiedzieli.
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2015, 09:39:46 am wysłana przez mimi »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 04, 2015, 18:35:47 pm »
Ała, rozumiem, że teraz mam przenosić wszystkich pacjentów z kolejek prowadzonych i mnie w programie do tych 'standardowych' w kolcach bolcach? Znaczy się przepisać tych 3000 pacjentów we wszystkich kolejkach które mam? Czy po prostu wpisywać na bieżąco od dajmy na to poniedziałku. Zgłupiałam. Sole trzeźwiące proszę.

Ze wszystkich na pewno nie. Tylko w tych zakresach świadczeń, które są wymagane, czyli:
1. ŚWIADCZENIA UDZIELANE NA PODSTAWIE KARTY ONKOLOGICZNEJ (to niby już od 1 stycznia powinno być prowadzone)
2.
-50009 ABLACJA WIDEOTORAKOSKOPOWA
-50010 OPERACJE WAD WRODZONYCH SERCA I NACZYŃ U DZIECI DO UKOŃCZENIA 1 r.ż.
-50011 OPERACJE WAD SERCA I AORTY PIERSIOWEJ > 17 r.ż.
-50012 OPERACJE WAD SERCA I AORTY PIERSIOWEJ >1 r.ż. i < 18 r.ż.
-50013 WSZCZEPIENIE ZASTAWEK SERCA
-50014 KARDIOLOGICZNE ZABIEGI INTERWENCYJNE < 18 r.ż.
-60002 ŚWIADCZENIA Z ZAKRESU ONKOLOGII
-60003 ŚWIADCZENIA Z ZAKRESU ORTOPEDII I TRAUMATOLOGII NARZĄDU RUCHU
-60004 ŚWIADCZENIA Z ZAKRESU KARDIOLOGII
-60005 ŚWIADCZENIA Z ZAKRESU ENDOKRYNOLOGII
(te dane muszą być wprowadzone do 31 marca i prowadzone na bieżąco od 1 kwietnia)

Offline artur

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 04, 2015, 20:28:18 pm »
Czy w tych całych KOLCACH-BOLCACH wpisuje się stomatologię?
Jak nie to jak mam teraz puszczać kolejki tygodniowe na STM, wysłałem wczoraj standardowo w szoi sprawozdania > kolejki oczekujących i nie wiem czy przeszły prawidłowo.

szoi pokazuje miesiąc "2" pps pokazuje okres "1" przy kolejkach tygodniowych.... i nie wiem czy robię to właściwie....

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 532
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]