Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dorzucić jeszcze trzeba ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 29 grudnia 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu podstawowej opieki zdrowotnej.Wtedy wychodzi dopiero ostateczna lista.Z mojego rozeznania wynika że, są dwa modele raportowania badań, dotychczasowy raportem zbiorczym oraz nowy w którym badania wpisujemy do wizyty jako wykonane procedury ICD9. W wizycie klikamy przycisk "C9 Dodaj kod ICD9" i wybieramy kod ICD9 który ma się pojawić w zakładce "Rozliczenie". Postępowanie tą ścieżką ma gwarantować około zeta więcej na rocznej stawce kapitalizacyjnej. Problem w tym że nie za bardzo wiem jak określić kody ICD9 dla badań laboratoryjnych bo Grupy Procedur Medycznych są puste. Niby mam licencję a wychodzi na to że "Listę procedur medycznych i badań laboratoryjnych" trzeba tworzyć samemu". Chyba że czegoś nie wiem i może ktoś inny pomoże.Tak czy siak jeśli chcemy wyższą stawkę kapitalizacyjną to wychodzi na to, że od początku roku należało by wpisywać / pouzupełniać ICD9 dla każdej wizyty, chyba
Problem w tym że nie za bardzo wiem jak określić kody ICD9 dla badań laboratoryjnych bo Grupy Procedur Medycznych są puste. Niby mam licencję a wychodzi na to że "Listę procedur medycznych i badań laboratoryjnych" trzeba tworzyć samemu".
Tak czy siak jeśli chcemy wyższą stawkę kapitalizacyjną to wychodzi na to, że od początku roku należało by wpisywać / pouzupełniać ICD9 dla każdej wizyty, chyba.
Cytat: Seler w Stycznia 14, 2015, 23:13:47 pmTak czy siak jeśli chcemy wyższą stawkę kapitalizacyjną to wychodzi na to, że od początku roku należało by wpisywać / pouzupełniać ICD9 dla każdej wizyty, chyba.Jesteś pewien, że aby mieć wyższą stawkę kapitacyjną od sierpnia, należy już od początku roku wprowadzać ICD9 dla każdej wizyty? Nie wystarczy przejść na szczegółowe wykazywanie badań np od lipca?
Odpowiedź z Porozumienia Zielon. :"Na tą chwilę nie ma możliwości sprawozdawania po PESELu badań. Co do tegowystąpiła wątpliwość z naszej strony czy ciekawość urzędników nie przekraczawiedzy koniecznej im do wypłacania nam apanażu za wypisanie kartyonkologicznej-czekamy na odpowiedź z GIODO-ewentualnie chcemy aby odbywałoto się na wysokości wydawania karty onkologiczne poprzez dill"
Dane zbiorcze należy przekazywać co kwartał (do 20 dnia po kwartale). Załącznik 3c został uchylony i obowiązuje Słownik badań diagnostycznych, który ma być opublikowany w formie komunikatu. Chyba jeszcze nie został opublikowany . Od 1 kwietnia 2015 trzeba będzie przekazywać szczegółowo (czyli po peselu pacjenta) badania wykonywane osobom z ChUK i cukrzycą.