collapse

Reklama

Autor Wątek: Pacjent pierwszorazowy (AOS audiologia) a pierwszy wolny termin  (Przeczytany 10814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline metek91

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Pacjent pierwszorazowy (AOS audiologia) a pierwszy wolny termin
« dnia: Stycznia 12, 2015, 23:13:59 pm »
Witam!

Od nowego roku w poradni audiologicznej/foniatrycznej pojawił sie nowy produkt kontraktowy dla pacjentów pierwszorazowych. Czyli, w brzmieniu rozporządzenia, dla takich pacjentów którzy nie korzystali ze świadczeń w danym zakresie przez ostatnie 720 dni.

Jest to osobny produkt kontraktowy,  a co za tym idzie, osobnym limit. Dodatkowo jest jeszcze produkt kontraktowy na świadczenia w zakresie, czyli dla pacjentów kontolnych i co ważne, dla pacjentów z nowymi skierowaniami (nowym leczeniem) ale którzy byli juz konsultowani w ramach danej poradni w przeciągu ostatnich dwóch lat.

Problem pojawia sie z chwilą cotygodniowego sprawozdania pierwszego wolnego teminu. Limit na pacjentów pierwszorazowych mam większy niz na świadczenia w zakresie. W oparciu o miesięczne limity przyjęć wizytami kontrolnymi jestem wstanie zaplanować terminarz na pare miesięcy do przodu, natomiast pacjentów pierwszorazowych nie mam aż tylu aby wykorzystać limit, terminy dla tego typu pacjentów mam praktycznie "od ręki". I tu pojawia sie problem bo zdawany co tydzień pierwszy wolny termin ma być jeden dla całej poradni.
Pytałem w NFZ-cie ale nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi. Jak moge sprawozdawać jeden pierwszy wolny termin dla poradni gdzie mam produkty kontraktowe które na poziomej rejestracji klasyfikują pacjenta do jednego z dwóch limitów które różnią sie zasadami przyjmowania?

Proszę o pomoc!

Pozdrawiam!

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: Pacjent pierwszorazowy (AOS audiologia) a pierwszy wolny termin
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 12, 2015, 23:20:44 pm »
Funduszu nie interesują pacjenci kontrolni. Dla nich istnieją tylko pierwszorazowi. Innymi słowy nie posiadasz pacjentów oczekujących na świadczenie. Kolejka została zlikwidowana. Można odtrąbić kolejny sukces.

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 12, 2015, 23:24:24 pm »
...Kolejka została zlikwidowana. Można odtrąbić kolejny sukces.

I będą mieli znowu premie  ::)
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline metek91

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 12, 2015, 23:25:03 pm »
Ale wpisem na liste oczekujących są objęci też pacjenci, którzy rozpoczynają nowe leczenie, z nowym skierowaniem, ale w przeciągu ostatnich dwóch lat byli u mnie.

Offline metek91

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 12, 2015, 23:28:14 pm »
Ale to jeszcze nie jest problem. Pytanie jak ustalić pierwszy wolny termin dla tej poradni?!

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 13, 2015, 00:53:26 am »
Ale to jeszcze nie jest problem. Pytanie jak ustalić pierwszy wolny termin dla tej poradni?!
Moim zdaniem jnak nie masz kolejki to pierwszy wolny termin to data sprawozdania (lub najbliższy jej termin w jakim przyjmujesz pacjentów

Offline metek91

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 13, 2015, 07:58:33 am »
Ale kolejka jest, bo zeby nie mieć kolejki musiałbym pacjentów przyjmować w dniu ich zgłoszenia do ambulatorium.

Ujmę sprawę inaczej, dla pacjentów pierwszorazowych mam termin np. na za 4 dni od zgłoszenia (czyli wpisuje go na listę oczekujących) a na pacjentów z nowymi skierowaniami ale, którzy byli u mnie w poradni w przeciągu ostatnich dwóch lat terminy mam na za 4 miesiące ( bo mam w tym limicie też pacjentów kontrolnych)

Wobec powyższego mam dwa pierwsze wolne terminy do poradni audiologicznej. Jeden dla pacjentów pierwszorazowych, a drugi dla tych z nowym skierowaniem, którzy byli u mnie u audiologa w przeciągu dwóch lat.
A sprawozdawać musze jeden dla całej poradni.

Offline nzozp

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? -2
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 13, 2015, 17:14:07 pm »
Witam, nie wiem czy to w czymś pomoże co napiszę, ale problem mam podobny... w przychodni mamy dwa różne terminy , w zależności od tego o jakiego specjalistę chodzi...
Na stronie Warmińsko- Mazurskiego OW NFZ jest zakładka z odpowiedziami na pytania świadczeniodawców i świadczeniobiorców:
http://www.nfz-olsztyn.pl/index.php?md=qa&par=1&qid=34154#q34154
I tam ktoś z REH zadawał pytanie o to jaki pierwszy termin podać, skoro na jedne zabiegi czeka się dwa miesiące a na inne osiem..
NFZ udzielił odpowiedzi, że należy podać termin na za dwa miesiące ....
Pozdrawiam

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 13, 2015, 17:27:29 pm »
...I tam ktoś z REH zadawał pytanie o to jaki pierwszy termin podać, skoro na jedne zabiegi czeka się dwa miesiące a na inne osiem..
NFZ udzielił odpowiedzi, że należy podać termin na za dwa miesiące ....
Pozdrawiam

No no i teraz przyjdzie konfliktowy świadczeniobiorca z zabiegiem masażu i będzie żądał zapisania go za dwa miesiące bo tak jest podane w informatorze o pierwszym wolnym terminie a ja mam termin za 6 miesięcy  ::)

Acha no i oczywiście są to pytania i odpowiedzi nikt się pod tym nie podpisał...

Co więcej: Zamieszczenie informacji w ramach odpowiedzi na Państwa pytania na stronie www.nfz-olsztyn.pl nie jest wykładnią prawa. Odpowiedzi na pytania pełnią wyłącznie funkcję pomocniczą w wyjaśnianiu Państwa wątpliwości.   >:(
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2015, 17:32:05 pm wysłana przez maciek777 »

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 13, 2015, 17:32:55 pm »
Nic już nie piszę, bo same wulgaryzmy mi do głowy przychodzą.

Offline nzozp

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? -2
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 13, 2015, 19:29:24 pm »
Księstwo WM OW NFZ może twierdzić tak, a inne mogą twierdzić inaczej. Brakuje mi powoli cierpliwości. A nasz kochany minister cel osiągnął- kolejki skrócone ( niby) , szkoda, że rzeczywistość wygląda inaczej. Ale grunt , że wyniki ma, a z roszczeniowymi świadczeniobiorcami my się będziemy męczyć. No bo przecież oni na internecie wyczytali, że.............!
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2015, 19:31:07 pm wysłana przez nzozp »

Offline mimi

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 14, 2015, 07:56:54 am »
Ja podaję jako pierwszy wolny termin ten sam dzień lub kolejny (w zależności od miejscu w terminarzu) jaki zdeklarowany mam w kolejce jako ostatni, czyli podaję najbardziej odległy z możliwych. Choć  wiadomo ze w obrębie jednej poradni mamy różne gabinety i do tych gabinetów są różne terminy, podobnie w obrębie jednej kliniki mamy różne terminy, dla różnych świadczeń. Najwyżej się pacjent miło zaskoczy, że dostał szybszy termin, choć gorzej to wygląda na stronie. Źle, dobrze? Co szkolenie to inaczej mówią...

Offline nzozp

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? -2
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 14, 2015, 12:21:53 pm »
Byłam na szkoleniu NFZ na temat kolejek oczekujących w grudniu 2014. Myślę sobie, o super dowiem się jak to będzie od tego roku.
Na szkoleniu przedstawili wszystkie dotychczasowe zasady prowadzenia kolejek, owszem bardzo ważne, ale jednak większość osób się spodziewała informacji na temat zmian.
O tym co będzie po nowym roku padło jedno zdanie ( informacja o wolnym terminie wysyłana co tydzień).
Nic więcej nie powiedzieli, a na 90 % pytań nie potrafili podać jednoznacznej odpowiedzi.

Offline lunia

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 23, 2015, 20:55:57 pm »
to wyjaśnienia Pomorskiego OW:

Ponadto informujemy, że w przypadku rehabilitacji leczniczej listy oczekujących prowadzone są wyłącznie z dokładnością do komórek organizacyjnych, w których udzielane są świadczenia.

W związku z tym pierwszy wolny termin udzielenia świadczenia powinien być określany do komórki organizacyjnej np. do działu (pracowni) fizjoterapii a nie na poszczególne świadczenia, zabiegi. Podawany termin powinien być możliwy do zaproponowania zarówno dla pacjenta, który zgłosi się na zabieg, na który kolejka jest dłuższa, jak i na który czas oczekiwania jest krótszy.

Podpisała: Małgorzata Paszkowicz, Dyrektor Pomorskiego OW NFZ

data publikacji: 22 stycznia 2015 r.

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 24, 2015, 13:30:31 pm »
...Podawany termin powinien być możliwy do zaproponowania zarówno dla pacjenta, który zgłosi się na zabieg, na który kolejka jest dłuższa, jak i na który czas oczekiwania jest krótszy...

No to się uśmiałem, stanowisko które nic nie wyjaśnia  ::)

Czyli tak ja rozumowałem najlepiej wyciągnąć średnią z konkretnych zabiegów.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2015, 13:32:14 pm wysłana przez maciek777 »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 526
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]