Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Cytat: nzozp w Stycznia 07, 2015, 20:40:41 pm... a tak btw czy coś innego niż PPS wpadło wam w oko? do list oczekujących? czy w ogolę istnieje jakieś odrębne oprogramowanie do kolejek? czy w grę wchodzi tylko program , w którym rozliczam świadczenia?a jak masz zamiar usuwać dane pacjentów z kolejki jak będziesz to robił oddzielnym softem, PPS sam je usuwa z automatu jak im wpiszesz odbytą wizytę.
... a tak btw czy coś innego niż PPS wpadło wam w oko? do list oczekujących? czy w ogolę istnieje jakieś odrębne oprogramowanie do kolejek? czy w grę wchodzi tylko program , w którym rozliczam świadczenia?
Tak poczytaj http://forumpps.pl/index.php?topic=64.msg51317#msg51317 głównie art 20 ustawy, o który już w tym wątku PiotrSz wspominał.
Tylko powiedz mi, który akt jest nadrzędny...
1.Drogie Panie (nzozp i KACHA). Naprawdę Was nie rozumiem, czego właściwie oczekujecie? Że znajdziemy Wam przepis, który brzmi "w przypadku gdy PPS jest u informatyka nie stosuje się obowiązku prowadzenia elektronicznej kolejki"?2.Skoro znacie przepisy to o co pytacie? Liczycie, że ktoś powie, że przepis przepisem a i tak można prowadzić kolejkę w zeszycie? 3.Przepisy mówią tak jak mówią i tego nie zmienicie. Jeśli lekarz chce udzielać świadczeń w ramach NFZ to musi się do nich dostosować - czyt. m. in. nauczyć się obsługi komputera. A co będzie jak wejdzie EDM? Lekarz będzie wpisywał do zeszytu a na koniec miesiąca ktoś będzie uzupełniał dokumentację? A co z receptami? Lekarz da pacjentowi karteczkę z lekami a ten się uda do informatyka celem wprowadzenia do systemu?
[...]Ad 3. EDM ma wejść w życie w 2017 roku, do tego czasu lekarze ogarną temat, teraz do marca są bez szans. Wielu z nich ma problem ze zmianą hasła do Ewusia/Serwusia a co dopiero wprowadzanie usług i kolejek do PPS-a!
Cytat: maciek777 w Stycznia 08, 2015, 09:22:58 amTylko powiedz mi, który akt jest nadrzędny...A który akt każe przekazywać w raporcie godzinę wpisu na listę? Ustawa mówi tylko o umieszczeniu tej informacji na liście, a nie o jej przekazywaniu.
Ad 3. EDM ma wejść w życie w 2017 roku, do tego czasu lekarze ogarną temat, teraz do marca są bez szans. Wielu z nich ma problem ze zmianą hasła do Ewusia/Serwusia a co dopiero wprowadzanie usług i kolejek do PPS-a!
a dlaczego niezgodne z ustawą było ??... rozmawiałam z panem od kolejek w NFZ (Poznań) jeszcze na początku bodajże roku 2013 i powiedział, że na ten czas nie ma wymogu aby prowadzić kolejki elektroniczne
Od stycznia zakładamy elektroniczną formę kolejek ale wiadomo,z e zanim dojdzie do realizacji tych świadczeń to sporo wody w Wiśle upłynie .... i niestety choćbym nie wiem jak się starała to precyzyjnego terminu wykonania świadczenia nie jestem w stanie podać ... nawet tego zbliżonego do około 2 tygodni ( bez podania konkretnego dnia) i jednocześnie będę prowadziła nową elektroniczna kolejkę i realizowała świadczenia z tej "starej" papierowej wersji bo chyba raczej nie mogę tych pacjentów nanieść teraz na elektroniczną, skoro byli zapisani w ubiegłym roku ??
Dla mnie ten średni rzeczywisty czas oczekiwania to najbardziej absurdalny wymysł NFZ