collapse

Reklama

Autor Wątek: błędy po aktualizacjach KsPSRozl.dll  (Przeczytany 9917 razy)

Offline garbaty

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
błędy po aktualizacjach KsPSRozl.dll
« dnia: Czerwca 20, 2014, 17:12:48 pm »
witam, po marcowej aktualizacji system zwraca coraz częściej błędy w bibliotece rozliczeń, oraz w nawiązaniu połączenia z bazą na 127.0.0.1 oraz LOCALHOST. Każdy taki błąd powoduje zawieszenie się usługi serwera firebird i uniemożliwia pracę z systemem do czasu jej ponownego, ręcznego uruchomienia. Po aktualizacji do 2014.01.3.1 dzieje się to ponad 15 razy dziennie! Kamsoft każe mi zmieniać ipki serwera w kspps.ini z nazwy na adres i odwrotnie. Błędne koło. fix.bat który dostałem uniemożliwia całkowicie odczyt bazy. fix przechodzi bez zwracania błędów, ale plik .fdb po jego wykonaniu nie jest rozpoznawany przez serwer.

jestem w kropce bo na tak niestablinym systemie praca jest po prostu niemożliwa.

wszelka pomoc i sugestie mile widziane.

udało mi się postawić serwer na linuxie, każdy klient z widowsa łączy się bezproblemowo, ale PPS zwraca błąd bo nie może pobrać numeru stanowiska.

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
Odp: błędy po aktualizacjach KsPSRozl.dll
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 20, 2014, 18:26:35 pm »
Ja kiedyś się dowiedziałem "jesteśmy sfokusowani na tym kejsie" Taka nowa mowa.

Offline garbaty

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 20, 2014, 20:08:31 pm »
mają czarno na białym podane na tacy, że biblioteka rozliczeń generuje błędy w odwołaniach do zaadresowanej pamięci. Jestem o krok od przesiadki na inny soft. chocby dr Eryk. obecny stan bazy nie daje mi najmniejszych szans na komfortową pracę, nie mówiąc już o elektronicznych kartotekach...

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 23, 2014, 09:10:12 am »
PPS na Oracle ?
Bo jakby był na Firebirdzie to przyczyna stara jak PPS i dalej nie poprawiona (a proszę o to od 2009 roku..).
Na szczęście mój mały mod w konfiguracji pozwala na w miarę bezawaryjną pracę.

pozdrawiam

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 81
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 23, 2014, 09:36:32 am »
witam, po marcowej aktualizacji system zwraca coraz częściej błędy w bibliotece rozliczeń, oraz w nawiązaniu połączenia z bazą na 127.0.0.1 oraz LOCALHOST.
Nigdy takiego problemu nie miałem, ale też nigdy nie pracowałem na ppsie z bazą na tym samym windowsie.

Może by spróbować wpisać do %SYSTEMROOT%\System32\drivers\etc\hosts

127.0.0.1 localhost

Taki strzał, zapewne chybiony.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 23, 2014, 09:55:24 am »
witam, po marcowej aktualizacji system zwraca coraz częściej błędy w bibliotece rozliczeń, oraz w nawiązaniu połączenia z bazą na 127.0.0.1 oraz LOCALHOST.
Nigdy takiego problemu nie miałem, ale też nigdy nie pracowałem na ppsie z bazą na tym samym windowsie.

Może by spróbować wpisać do %SYSTEMROOT%\System32\drivers\etc\hosts

127.0.0.1 localhost

Taki strzał, zapewne chybiony.

W przypadku PPSa na Firebirdzie problem jest w dodatkowej bibliotece funkcji (UDF) dopisanej przez Kamsoft za początków PPSa i Firebirda 1.5 który był we wbudowane funkcje ubogi.
PPS wysypuje się o tą bibliotekę przy pracy wielostanowiskowej (powyżej 10 stanowisk ?).
Obiecują i obiecują, że się tego pozbędą (bo FB 2.5 ma już własne funkcje) ale muszą do tego przepisać cześć programu.. i niby już gotowe, niby już to na kimś testują i niedługo wprowadzą do produkcyjnej wersji.. i tak od lat (ostatnio z rok temu tak obiecywali)
A gdyby tak wreszcie się to udało to potencjalnie otworzyło by to też drogę do instalacji PPSa na serwerze linuxowym bo w chwili obecnej jest to niemożliwe właśnie przez konieczność korzystania z na napisanej pod windowsa biblioteki UDF.

pozdrawiam

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 81
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 23, 2014, 10:15:57 am »
A gdyby tak wreszcie się to udało to potencjalnie otworzyło by to też drogę do instalacji PPSa na serwerze linuxowym bo w chwili obecnej jest to niemożliwe właśnie przez konieczność korzystania z na napisanej pod windowsa biblioteki UDF.

pozdrawiam
W zasadzie powinno się już dać, bo w ostatnim ksinstalu (ora) widziałem długo obiecywaną obsługę bazy w postgresql. Jeżeli nie dodali jakichś udziwnień, to powinno elegancko chodzić :-)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 23, 2014, 10:40:28 am »
W zasadzie powinno się już dać, bo w ostatnim ksinstalu (ora) widziałem długo obiecywaną obsługę bazy w postgresql. Jeżeli nie dodali jakichś udziwnień, to powinno elegancko chodzić :-)

ee.... zgłupiałem już całkiem... dobrze rozumiem, że Kamsoft wprowadza obsługę trzeciego rodzaju bazy danych dla PPSa ???

pozdrawiam

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 81
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 23, 2014, 10:45:27 am »

ee.... zgłupiałem już całkiem... dobrze rozumiem, że Kamsoft wprowadza obsługę trzeciego rodzaju bazy danych dla PPSa ???

pozdrawiam

Na to wygląda.

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 23, 2014, 11:59:23 am »
Na jednostanowiskowej bazie zapycha. Bo ostatnio mulił , gdy zostałem z premedytacja w prehistorii ( 2014.00.3.3.)- bojąc się wiadomo... straty czasu  na reinstalacje.

Nowa 2014.01.3.0 zap... w mojej ocenie 2x szybciej.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 23, 2014, 13:23:37 pm »
No to teraz kolejne pytanie... Czy Kamsoft potrafi zmigrować bazę PPSa z FB na Postgres ?

pozdrawiam

Offline garbaty

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 23, 2014, 20:26:59 pm »
pomysł z hostami przetestowany już dawno temu, i chybiony. To instalacja 2stanowiskowa, wcześniej serwer stał na osobnej maszynie, ale przy tak małym gabinecie nie miało to sensu. Baza sypie się zarówno na windowsie jak i podczas testów na wirtualnej maszynie. Błąd ewidentnie leży w KSPSRozl.dll. Logi czyste. Podejrzewam, że w którychś krotkach są jakieś śmieci które wywalają serwer. Leak jest na tyle upierdliwy, że baza po prostu staje. Usługę muszę zatrzymać i odpalić ponownie ręcznie, bo nie zwraca żadnego błędu. Po prostu usługa wisi i już. Ostatnio dostaję też w PPSie error 55, oraz błąd ConnAdd bez kodu. Ręce opadają. Dzisiaj cały dzień system przehulał bez jednej zwiechy. Zamulił się przy wypisywaniu recept, podejrzewam że jakiś sync bloza poszedł, po kilkunastu sekundach zaskoczył, ale chodził zdecydowanie wolniej. Po jakimś czasie wróciło do normy.

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 23, 2014, 21:02:20 pm »
[...] Po aktualizacji do 2014.01.3.1 dzieje się to ponad 15 razy dziennie! [...]

Mogę potwierdzić, u mnie też wersja 1.3.1 zachowuje się "średnio" stabilnie.
Nie są to błędy po stronie FB lecz samego PPSa.
Średnio 3-5 błędów aplikacji dziennie.
(nie, FB się nie kreszuje).

Offline garbaty

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 28, 2014, 18:23:03 pm »
błędów ciąg dalszy! po próbie aktualizacji do 01.4.1 program martwy. wysypuje się wyjątkiem krytycznym w czasie dostępu do biblioteki borlndmm.dll, nie kończy instalacji nowej wersji. Po uruchomieniu krzyczy o instalację nowej wersji, w lewym górnym rogu panelu pps widnieje wersja 01.04.1 program żąda aktualizacji do 01.4.0. C++ zainstalowany i w każdej innej aplikacji działa poprawnie. nie pomaga restart, reinstalacja c++ visual ani ponowne pobranie aktualizacji.

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 28, 2014, 18:54:55 pm »
a usunięcie pliku wers.xml z katalogu KS-PPS
Edward z Kętrzyna

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 534
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]