collapse

Reklama

Autor Wątek: e-faktura  (Przeczytany 113491 razy)

Offline mariusz291

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? -2
  • Zachodniopomorski OW NFZ
Odp: e-faktura
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 07, 2014, 22:45:02 pm »
W POZ wpisuję "osoba" w przypadku deklaracji i "porada" w pozostałych przypadkach.

Offline elamaciek2

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 08, 2014, 21:33:00 pm »
Oczywiście jednostka miary powinna być w pliku umx przy odpowiedniej pozycji umowy. Jeżeli komuś w nfz by zależało. Ale ponieważ jak zwykle nikomu nie zależy trzeba wpisać cokolwiek (osoba, pacjent, sztuka, usługa, kapitacja, stawka, ubezpieczony) - nie ma to znaczenia. Na wydruku faktury tego nie ma. Najważniejsze żeby coś wpisać.

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 08, 2014, 21:43:36 pm »
Ktoś już kiedyś tego próbował....więc może j... NFZ  ;)
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline jedrek

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • zachodniopomorskie
« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 30, 2014, 13:40:29 pm »
Od kiedy trzeba korzystać z e-rachunków? I co z wyborem podstawy zwolnienia z VAT? Przy eRachunku nie da się wybrać, pole robi się szare.
W sumie to logiczne. VAT dotyczy tylko faktur. Wystawiając rachunek samo przez się mówi że nie jesteśmy płatnikami VAT.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 30, 2014, 13:53:16 pm »
Nie ma obowiązku korzystania z e-rachunków.
Od kiedy trzeba korzystać z e-rachunków?

Nie ma obowiązku korzystania z e-rachunków.

I co z wyborem podstawy zwolnienia z VAT? Przy eRachunku nie da się wybrać, pole robi się szare.
W sumie to logiczne. VAT dotyczy tylko faktur. Wystawiając rachunek samo przez się mówi że nie jesteśmy płatnikami VAT.

No właśnie nie do końca. Ustawa wyraźnie wskazuje, że przy zwolnieniu przedmiotowym musi być podana podstawa zwolnienia z VAT.

Offline kalilech

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 30, 2014, 14:18:42 pm »
VAT dotyczy tylko faktur. Wystawiając rachunek samo przez się mówi że nie jesteśmy płatnikami VAT.

może warto w końcu przeczytać ustawę ze zrozumieniem - chociaż w sumie... obowiazuje dopiero 4 miesiące

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 30, 2014, 14:21:54 pm »
A ja przeczytałem i dlatego e-faktur nie wysyłam :D
W Funduszu oczywiście dalej obowiązują rachunki i faktury VAT, gdzie przy rachunkach nie można podać podstawy zwolnienia :) Chyba, że się coś zmieniło w tej kwestii po ostatniej aktualizacji.

Offline jedrek

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • zachodniopomorskie
« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 30, 2014, 14:25:14 pm »
1. To jak w takim razie na zwykłym rachunku RFX dołączyć a automatu podstawę zwolnienia? Żeby nie musieć dopisywać tego ręcznie?
Czytałem coś o szablonach w innych wątkach, ale nie mam pojęcia jak to ugryźć.
Na rachunku są tylko usługi pielęgniarki POZ.

2. Czy na papierowej korekcie do rachunku (RFX) trzeba dopisywać przyczynę korekty?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2014, 14:26:48 pm wysłana przez jedrek »

Offline jedrek

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • zachodniopomorskie
« Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 30, 2014, 15:06:08 pm »
VAT dotyczy tylko faktur. Wystawiając rachunek samo przez się mówi że nie jesteśmy płatnikami VAT.

może warto w końcu przeczytać ustawę ze zrozumieniem - chociaż w sumie... obowiazuje dopiero 4 miesiące

Dzwoniłem do NFZ do działu rozliczeń. Miła Pani powiedziała, że wystawiając RACHUNEK refundacyjny NIE pisze się podstawy zwolnienia z VAT jeśli podmiot nie jest VATowcem (nie jest płatnikiem VAT). Dlatego też w KS-PPS to pole jest nieaktywne i w przypadku eRachunku nie da się wybrać podstawy zwolnienia.

Offline kalilech

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 30, 2014, 15:24:19 pm »

Dzwoniłem do NFZ do działu rozliczeń. Miła Pani powiedziała, że wystawiając RACHUNEK refundacyjny NIE pisze się podstawy zwolnienia z VAT jeśli podmiot nie jest VATowcem (nie jest płatnikiem VAT). Dlatego też w KS-PPS to pole jest nieaktywne i w przypadku eRachunku nie da się wybrać podstawy zwolnienia.
czyli miła Pani z NFZ również powinna sobie w weekend przeczytać ustawę i nie wprowadzać nikogo w błąd. Inna sprawa, że NFZ przyjmie wszystko - to Ty ponosisz odpowiedzialność za wystawioną fakturę.
Czy się nazywa rachunek czy faktura to nie ma znaczenia  - ma być napisana podstawa zwolnienia (jeśli jest zwolnienie). Również mają być odpowiednie daty  (wystawienia, sprzedaży).
To wszystko jest w Ustawie i na tym FORUM.
Nie czekaj na gotowca.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 30, 2014, 18:41:02 pm »
Niestety ale powinieneś zadzwonić raczej do działu księgowości aby zapytać się czy wszystko będzie ok. Żeby czasem nie okazało się, że Pani powiedziała a jak przyjdzie termin płatności to dostaniesz pisemko, że jest jednak coś nie tak i musisz wysłać poprawiony papier. Bo jednak nie rachunek a faktura, bo jednak data zakończenia świadczenia usług a nie data sprzedaży czy co gorsza okres sprzedaży a to podstawy zwolnienia jednak brak.
Nie zapominaj, że to Ty odpowiadasz przed urzędem skarbowym a fundusz ma swoje własne prawa księgowe (vide nakaz wystawienia noty korygującej do własnej faktury bo oni nie wystawiają). Dlatego właśnie dopóki nie będzie się generowało tak jak chcę to ani jednej elektronicznej faktury ode mnie nie zobaczą. A nie sorry wysłałem jedną elektroniczną na próbę i jak zobaczyłem potwierdzenie to podziękowałem (oczywiście ze strony funduszu data sprzedaży może być 03-2014). Chociaż podobno krąży legenda, że ludzie masowo wysyłają elektronicznie i to nawet faktury (bez VAT ;)). Tylko nie dowiedziałem się z jakiego to programu robią.

Offline jedrek

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • zachodniopomorskie
« Odpowiedź #71 dnia: Maja 01, 2014, 12:11:57 pm »
Zgadzam się z tym, że podstawę zwolnienia trzeba pisać czy to na rachunku czy to na fakturze, zwłaszcza że ma to być ujednolicone i teraz będzie albo faktura, albo faktura VAT.
TYLKO że, jeśli podmiot prowadzi działalność gospodarczą na warunkach ogólnych i nie jest płatnikiem VAT (bo nie wiem czy wiecie ale można być płatnikiem VAT abo nie) więc z definicji jego działalności: ani nie płaci VATu, ani nie może go odliczać, więc również nie jest z niego zwolniony bo go po prostu nie płaci (z definicji firmy). Więc idąc dalej tym tropem, skoro firma nie płaci VATu to jaki jest sens pisania że jest z niego zwolniona?

Być może zagmatwałem i nie mam racji, ale od początku roku wysyłane są rachunki bez tego dopisku i jeszcze nikt się ani razu nie przyczepił.

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #72 dnia: Maja 01, 2014, 12:34:55 pm »
Próbowałem wysłać e-rachunek (kilka dni temu dwa przeszły bez problemu) a tu pokazał się błąd importu:
Błąd systemowy:
Od dnia 2014-05-01 jest wymagana wersja formatu 2.0

Aktualizuję PPS do najnowszej wersji, generuję nowy plik rachunku a tu już podczas próby przesłania na SZOI wywala:

Błąd ? (E)B001 ? Brak pliku z raportem lub nierozpoznany format.
cvc-complex-type.4: Attribute 'data-dost-wyk' must appear on element 'naglowek-dok'.

Winne SZOI czy PPS?
PPS w wersji: 2014.01.0.2
SZOI w wersji: 2014.04.3.49

No i chyba kamsoft znowu coś spier... z tą aktualizacją. Generowany e-rachunek nie zawiera wymaganego atrybutu "data-dost-wyk" (Data dostawy/wykonania usługi). Po ręcznym dodaniu do pliku, e-rachunek jest już załadowany na SZOI.
« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2014, 13:03:35 pm wysłana przez Michał »
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #73 dnia: Maja 01, 2014, 12:57:19 pm »
Brakuje jakiejś daty chyba:
Attribute 'data-dost-wyk'
Zobacz czy wypełniłeś wszystkie :)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #74 dnia: Maja 01, 2014, 13:03:57 pm »
Zgadzam się z tym, że podstawę zwolnienia trzeba pisać czy to na rachunku czy to na fakturze, zwłaszcza że ma to być ujednolicone i teraz będzie albo faktura, albo faktura VAT.

W ustawie jest mowa o "fakturze" a nie o fakturze i fakturze VAT. Oczywiście nazwa dokumentu nie jest wymagana, więc równie dobrze może się to nazywać "dokument sprzedaży"

TYLKO że, jeśli podmiot prowadzi działalność gospodarczą na warunkach ogólnych i nie jest płatnikiem VAT (bo nie wiem czy wiecie ale można być płatnikiem VAT abo nie) więc z definicji jego działalności: ani nie płaci VATu, ani nie może go odliczać, więc również nie jest z niego zwolniony bo go po prostu nie płaci (z definicji firmy). Więc idąc dalej tym tropem, skoro firma nie płaci VATu to jaki jest sens pisania że jest z niego zwolniona?

Z tym pytaniem to do ustawodawcy. Z drugiej strony podmiot świadczący usługi medyczne jest z definicji zwolniony przedmiotowo. Chyba, że chce być ktoś chce być zwolniony z tego zwolnienia wtedy zostaje płatnikiem VAT.
btw tym stwierdzeniem rozjebałeś system.

Być może zagmatwałem i nie mam racji, ale od początku roku wysyłane są rachunki bez tego dopisku i jeszcze nikt się ani razu nie przyczepił.

No to teraz takiego rachunku już nie przyjmą. Oczywiście nie poinformują o tym. Jak przyjdzie termin płatności a kasy nie będzie to wtedy telefonicznie zostaniesz poinformowany, ze jest źle wystawione i masz wystawić ponownie fakturę.
W interpretacjach ustawy jest napisane, że możesz wystawić rachunek ale na żądanie drugiej strony musisz wystawić fakturę, więc nie ma sensu wystawiać rachunku.
« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2014, 13:07:34 pm wysłana przez Paweł »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 639
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]