Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Od kiedy trzeba korzystać z e-rachunków?
I co z wyborem podstawy zwolnienia z VAT? Przy eRachunku nie da się wybrać, pole robi się szare.W sumie to logiczne. VAT dotyczy tylko faktur. Wystawiając rachunek samo przez się mówi że nie jesteśmy płatnikami VAT.
VAT dotyczy tylko faktur. Wystawiając rachunek samo przez się mówi że nie jesteśmy płatnikami VAT.
Cytat: jedrek w Kwietnia 30, 2014, 13:40:29 pm VAT dotyczy tylko faktur. Wystawiając rachunek samo przez się mówi że nie jesteśmy płatnikami VAT.może warto w końcu przeczytać ustawę ze zrozumieniem - chociaż w sumie... obowiazuje dopiero 4 miesiące
Dzwoniłem do NFZ do działu rozliczeń. Miła Pani powiedziała, że wystawiając RACHUNEK refundacyjny NIE pisze się podstawy zwolnienia z VAT jeśli podmiot nie jest VATowcem (nie jest płatnikiem VAT). Dlatego też w KS-PPS to pole jest nieaktywne i w przypadku eRachunku nie da się wybrać podstawy zwolnienia.
Błąd systemowy:Od dnia 2014-05-01 jest wymagana wersja formatu 2.0
Błąd ? (E)B001 ? Brak pliku z raportem lub nierozpoznany format.cvc-complex-type.4: Attribute 'data-dost-wyk' must appear on element 'naglowek-dok'.
Zgadzam się z tym, że podstawę zwolnienia trzeba pisać czy to na rachunku czy to na fakturze, zwłaszcza że ma to być ujednolicone i teraz będzie albo faktura, albo faktura VAT.
TYLKO że, jeśli podmiot prowadzi działalność gospodarczą na warunkach ogólnych i nie jest płatnikiem VAT (bo nie wiem czy wiecie ale można być płatnikiem VAT abo nie) więc z definicji jego działalności: ani nie płaci VATu, ani nie może go odliczać, więc również nie jest z niego zwolniony bo go po prostu nie płaci (z definicji firmy). Więc idąc dalej tym tropem, skoro firma nie płaci VATu to jaki jest sens pisania że jest z niego zwolniona?
Być może zagmatwałem i nie mam racji, ale od początku roku wysyłane są rachunki bez tego dopisku i jeszcze nikt się ani razu nie przyczepił.