collapse

Reklama

Autor Wątek: problem z LOGUJ_APP  (Przeczytany 15889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pirelli

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 5
problem z LOGUJ_APP
« dnia: Lipca 07, 2013, 11:39:05 am »
Witam. Pisałem już wcześniej w wątku o aktualizacji teraz po dniu ślęczenia nad problemem (forum od deski do deski przeczytane) nie udało mi się wogóle naprawić problemu.

Baza na FB2.0, po nieudanej aktualizacji 2013.02.0.0 przy której wysypały się pliki programu i nastąpił brak możliwości uruchomienia (komunikat "zaplanowa aktualizacja") przywróciłem używalność programu jednak nie mogę poradzić sobie z (tak mi się wydaje) samą bazą gdzie najwidoczniej uszkodzone zostały tabele SSYS i/lub DAKT. Wylistowałem użytkowników z bazy z tabeli SSYS i znajdują się tam KS i SYSDBA. Połączenie z bazą jest poprzez standardowe SYSDBA/masterkey a dotychczas użytkownicy logowali się do aplikacji poprzez KSADM i wpisując własne hasło.

Zastosowałem chyba wszystkie forumowe fixy (ze zrozumieniem oczywiście) na bazie, nie ma żadnej reakcji oprócz 200mb odchudzenia bazy (baza ma 2,1gb). Reinstalowałem aplikację. Przy aktualizowaniu bazy pojawia się komunikat problemu z SSYS. Próbowałem też ręcznie dodać przez gsec użytkowników ale mimo że wprowadzenie nie wyrzuca błędu to nadal nie można się na tych użytkowników logować. Co można zrobić jeszcze? Może coś robię źle?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: problem z LOGUJ_APP
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 07, 2013, 12:06:26 pm »
Może spróbuj dostać sie do bazy przez Flamerobina i tam się pobawić.
Masz zainstalowany inny program który używa serwera FB?
Moze trzeba wreszcie przejść na FB 2.5?

Offline pirelli

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 07, 2013, 12:14:41 pm »
Może spróbuj dostać sie do bazy przez Flamerobina i tam się pobawić.
Masz zainstalowany inny program który używa serwera FB?
Moze trzeba wreszcie przejść na FB 2.5?

Zaraz zainstaluje i spróbuję przez Flamerobina.

Nie mam innego oprogramowania korzystającego z FB.

Na tym stanowisku jest FB2.0 i nie chce zmieniać na 2.5 dopóki nie naprawię bazy. Myślę że zaraz po naprawie przeinstaluje serwer.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 07, 2013, 13:41:01 pm »
wersja firebirda nie ma tu znaczenia. Ponadto mylisz użytkowników logujących się do bazy (sysdba) z użytkownikami programu (ksadm). Nigdzie nie napisałeś dokładnego opisu błędu jaki się pojawia. Piszę z pamięci ale DAKT to mi raczej wygląda na pole w jakiejś tabeli a nie na tabelę. Podaj opis błędu.

Offline pirelli

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 07, 2013, 14:05:24 pm »
Masz rację, czytam swoją wypowiedź i jest nie dość dokładna.

Pierwszy błąd (2 pierwsze załączniki) występuje podczas próby logowania, a 3 załącznik występuje po zamknięciu winiety KSPPS.

Co do mylenia kont, zgadzam się, pomieszało mi się ;-)

Co do firebirda, zauważyłem że skrypt FIX z forum zwraca info o ilości błędów w bazie w wersji FB2.0 a na 2.5 nie pokazuje już tych komunikatów (niczym -verbose kontra -quiet).
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2013, 14:11:12 pm wysłana przez pirelli »

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 07, 2013, 14:28:42 pm »
tak jak mówiłem. DAKT to kolumna. Trzeba by tylko poszukać w której tebeli. Nie jestem przy kpmputerze ale zaraz może mi się uda. Trzeba by było dostać się do bazy np. Flamerobinem zlokalizować kolumnę DAKT i wpisać np. dzisiejszą datę (bo to pewnie jest data aktualizacji). A fix może inaczej po 2.5 działać bo na 2.5 jest inny i na 2.0 inny.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2013, 14:31:47 pm wysłana przez mpi »

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 07, 2013, 14:45:42 pm »
dakt jest w ssys. Są dwa rekordy. Skopiuj wartość z tego rekordu co jest ok do tego błędnego i kliknij w inne pole w tym samym rekordzie a następnie f5. Tylko rób to na kopii bo nie wiem jak pps zachowa się z jakąś inną datą.

Offline pirelli

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 07, 2013, 14:48:59 pm »
Zaraz spróbuję to zrobić.

Edit: stanąłem i nie wiem co dalej. Brak mi tych 2 rekordów. Swoją drogą DAKT znaleziony jest prawie w każdej tabeli. Poniżej to co widzę.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2013, 15:07:21 pm wysłana przez pirelli »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 07, 2013, 15:30:06 pm »
Piszę z pamięci :)

SSYS  -> PPM -> Select from

Offline pirelli

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 07, 2013, 15:46:34 pm »
Człowiek uczy się całe życie ;-)

Oto poniższa zawartość  tabeli SSYS, pamiętam że gdzieś już tu w KSPPS widziałem błąd związany z wartością NSYS 65066 lub NAPP/NPRD 32, zdaje się o to właśnie chodziło w błędzie podczas aktualizacji.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2013, 15:49:48 pm wysłana przez pirelli »

Offline pirelli

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 07, 2013, 16:22:22 pm »
Nie wiem dlaczego ale u mnie nie działa COPY / PASTE. Za to ręcznie mogę zmienić wartość, więc poprostu zmieniłem wartość komórki DAKT na jednakową z drugą (zrobiłem to 2 razy w obydwie strony sprawdzając obydwa sposoby). Żadna z poprawek nie przyniosła niestety skutku :(

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 07, 2013, 16:44:33 pm »
to nie w tej tabeli jest błąd. Błąd polega na tym że gdzieś masz zamiast daty wartość ***null***. W jakiejś tabeli odczytywanej przy starcie. Chyba są jeszcze inne zaczynające się od ssys albo coś podobnego.

Offline pirelli

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 07, 2013, 16:55:04 pm »
OK. Lecę  po kolei wszystkie tabele i szukam kolumny DAKT z wartością NULL.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 07, 2013, 18:34:33 pm »
jak dotrę do domu to mogę sprawdzić. Napisz w którym dokładnie momencie pojawia się błąd.

Offline pirelli

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 07, 2013, 18:51:43 pm »
Program normalnie się ładuje, widać że jest połączenie z bazą a kiedy klika się cokolwiek (np 21 ROZLICZENIA albo AKTUALIZACJA) to podczas logowania wyskakuje w/w błąd a po zaprzestaniu logowania i wyjściu z winiety początkowej program wywala błąd dostępu do pamięci. Tego PPSa testowałem na 2 różnych komputerach, bez różnicy w działaniu.

Przeleciałem z ręki wszystkie tabele......
1. Tam gdzie występowały pozycje NULL w DAKT : PUP DPR KDU DOC EUP DPP RSP SBS SPP SUP UOK
     (czasami wszystkie pozycje były NULL)
2. Tam gdzie nie mogłem nic odczytać gdyż pojawił się błąd wykonywania skryptu: SCON SKSR_STA SORE
     (sprawdziłem na innej bazie u innego świadczeniodawcy i jest to samo więc chyba to nie to skoro tam baza super działa).
3. W tabeli SSYS_DOD w jedynej opcji przy ID KSPPS'a w kolumnie AKTYW jest opcja NULL zamiast T.

« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2013, 19:51:02 pm wysłana przez pirelli »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 505
  • Kropka Ukrytych: 1
  • Kropka Użytkowników: 8
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]