collapse

Reklama

Autor Wątek: Lista POZ błąd 85 brak lub nieprawidłowy nr PESEL personelu medycznego  (Przeczytany 12376 razy)

Offline Lani81

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Witam

Mam taki mały problem z przesłaniem list POZ na SZOI. Jednak nie wiem czy czasem też nie będzie winny program KS-PPS.

Zacznę może od początki. Otóż jak co miesiąc teściowej robię rozliczenia do NFZ (jest ona pielęgniarką szkolna i ma własną działalność). Z dniem 1 czerwca trzeba było zrobić aktualizację umowy. Teściowa ją dostała i zacząłem robić rozliczenie jak zawsze. Wczoraj utworzyłem listy POZ na miesiąc czerwiec i przesłałem do SZOI. Po zaimportowaniu list z deklaracjami spotkało mnie małe zdziwienie. Otóż w kolumnie "Liczba zaimportowanych deklaracji" pokazuje mi "błędne deklaracje". Po wejściu w tą informacje ukazał mi się przy każdym dziecku występuje kod 85 -  Brak lub nieprawidłowy numer PESEL osoby personelu medycznego. Sprawdziłem w programie KS-PPS i PESEL pracownika zgadza się (chyba że coś źle posprawdzałem). W pierwszej wersji myślałem, że powinienem aktywować wszystkie deklaracje jak co roku robię pod nową umowę elektroniczną. Jednak i to nie pomogło. Błąd nadal występuje. Wszystko było w poprzednich 5 miesiącach tego roku było OK. Tak samo jest co roku jak teściowa dostawała nowe umowy było też wszystko OK. Sam już nie mam pomysłu czy wina leży po stronie elektronicznej umowy, czy też może programu KS-PPS. Możliwe, że są problemy też z SZOI.

Dodam, że wersja programu KS-PPS została zaktualizowana do Wersji 2013.01.1.2

Z góry dziękuję za pomoc i odp.

Zmieniłem temat. mpi
« Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2013, 13:51:28 pm wysłana przez mpi »

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
Odp: Problem z listami POZ na SZOI
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 02, 2013, 10:15:21 am »
Podejrzyj co jest w pliku xml - czy jest pesel pracownika.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 02, 2013, 10:21:29 am »
Pesel może i w programie masz poprawny u pracownika - czyli u teściowej, ale czy do deklaracji masz przyporządkowanego tego pracownika? Usunąć pracownika z deklaracji można w łatwy sposób - usuwasz pracownika, program zgłasza co prawda że pracownik ma deklaracje ale jak ktoś to zignoruje to deklaracje zostaną ale bez przypisanego pracownika. Nie pomoże ponowne wpisanie tego pracownika ani jego "przywrócenie".

Sprawdź na liście deklaracji czy w kolumnie (druga od prawej strony) NPWZ lekarza masz jakieś wartości?

EDIT: sprawdziłem na wersji 2013.01.1.1 - jeśli jest brak pracownika medycznego to przed utworzeniem listy POZ jest komunikat z błędami (tak jak kiedyś w przypadku braku adresu). W pliku XML w przypadku gdy jest prawidłowo wybrany personel przy deklaracjach to pesele też są.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2013, 10:54:25 am wysłana przez mpi »

Offline Lani81

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 02, 2013, 12:22:12 pm »
Pesel może i w programie masz poprawny u pracownika - czyli u teściowej, ale czy do deklaracji masz przyporządkowanego tego pracownika? Usunąć pracownika z deklaracji można w łatwy sposób - usuwasz pracownika, program zgłasza co prawda że pracownik ma deklaracje ale jak ktoś to zignoruje to deklaracje zostaną ale bez przypisanego pracownika. Nie pomoże ponowne wpisanie tego pracownika ani jego "przywrócenie".

Sprawdź na liście deklaracji czy w kolumnie (druga od prawej strony) NPWZ lekarza masz jakieś wartości?

Sprawdziłem NPWZ na liście deklaracji i jest tam numer czy kod teściowej i do każdego dziecka jest przypisany pracownik medyczny. Żadnych innych błędów nie było. Robiłem tak jak zawsze i tak jak mi ktoś powiedział jak mam robić przy nowej umowie co roku.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 02, 2013, 12:31:22 pm »
a sprawdzałeś plik z listą? Zmieniasz mu rozszerzenie na zip. Rozpakowujesz i edytujesz ten plik w środku. Tam w jednym miejscu powinieneś mieć pesel i npwz teściowej.

Offline hannah278

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 02, 2013, 12:39:30 pm »
ja też mam ten sam problem - tj. błąd nr 85  :o
Hannah

Offline Lani81

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 02, 2013, 12:41:10 pm »
a sprawdzałeś plik z listą? Zmieniasz mu rozszerzenie na zip. Rozpakowujesz i edytujesz ten plik w środku. Tam w jednym miejscu powinieneś mieć pesel i npwz teściowej.

Sprawdziłem i porównałem pliki z maja i czerwca. Jeśli chodzi o tą linijkę:

- <personel-dekl pesel="PESEL" npwz="NPWZ">
- <dekl-poz id-dekl="7" data-zloz="2009-07-01" nfz:id-tech-kom-org="40618">

To pesel jest.

edit: na twoim miejscu bym nie podawał do publicznej wiadomości PESELA I NPWZ teściowej. Poprawiłem /Michał
« Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2013, 13:14:11 pm wysłana przez Michał »

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 02, 2013, 13:41:57 pm »
być może wina po stronie NFZ skoro w pliku jest ok a inne osoby też mają ten problem. Napiszcie jaka wersja SZOI.

Offline Lani81

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 02, 2013, 14:45:58 pm »
być może wina po stronie NFZ skoro w pliku jest ok a inne osoby też mają ten problem. Napiszcie jaka wersja SZOI.

Ja mam taką wersje: System: System zarządzania obiegiem informacji (wersja: 2013.04.2.794). Jeśli chodzi o to.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
Odp: Lista POZ błąd 85 brak lub nieprawidłowy nr PESEL personelu medycznego
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 02, 2013, 15:54:07 pm »
o to chodzi. Ja sprawdzę wieczorem jak wrócę do domu jaka wersja jest w K-P. U nas ostatnio importują listy dopiero ok. 7. Do tego dnia listy są jako przesłane i nie widać błędów. Trzeba będzie w poniedziałek zadzwonić do NFZ.

Offline hannah278

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 02, 2013, 18:29:48 pm »
też mam tą samą wersję tj.  2013.04.2.794 (SZOI) mam nadzieję, że to jednak u nfz coś nie gra, a nie u mnie....  :-\
Hannah

Offline Lani81

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 02, 2013, 19:19:42 pm »
też mam tą samą wersję tj.  2013.04.2.794 (SZOI) mam nadzieję, że to jednak u nfz coś nie gra, a nie u mnie....  :-\

To można gdybać. Ja zawsze miałem wszystko OK.

o to chodzi. Ja sprawdzę wieczorem jak wrócę do domu jaka wersja jest w K-P. U nas ostatnio importują listy dopiero ok. 7. Do tego dnia listy są jako przesłane i nie widać błędów. Trzeba będzie w poniedziałek zadzwonić do NFZ.

Jutro może jeszcze zahaczę w mojej miejscowości o oddział Kamsoftu.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 02, 2013, 20:14:11 pm »
W K-P tesż jest ta wersja ale nie wiem czy problem występuje bo jeszcze żadnej listy nie wysłałem. Tylko zastanawia mnie skąd Wy już wiecie o błędach? U nas jak się wyśle listę to widnieje jako "przesłana" do czasu jak nie uruchomią w NFZ importu. I dopiero jak zaimportują te listy to widać ewentualne błędy.

No cóż. Jutro wyślę chociaż jedną i zadzwonię niech zaimportują to będę wiedzieć czy są błędy.

Offline Lani81

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 02, 2013, 20:40:17 pm »
W K-P tesż jest ta wersja ale nie wiem czy problem występuje bo jeszcze żadnej listy nie wysłałem. Tylko zastanawia mnie skąd Wy już wiecie o błędach? U nas jak się wyśle listę to widnieje jako "przesłana" do czasu jak nie uruchomią w NFZ importu. I dopiero jak zaimportują te listy to widać ewentualne błędy.

No cóż. Jutro wyślę chociaż jedną i zadzwonię niech zaimportują to będę wiedzieć czy są błędy.

Z tego co wyczytałem w komunikatach to jest tzw wstępna analiza. Mogę zamieścić później screena z SZOI

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 02, 2013, 20:52:09 pm »
Nie musisz, wierzę Ci przecież :)
Wstępna analiza - czyli walidacja oczywiście jest po imporcie listy na serwer (np. deklaracja na położną dla mężczyzny, brak pesel itd...). Ale import na serwer ustawia u nas pracownik NFZ. Ostatnio importują 6-go, 7-go i do tego dnia nie wiem czy są jakieś błędy.

Być może system NFZ umożliwia automatyczny import list POZ na serwer bez ingerencji pracownika NFZ i tak jest u Was. A jaki Oddział?

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 576
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]