collapse

Reklama

Autor Wątek: Wprowadzanie przy pomocy szablonu  (Przeczytany 12220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline foti

• Super Specjalista
  • Pomógł? 5
Wprowadzanie przy pomocy szablonu
« dnia: Lutego 05, 2013, 20:53:38 pm »
Czy ktoś mógłby mi wskazać na forum (wydaje mi sie ze kiedys widziałem ale nie moge znaleźć) opis jak używać szablonów do wprowadzania usług? Jestem po ręcznym wpisaniu 60 pielęgniarek w SPO i po prostu padam. Wczesniej używałem rapstata i aplikacji w excelu a teraz rapostat wyłączony i zanim w desperacji zakpuię za swoje licencje na import ambulatoryjny chciałbym zobaczyć jak to jest wpisywanie przy pomocy szablonów.
Z góry dziękuje dobrym duszom :)

Offline jedin

• Ekspert
  • Pomógł? 10
Odp: Wprowadzanie przy pomocy szablonu
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 05, 2013, 23:14:16 pm »
Witam, możesz to zrobic w taki sposób, , że przy dodawaniu pacjenta, jak juz przejdziesz w swiadczenie, to tam nizej masz zkładke szablony, wejdz w nią i na tym etapie możesz sobie zdefinowac szablon z najczęstszymi czynnosciami ktore wykazuje pielęgniarka, dla dni w calym miesiacu odpowiednio definujac tez przesuniecie czasowe,  i tak przy wpisywaniu poszczególnych dni klikasz na dodaj z szablonu wybierasz ten przypisany do dnia miesiąca, i wczytują sie procedury , oczywiscie ja mam zrobione tylko te które się najczesciej powtarzaja, a jak sa jakies pojedyncze to wprowadzam ręcznie....

Offline foti

• Super Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 06, 2013, 05:44:46 am »
Ale w takim przypadku nie dodaja mi sie kody icd9 do procedury automatycznie. Czy coś źle ustawiłem?

Offline jedin

• Ekspert
  • Pomógł? 10
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 06, 2013, 12:25:06 pm »
jesli chodzi o opieke długoterminową domową to ja mam tylko jedno icd-9 , przypisałem je do osobodnia tak by nie zapomnieć go wklepac bo pozniej całe swiadczenie wraca do poprawy jak nie ma icd-9

Offline foti

• Super Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 07, 2013, 22:28:58 pm »
Ja do tej pory wpisywałem tak że wybierałem np zakres swiadczenia od np 1 do 31
i w tym produkt jednostkowy osobodzien.... 31 szt od 1 do 31
a pozniej puste procedury kazda jako osobna
wnioskuje z tych wypowiedzi na forum że możliwe też jest wprowadzenie w taki sposob że
swiadczenie od 1 do 31 i  w tym
osobodzien od 1 do 31 i np
prowadzenie opieki (puste świadczenie) od 1 do 1
prowadzenie opieki (puste świadczenie) od 2 do 2
....
prowadzenie opieki (puste świadczenie) od 31 do 31

Czy dobrze odebrałem to co piszesz?
Czy tak można wpisywać i rozliczyć?
I teraz w szablonie jest cos taiego jak przesuniecie i czas i ilość dni
Czy mozna tak to ustawić żeby za kazdym kliknieciem szablonu dodawał mi sie następny dzień?
Czyli np wprowadzam do szablonu prowadzenie edukacj..... i ustawiam przesunięcie i w ramach okresu od 1 do 31
klikam tylko szablon i dodaje sie prowadzenie edukacji po koleji dzien za dniem bez przestawiania daty z mojej strony??

Mam nadzieje ze dla kogos kto uzywa szablonu i  zna długoterminówke to co pisze będzie zrozumiałe :)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 07, 2013, 22:38:16 pm »
Ja miałem coś takiego na styczeń. Wiadomo, że w kadym miesiącu trzeba zmienić przesunięcie.
Wybieram szablon i usuwam tylko dni w których ewentualnie pielęgniarka nie była. Do edukacji mam dodane icd9 89.05, żebym czasem kiedyś nie zapomniał :)

Offline jedin

• Ekspert
  • Pomógł? 10
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 07, 2013, 23:05:33 pm »
też dobre....ale gdzie te czasy gdzie dla jednego dnia trzeba było dawac  z 7 procedur   :)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 07, 2013, 23:10:03 pm »
Mam dla każdego świadczenia taki szablon zrobiony :P

Offline foti

• Super Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 08, 2013, 08:03:51 am »
Kumam już :)
Myslalem ze z tym przesunięciem to jak bede dodawłą z szablonu to w ramach jednego wpisu będzie po kolei przy kazdym wprowadzneiu z szablonu sam dodawałnastępne z założonym przesunięciem. A to po prostu w szablonie trzeba dodać 30 procedur z różnym przesunięciem.
A jak sobie radzicie ze skalą barthel?
Jak się pacjnetowi zmiena w kolejnym miesiącu to poprawiacie we wszystkich procedurach w szablonie?

Do tej pory wprowadzałem w PPS osobodni w objęciu opieką
A pozniej export pacjentów, skali barthel i zleceń do XLS
a tam przygotowałem sobie makro i okno dialogowe do wprowadznaia
i tylko zaznaczałem co i jak a pozniej import rapstatem do pps
skrypty do zlecenia i gotowe :)
max godzinka roboty dla 60 pacjentów
a teraz z 2 dni mi zeszło z przerwami na innych świadczeniodawców w PPS
ale powoli dopracowuję szablony :)
Dzięki za pomoc z tymi szablonami.
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2013, 08:10:28 am wysłana przez foti »

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 08, 2013, 09:14:55 am »
czy szblony mozna stosować tylko do okreslonego pacjenta ?? Czy mozna stworzyc szablon , który byłby wykorzystywany do róznych pacjentów?
A tak na marginesie trzeba walczyc o przywrócenie importu z rapstatu. Złamali umowe licencyjna.

Offline jedin

• Ekspert
  • Pomógł? 10
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 08, 2013, 10:46:21 am »
można stworzyc szablon uniwersalny, tak jak Paweł , i zmieniac wówczas tylko dni w których ta procedura była wykonana, ja mam tak , że podpięte mam dla danego dnia 3 procedury które w 80% wykazuja pielegniarki...wówczas obojetnie jaki pacjent, to dodaje z szablonu ten dzień w którym pielegniarka była u niego , a jak robiła jeszcze cos innego to dodaje ręcznie , ale chyba te rzadsze procedury bede musiał sobie zrobic tak jak ma Paweł , a skale barthel wpisuje zawsze jak dodaje osobodni i icd-9 tez mam przypisane do osobodnia...

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 08, 2013, 11:12:11 am »
czy szblony mozna stosować tylko do okreslonego pacjenta ?? Czy mozna stworzyc szablon , który byłby wykorzystywany do róznych pacjentów?

Szablon ma zastosowanie tylko tam gdzie jest dużo świadczeń u jednego pacjenta do wpisania. Inaczej nie ma to sensu.

można stworzyc szablon uniwersalny, tak jak Paweł , i zmieniac wówczas tylko dni w których ta procedura była wykonana, ja mam tak , że podpięte mam dla danego dnia 3 procedury które w 80% wykazuja pielegniarki...wówczas obojetnie jaki pacjent, to dodaje z szablonu ten dzień w którym pielegniarka była u niego , a jak robiła jeszcze cos innego to dodaje ręcznie , ale chyba te rzadsze procedury bede musiał sobie zrobic tak jak ma Paweł , a skale barthel wpisuje zawsze jak dodaje osobodni i icd-9 tez mam przypisane do osobodnia...

Ja patrzę w kartę, dodaję u pacjenta 2,3,4 szablony, usuwam z icd9 te dni w których pielęgniarka nie była, dodaję kwalifikację, osobodni, zatwierdzam i na liście świadczeń usuwam te świadczenia w jakie dni pielęgniarka nie była :)
Całość na jednego pacjenta to jakieś 3-4 min. No chyba, że był gdzieś w szpitalu (wtedy do usunięcia trochę więcej) albo to jakiś nowy pacjent. To wtedy jakąś minutę dłużej :)

Offline jedin

• Ekspert
  • Pomógł? 10
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 08, 2013, 11:36:13 am »
a icd-9 trzeba dodawac do kazdego dnia , w którym była pielegniarka, ..?  bo ja miałem do osobodnia i zawsze wskakiwało z ostatnim dniem miesiaca,,,

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 08, 2013, 11:37:06 am »
Ja dodałem do pozycji szablonu z edukacją. Edukacja jest zawsze :) Ot tak dla świętego spokoju :)

Offline jedin

• Ekspert
  • Pomógł? 10
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 08, 2013, 11:44:00 am »
rozumiem... też sobie tak zrobie...lepiej późno niż wcale.... :)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 576
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 3
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]