collapse

Reklama

Autor Wątek: Problem z dodaniem pacjenta - żądanie wskazania dok. ubezpieczenia  (Przeczytany 13203 razy)

Offline Patrycja

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • Wielkopolski OW NFZ
Po zakutalizowaniu programu do wersji 2012.03.4.2 nie mogę dodać pacjenta, bo program chce wskazania dokumentu uprawniającego.

Do tej pory dodając nowego pacjenta kilkaliśmy "dodaj" przy uprawnieniach pacjenta i wskazywaliśmy nr oddziału NFZ. To wystarczyło, pole dokument uprawniający mogło pozostać puste. Teraz program żądania wskazania dokumentu, co jest kompletnie bez sensu, bo przecież dokument ten jest w tym momencie potrzebny, dopiero przy dodawaniu usługi. A tu chodzi o poz, więc w większości wypadków pacjent tylko się do nas zapisuje, a nie korzysta w tym dniu z porady.  Ponadto i tak sprawdzmy go w EWUŚ a jeśli jest 'zielony', to ja nawet nie mam żadnego dokumentu do wpisania w tym miejscu.

Co z tym zrobić?
Czy jeśli nie uzupełnie tego pola w ogóle i nie podam nr nfz, to czy w liście aktywnej nie wskaże mi błędu typu "brak wskazania oddziału NFZ" czy coś podobneg?
Pozdrawiam,

Patrycja

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
Odp: Problem z dodaniem pacjenta - żądanie wskazania dok. ubezpieczenia
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 04, 2013, 10:56:56 am »
Co z tym zrobić?

poszukać na forum. Co najmniej dwa razy było to poruszane.

Offline Patrycja

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 04, 2013, 11:04:39 am »
Ja znalazłam w jednym z wątków (bodajże przy temacie dot. aktualizacji) informację, że uprawnienie pojawi się przy wpisaniu pierwszej usługi. A jak pisałam wyżej, chodzi o wpisanie nowego pacjenta z deklacją, więc żadnej usługi nie będzie. To nie jest zatem rozwiazanie dla poz, tylko dla specjalistyki itp. Nie wiem, jak taki brak wpisania oddziału wpłynie na listę poz, którą będę musiała wkrótce wysłać.

W innych wątkach nie nic znalazłam.

Być może przeoczyłam, ale w ostatnim czasie tematy oznaczane, często ogólnie typu "Serwuś" mają po kilkanaście stron i poruszane jest tam pełno różnych tematów - można zatem nie zauważyć. A na temat wyszukiwarki się nie wypowiadam, bo najczęściej pojawia się, że powinnam się zgłosić do administratora...
Pozdrawiam,

Patrycja

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 04, 2013, 11:06:02 am »
czyli w skrócie dodaj pacjenta bez ubezpieczenia, zacznij dodawać mu jakąś usługę i anuluj. Pojawi się mu ubezpieczenie oddziału, z którym masz kontrakt. Nie wiadomo co zrobić gdy pacjent z innego oddziału.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 04, 2013, 11:09:23 am »
na temat edycji dokumentu ubezpieczenia dostałem dziś z Kamsoftu taką odpowiedź
Witam,

Od 2013 roku wymagane jest albo sprawdzenie uprawnień pacjenta w eWUŚ albo dokument potwierdzający ubezpieczenie. W najbliższej aktualizacji zostanie wyłączona wymagalność dokumentu uprawniającego dla podstawy UBEZPIECZONY. Jednak na ten moment proszę nie uzupełniać w ogóle podstawy ubezpieczenia pacjenta jeśli pacjent jest UBEZPIECZONY, gdyż brak podstawy z zasady traktuje pacjenta jako ubezpieczonego.
Pozdrawiam

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 04, 2013, 11:12:22 am »
Ja znalazłam w jednym z wątków (bodajże przy temacie dot. aktualizacji) informację, że uprawnienie pojawi się przy wpisaniu pierwszej usługi. A jak pisałam wyżej, chodzi o wpisanie nowego pacjenta z deklacją, więc żadnej usługi nie będzie. To nie jest zatem rozwiazanie dla poz, tylko dla specjalistyki itp. Nie wiem, jak taki brak wpisania oddziału wpłynie na listę poz, którą będę musiała wkrótce wysłać.

W innych wątkach nie nic znalazłam.

Być może przeoczyłam, ale w ostatnim czasie tematy oznaczane, często ogólnie typu "Serwuś" mają po kilkanaście stron i poruszane jest tam pełno różnych tematów - można zatem nie zauważyć. A na temat wyszukiwarki się nie wypowiadam, bo najczęściej pojawia się, że powinnam się zgłosić do administratora...

Michał odpowiedział Ci, ale czy naprawdę za rączkę trzeba wszystkich prowadzić? Czy skoro dotarłaś do tej informacji trudno było wpaść na pomysł nawet dodania usługi i jej usunięcia?
Ludzie! im młodsze pokolenie tym bardziej myślenie jest wyłączone. Wszystko na gotowca.

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 04, 2013, 11:28:29 am »
[...] Ludzie! im młodsze pokolenie tym bardziej myślenie jest wyłączone. Wszystko na gotowca.

Ja nie jestem już taki młody, z googlami i innymi wyszukiwarkami sobie radzę,
a mimio to daleki jestem od takich jednoznacznych i kategorycznych opinii.

Rozumiem, że Kolega ma duże doświadczenie z "obchodzeniem" niedoskonałości PPS-a
ale to nie powód by zakładać, że inni mają podobne.

Poza tym, informacje z archiwum szybko się dezaktualizują przy tak częstej modyfikacji oprogramowania.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 04, 2013, 11:38:23 am »
Nie mam dużego doświadczenia, po prostu nie rozumiem jak w sytuacji gdy podane jest, że ubezpieczenie doda się automatycznie przy usłudze nie wpaść na to żeby tą usługę dodać i ją usunąć.

Offline robson007

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 04, 2013, 15:02:52 pm »
A nie sądzicie, że to po prostu nie ma sensu: dodać aby usunąć?! gdzie w POZ nie musi być porady a deklaracja jest istotna.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 04, 2013, 15:22:45 pm »
Nikt nie powiedział, że to ma sens. Jest to błąd, który zapewne zostanie wkrótce usunięty a póki co można sobie radzić w taki czy inny sposób.

Offline jedin

• Ekspert
  • Pomógł? 10
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 05, 2013, 01:10:39 am »
jestem ciekaw co by było jakby tego forum nie było   - pomyślcie ile czasu i pieniedzy juz zaoszczędziliscie na dostępnej tu wiedzy...pozdrawiam idę spać a od poniedziałku apiać łod nowa......

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 05, 2013, 01:17:08 am »
jestem ciekaw co by było jakby tego forum nie było   - pomyślcie ile czasu i pieniedzy juz zaoszczędziliscie na dostępnej tu wiedzy...pozdrawiam idę spać a od poniedziałku apiać łod nowa......

Ja osobiście sobie tego wyobrażać nie chcę...bo Forum było jest i mam nadzieję będzie......... :) Dziękuję bez odbioru...
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 05, 2013, 09:44:22 am »
Będzie. Zawsze było. Jak powstało i czemu do znalezienia w dziale o forum.

edit. Aż sprawdziłem to już 5 lat 8)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2013, 09:46:52 am wysłana przez Przemyslaw »

Offline artstom

• Super Specjalista
  • Pomógł? 12
  • Lubelski Oddział Wojewódzki
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 05, 2013, 15:09:56 pm »
dołączę sie do dyskusji. W lubelskim w nfz będą odrzucali wszystkich pacjentów z określeniem oddziału 00 lub jego brak to robi teraz program bo nie można dodać uprawnień pacjenta( nr oddziału, Ubezpieczony) bez dodania dokumentów ubezpieczenia. Ja zrobiłem co innego po dadaniu wszystkich nowych deklaracji i kontroli poprzednich, zaznaczę że po aktualizacji część pacjentów straciła nr oddziału nfz na rzecz 00 gdzie wiemy że nie istnieje taki oddział, export do pliku csv potem reczna kontrola i dopisanie ręczne nr oddziału a potem import. na razie wszystko widać i nr także, ale boje się kolejnej aktualizacji...

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 05, 2013, 15:37:49 pm »
A w jakim zakresie będą odrzucali pacjentów? Chyba nie deklaracje, ponieważ ostatnio przeglądałem plik z deklaracjami i nie mogłem tam znaleźć oddziału. Wygląda na to, że oddziału nie sprawozdaje się w deklaracjach.

A co do oddziału 00: obecnie jak się nie doda na karcie pacjenta ubezpieczenia to przy pierwszej usłudze doda się automatycznie podstawa U i nr oddziału. Kiedyś jak się nie dodało ubezpieczenia to pojawiała się podstawa U ale bez nr oddziału. I to może te osoby mają teraz 00.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 484
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]