collapse

Reklama

Autor Wątek: EWUŚ - jakieś pomysły organizacyjne?  (Przeczytany 85516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ulka

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Odp: EWUŚ - jakieś pomysły organizacyjne?
« Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 31, 2012, 21:04:00 pm »
Jeśli wpisze pacjenta do pps , któryemy wyskoczył czerwony pasek a uzupełnię dokumenty ubezpieczenia innego dnia, czy tak może być ?

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 31, 2012, 21:06:35 pm »
Jeśli wpisze pacjenta do pps , któryemy wyskoczył czerwony pasek a uzupełnię dokumenty ubezpieczenia innego dnia, czy tak może być ?

Tak na tą chwilę bez wpisania ubezpieczenia program domyślnie zapamiętuje U czyli ubezpieczony.
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline foti

• Super Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 01, 2013, 09:01:00 am »
Czy dobrze rozumiem że w przypadku gdy lekarz nie wprowadza sam usług to wystarczy gdy:

1. Zainstaluję u niego PPS-a aby mógł w dniu przyjęcia dokonać sprawdzenia a program automatycznie pobierze potwierdzenie i zapisze w katalogu CWU. Ja na koniec miesiąca prześlę do siebie wszystkie potwierdzenia z tego katalogu i wgram do swojego katalogu CWU w pps po czym skorzystam z wykupionej opcji importu potwierdzeń i wprwadzę dane na konieć miesiąca.

2. Lekarz sprawdzi e Ewusiu ubezpieczenie w dniu przyjęcia i zapisze pliki potwierdzeń do jakiegos katalogu. Następnie reszta jak w przypadku pierwszym: wgranie do PPS do katalogu CWU i import przez dokupioną opcję.

Czy te rozwiązania sa prawidłowe czy dobrze myśle że tak własnie zrobię?

Jeszcze jedno pytanie. Mam 3 lekarzy stomatologów którzy mają niezależne kontakty ale wspólną rejestrację.
Czy sprawdzenie może być wykonywane przez jedną osobe z dowolnego konta Ewuś tych lekarzy (lekarze A,B,C rejestratorka sprawdza wszystko używając dostępu tylko A) czy też w zależności od tego do kogo rejestruje pacjenta musi logować się za pomoca konkretnych kodów dostępu ( pacjent do lekarza A - logowanie na konto A, Pacjent do B - logowanie do B)
Z góry dziękuję za podpowiedź :-)

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 01, 2013, 09:18:27 am »
1. Tak
2. Tak
3. Rejestratorka powinna logować się na oddzielne konta w zależności od lekarza, bo w potwierdzeniu z Ewusia (pliku xml) są ID świadczeniodawcy i ID operatora

Offline foti

• Super Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #94 dnia: Stycznia 01, 2013, 09:58:39 am »
Dzieki za odpowiedz :)

Offline foti

• Super Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 01, 2013, 10:01:20 am »
A jeszcze jedno pytanie.
Do tej pory długoterminówkę przygotowywałem tak że stworzyłem sobie okno dialogowe w excelu gdzie wprowadzałem wszystkie dane
i pozniej wrzucałem to do pliku rapstat który importowałem do PPS-a, nastpenie skrypami zmieniałem tryb przyjecia i szło do NFZ.
Czy ten sposób na nowy rok nadal będzie mozliwy z funkcją importu potwierdzeń do PPS czy też szyukac innego rozwiązania? Uczyć się szybszego wpisywania?? :)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #96 dnia: Stycznia 01, 2013, 11:03:54 am »
na 1 pytanie niekoniecznie tak. Pliki w katalogu CWU różnią się przynajmniej tym, że są zahasłowane. Nie wiadomo czy je obejmie funkcja importu. Poza tym instalować PPS tylko po to żeby sprawdzać (dodatkowa licencja)? Skoro lekarz nie wprowadza sam usług to jak sprawdzi pacjenta którego nie ma w bazie? Będzie potrafił?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 01, 2013, 11:11:21 am »
W przypadku długoterminówki najlepszy sposób to chyba dopisywać ubezpieczenia. Pacjentów nie ma jakoś dużo a większość pewnie ma jakieś emerytury czy renty.

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 01, 2013, 11:11:27 am »
na 1 pytanie niekoniecznie tak. Pliki w katalogu CWU różnią się przynajmniej tym, że są zahasłowane. Nie wiadomo czy je obejmie funkcja importu

Myślę, że pod naszymi naciskami będzie;)

Poza tym instalować PPS tylko po to żeby sprawdzać (dodatkowa licencja)? Skoro lekarz nie wprowadza sam usług to jak sprawdzi pacjenta którego nie ma w bazie? Będzie potrafił?

Nie ma nic prostszego do nauczenia niż dodanie nowego pacjenta, no poza logowaniem   ;)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 01, 2013, 11:31:35 am »
Mnie ciekawi jeszcze sposób wpisywania Oświadczeń do PPSa
PPS ma opcję wystawiania Oświadczeń z programu i nadaje im swoje numery ale z tego co widziałem to na liście dokumentów ubezpieczeniowych przy dopisywaniu ręcznie dokumentu który pobraliśmy papierowo nie ma miejsca na wpisanie nr oświadczenia i są one również numerowane automagicznie..
Rozumiem, że ma to na celu wyeliminowanie pomyłek przy nadawaniu nr przez personel ale ja bym jednak wolał mieć możliwość numerować po swojemu!
Później mogą być jaja jak NFZ zażąda w weryfikacji przedstawienia oświadczeń o nr takich takich i takich (nadanych elektronicznie przez PPSa) a my im prześlemy oświadczenia o innych nr nadanych przez poradnię!

pozdrawiam

EDIT:
i jeszcze jedno pytanie
w przypadku sprawdzania uprawnień przez portal eWUŚ
czy dla pacjentów którzy mają "czerwone światło" też należy pobrać plik potwierdzenia i wczytać do PPSa ?
czy dla "czerwonych" pojawia się w ogóle kod potwierdzenia ? (wydaje mi się, że tak ale nie dam sobie głowy uciąć)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2013, 12:51:59 pm wysłana przez PiotrSz »

Offline grażynaa

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 01, 2013, 13:19:14 pm »
Witam, dla "czerwonych" też się  pojawia  kod potwierdzenia do pobrania, to chyba też trzeba pobierać, ale czy na pewno?
 Pobrane pliki z eWusia nie różnią się , są i dla "czerwonych" i "zielonych " takie same. Dopiero po otwarciu pobranego pliku xml  w przypadku potwierdzenia przez fundusz ubezpieczenia w statusie_ubezp jest 1 "<ns2:status_ubezp>1</ns2:status_ubezp>",
a gdy fundusz nie potwierdza- dla" czerwonych" 0  "<ns2:status_ubezp>0</ns2:status_ubezp>"
pozdrawiam

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 01, 2013, 13:27:41 pm »
Tak dokładniej to mamy w pliku dwa znaczniki:
<status_cwu>1</status_cwu>
pokazuje czy pesel jest wogóle w bazie CWU (0/1)
oraz
<status_ubezp>1</status_ubezp>
- potwierdzenie ubezpieczenia

Plik odpowiedzi powstaje zawsze
(niezależnie od kombiacji w/w statusów)
bo taka jest natura (plikowa) tego systemu (xml)

PPS przechowuje każdą wersję niezależnie od statusu
wie moim skromnym zdaniem lepiej przyjąć na razie,
że przy ręcznym sprawdzaniu na WWW eWUSia pobrać plik
niezależnie od statusu.

Może to się zmienić jak system w pełni ruszy i autorzy
przeanalizują wyniki i niedociągnięcia.

Offline maciej11

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 30
« Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 01, 2013, 13:46:10 pm »
Tak dokładniej to mamy w pliku dwa znaczniki:
<status_cwu>1</status_cwu>
pokazuje czy pesel jest wogóle w bazie CWU (0/1)
oraz
<status_ubezp>1</status_ubezp>
- potwierdzenie ubezpieczenia

Osobiście nie widzę sensu przechowywania odpowiedzi eWUŚ innych, niż z dwiema "jedynkami", gdyż chodzi przecież o zapisanie danych potwierdzających prawo pacjenta do świadczenia. Skoro odp. z eWUŚ nie stanowi takiego potwierdzenia, to należy zebrać inne dane.

No chyba, że trzeba będzie udowadniać NFZ'owi, że tego a tego dnia eWUŚ przekazał odpowiedź negatywną ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2013, 13:51:09 pm wysłana przez maciej11 »

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 01, 2013, 13:57:06 pm »
<..>
No chyba, że trzeba będzie udowadniać NFZ'owi, że tego a tego dnia eWUŚ przekazał odpowiedź negatywną ;)

Dokładnie o tym pomyślałem pisząc w/w ocenę sytuacji.

Offline Oktawiad

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 01, 2013, 14:13:24 pm »
witam, chcę dziś robić rozliczenie za miesiąc grudzień u połoznej...mam wersje programu 2012.03.4.1, chcę wpisać nową pacjentkę (która w grudniu złożyla deklarację) w polu ubezpieczenia wyskakuje mi abym wpisała dokument nr ?? czy jakos za grudzien mogę to ominąć czy juz zawsze muszę wpisywać te dane , jakie dane mam wpisać przy wprowadzaniu noworodka??
i jeszcze jedno pytanie czy program ks-pps będzie jakos automatycznie sprawdzal mi czy pacjent w danym dniu jest ubezpieczony czy nie? chodzi mi o system Ewuś?

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 578
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]