collapse

Reklama

Autor Wątek: Serwer do SOMED-a  (Przeczytany 12091 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lamar71

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 1
Serwer do SOMED-a
« dnia: Listopada 21, 2012, 12:36:33 pm »
Może było, ale jakoś nie mogę się doszukać. Przyszła pora na zamianę improwizowanego serwera na taki z prawdziwego zdarzenia. Baza Oracle, użytkowników maksymalnie 8.
Wypatrzyłem Dell-a PowerEdge T110, z preinstalowanym Windows 2008 Server R2 Foundation. Główne pytanie odnośnie tego systemu- czy wystarczy, czy raczej szukać innej licencji na Windows Server?

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
Odp: Serwer do SOMED-a
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 21, 2012, 17:46:08 pm »
Witam

Zobacz sobie też nowe edycje Windows Server 2012
http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/windows-server/buy.aspx
Oprócz Foundation (sprzedawanego tylko ze sprzętem) jest jeszcze Essentials.
Pomimo, że nie planujesz na razie rozbudowy ponad 8 stanowisk to przyszłościowo wybierz rozwiązanie które pozwala na rozszerzenie ilości licencji dostępowych lub migrację do większego win servera.

Jak szukasz sprzętu to możesz sobie też popatrzeć na Fujitsu, skonfigurować co Ci pasuje a potem szukać kto Ci to sprzeda w dobrej cenie ;-)
http://konfigurator.fujitsu-shop.pl

Pozdrawiam

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 21, 2012, 17:57:15 pm »
Jest jeszcze Piotrze kupno Foundation przy sprzęcie do downgrade do 2008R2. Wszystko zależy od potrzeb. Generalnie do Someda nie potrzeba mocnego sprzętu. Poprzez RDP pochłania od 40-120mb, w zależności od czasu pracy. Należy pamiętać również o wszystkich załącznikach ( pdf'y / jpg / etc ). Na 24 stanowiska i 2x1.6Ghz jest w stanie się wyrobić. Lecz nie działa to nadzwyczaj stabilnie podczas archiwizacji :).

Offline lamar71

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 21, 2012, 19:14:13 pm »
Dzięki za porady.
Fujitsu znam, kupowałem do innej firmy i innych zastosowań. Tutaj upatrzyłem Dell-a ze względu na cenę i warunki gwarancji/serwisu.
Czyli co do Foundation- działać będzie, ale max.15 użytkowników bez opcji rozbudowy a poza tym OK? Szanse na ponad 10 stanowisk czy nawet użytkowników w tym przypadku są bardzo nikłe.

Offline ekspert1

• Specjalista
  • Pomógł? 13
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 21, 2012, 20:10:35 pm »
Mnie sie wydaje, że Dell-a PowerEdge T110 powinien wystarczyc w zupelnosci. Tylko kuo sobie go bez windowsa i dokup windowsa oddzilnie i sam go zainstaluj, to taniej wyjdzie :)
Jeżeli pomogłem, kliknij 'Pomógł'.

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 22, 2012, 19:42:06 pm »
Mnie sie wydaje, że Dell-a PowerEdge T110 powinien wystarczyc w zupelnosci. Tylko kuo sobie go bez windowsa i dokup windowsa oddzilnie i sam go zainstaluj, to taniej wyjdzie :)
Na jakieś podstawie uważasz, że będzie taniej kupić osobno system? Serwer zdecydowanie jest lepiej i taniej jest kupić z preinstalowanym systemem.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 23, 2012, 09:42:30 am »

No to teraz niech kolega ekspert1 nas oświeci gdzie i jak można kupić luzem Windows Server 2012 Foundation ? ;-)

lamar71:
Wersja foundation ma "wbudowaną" licencję na 15 klientów bez możliwości jej rozbudowy ale cały serwer można upgradować do Windows Server 2012 Standard !
Zobacz sobie jeszcze dokładne różnice między Foundation a Essentials bo o ile pamiętam to jedna z tych wersji (Essentials ?) konfiguruje się inaczej niż "normalne" serwery, zostało to przygotowane, uproszczone dla zwykłych ludzi ;-)

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2012, 09:45:24 am wysłana przez PiotrSz »

Offline lamar71

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 23, 2012, 17:37:19 pm »
Tak, też zastanawiałem się jak można taniej kupić osobno system- chyba że mówimy o Windows 7.
Dzięki serdeczne za wszystkie cenne informacje, w końcu głupio byłoby zakupić serwer z oprogramowaniem i od razu wyrzucać kasę na inny system.

Offline mmariom

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 16, 2012, 10:26:59 am »
Ważna uwaga. Nie wiem jaki masz Oracle - płatny czy darmowy. jeśli darmowy to nie chodzi na Windows 2008. Polecam Redhata.  U mnie tak to działa. Jeśli baza płatna możesz pomyśleć o Windows.

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 16, 2012, 13:09:45 pm »
zainstalowałem Oracle XE11g na Win 2008 server foundation i nie zauważyłem problemu z instalacją i działaniem. Mmariom - z czym miałeś kłopot? Co nie działa? może coś przeoczyłem?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2012, 13:12:44 pm wysłana przez maciejj »

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 16, 2012, 16:37:56 pm »
Napiszcie coś więcej, jeśli macie porównanie do szybkości pracy bazy firebird w PPS. Bardzo proszę.

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 17, 2012, 21:59:43 pm »
nie mam żadnego PPSa na Oracle'u, większe instalacje robię na Somedzie i tu różnica w komforcie pracy dla lekarzy jest znaczna (na pełnym Oracle). Teraz mam przychodnię, która rozpoczyna przygodę z kompami w gabinetach i zaczynam od Oracle'a XE. Zobaczymy, jak to będzie działało. Pewnie niedługo przejście na pełną licencję, choć z kasą będą się szczypać.

Offline mmariom

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 19, 2012, 22:46:37 pm »
Przepraszam nie dopisałem wszystkiego. Darmowe bazy Oracle'a nie działają na 64 bitowych platformach. Mam R2 64  i musiałem postawić RedHata.

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 20, 2012, 14:10:14 pm »
Mmariom, a Win 2008 Server Foundation to zdaje się nie występuje w wersji 32bit. Mam Oracle XE 11g na 64 bitowym systemie i śmiga. Instalowałeś XE w wersjki 11? czy 10? Z pełnym Oraclem 10 jest zdaje się problem z instalacją na 64bitach, więc XE pewnie tym bardziej (nie próbowalem) ale Ora 11 u mnie śmiga.

Offline marmot

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 24, 2012, 13:53:36 pm »
nie ma problemu z 64 bit;
mam przychodnię 12 stanowisk i smiga ...

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 582
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]