collapse

Reklama

Autor Wątek: Serwer do SOMED-a  (Przeczytany 12088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
Odp: Serwer do SOMED-a
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 28, 2012, 10:05:47 am »
Na 2012 Somed powinien działać normalnie z bazą Firebird.
http://imgur.com/6CC5A
Niestety nie mam nowszej wersji :/. Ah te ciągłe aktualizacje.

@marmot : Jedziesz na licencjach na urządzenie czy użytkownika ? I parę pytań, jaki CPU i jak z obłożeniem go oraz pamięcią. Ile MB pamięci zżera ci jedno połączenie rdp ?

PS. Ma ktoś może płytkę z nowszą wersją ?

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 06, 2013, 17:39:37 pm »
Wybaczcie że odświeżę ale myślę że coś wartego nadmienienia pojawiło się na "Giełdzie Pomysłów".
W styczniu zostaliśmy poinformowani o przepisaniu KS-ASW z BDE na UNIDAC ( ftp://ftp.kamsoft.pl/pub/KS-ASW/2013/instrukcja/Inne/Przejscie_KSASW_na_UNIDAC.pdf ).
Napisałem więc zapytanie na GP :
W KS-ASW nastąpiło przejście na UNIDAC. W KS-SOMED nadal siedzimy na BDE które ogranicza w znaczący sposób wykorzystanie zasobów i możliwości najnowszego sprzętu. A instalowanie 32 bitów na 8 rdzeniach i 16/32GB pamięci operacyjnej mija się z celem. Wiem że z punktu widzenia programisty była by to żmudna robota. Gdyż każdy moduł musiałby być przepisany pod UNIDAC i sprawdzony na wylot w celu znalezienia błędów.
Może dobrym pomysłem było by udostępnienie waszym użytkownikom wersji "beta" w celu sprawdzenia najnowszych funkcji. A na pewno powiększyło by liczbę znalezionych błędów.

Pozdrawiamy.

Okazało się że dostałem odp z działu produkcji.
trwają pracę nad wersja testową pod UNIDAC. Jeżeli jesteście Państwo chętni do testów to możemy udostępnić jak już będzie gotowa.

Co to oznacza w praktyce ?

Nie będziemy ograniczeni wąskim gardłem BDE przy pracy na systemach 64-bit, więc praca terminalowa na wielu stanowiskach stanie się na pewno przyjemniejsza :). Akurat myślimy nad zakupem nowego serwera gdyż obecny już nie domaga więc ta wiadomość napawa optymizmem. Sam Somed przy pracy terminalowej wymaga ok 150MB pamięci min na użytkownika. Więc nawet i 16GB pamięci nie zaszkodzi :).

Więcej zalet w języku angielskim tutaj :
http://www.devart.com/unidac/

Offline ekspert1

• Specjalista
  • Pomógł? 13
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 06, 2013, 19:58:36 pm »
Już od ponad roku słyszę, że w KS-SOMED również ma być UNIDAC i jak narazie są to same obietnice, także jak bym się bardzo nie rozochacał :)
Jeżeli pomogłem, kliknij 'Pomógł'.

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 25, 2013, 13:59:03 pm »
A mam takie pytanie.
Pracuje ktoś z was w sieci z Active Directory lub podobnym rozwiązaniem ?

Chodzi mi dokładnie o rozwiązanie sprawy dostępu do programu znajdującego się na serwerze, aktualnie u nas w przychodni jest to rozwiązane po RDP ale niesie to ze sobą łącznie 3 hasła po drodze :
System -> RDP -> Użytkownik KS'a.
Wszelka pomoc przydatna =).

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 13, 2013, 19:36:00 pm »
Przepraszam że odświeżę, pracuje ktoś z was na Server 2012 + Somed ?

Offline Sławek

• Super Specjalista
  • Pomógł? 42
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 14, 2013, 20:08:33 pm »
Tak, nie ukrywam że trochę miałem obawy, ale działa bez zarzutu, Oracl 11 G i Somed.

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 22, 2013, 18:53:20 pm »
Sławek, z tego co się dowiedziałem od Oracle i Kamsoftu to w przypadku 2012 + oracle + problemów cytuję Business Development Consultant w Oracle:
Windows Server 2012 jeszcze nie jest wspierany
Hyper-V także nie jest wspierane i nie jest traktowane jako hard partitioning
Zaznaczam, że powyższe należy rozumieć tak, że Oracle oficjalnie nie certyfikuje swojego oprogramowania na tym OS i narzędziu ale to nie znaczy, że to oprogramowanie będzie na pewno działać źle w takim środowisku.

Jest to tylko informacja, która mówi że w razie problemów support może poprosić odtworzenie błędu na certyfikowanym OS i narzędziu wirtualizacyjnym

Z Active Directory nie ma problemów
Czyli Oracle można postawić na Hyper-V i 2012 ale niekoniecznie chętnie ci support w problemach pomoże. To tak na offtop.
Co do Kamsoftu to dostałem podobną informację, co najciekawsze od nich jest stwierdzenie
Instalowanie Oracle i kontrolera domeny nie zalecane.
Które neguje stanowisko konsultanta Oracle. Trochę to dziwne :o.

Co do mojego pytania.
Niestety mało kto pracuje z forum po terminalu :<, znalazłem jedną osobę ale ma tylko 5 osób. Jedynie same udostępnianie folderu z aplikacją ...
Które cholernie obciąża sieć przy podłączaniu się kilkudziesięciu użytkowników naraz + problem z pracą z innej lokalizacji.
Jak uwikłamy się z zakupem nowego serwera postaram się przybliżyć jak to funkcjonuje na forum wraz z problemami związanymi z wdrożeniem ;).
Jedno jest pewne, działać będzie ale kiedy :-X to nie wiadomo. Mogę powiedzieć że najtaniej jest u znajomego ;).

PS.
Napotykając problemy związane z składowaniem danych znajomy polecił mi fajny direct attached storage, maksymalna obsługa do 196 dysków 4TB.
Podłączane pod serwer poprzez Fibre Channel 8Gbps, opcjonalny LAN, niestety rozwiązanie drogie ale przyszłościowe.
Podstawowa macierz z 4 dyskami 4TB to wydatek ~ 25 000 netto. Ale kto wie, zamiast kupować X NAS'a 4-dyskowego w końcu kupimy coś takiego.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 588
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]